Foto arhiv

Reportaža mladinskega fotografskega natečaja PORTRET

30.1.2020
galerija fotografij iz odprtja razstave

Dvorana Mladinskega centra Jesenice je pred kratkim prav prijetno oživela v zgodbah različnih pogledov, oziroma portretov, ki so jih ustvarili mladi fotografi. Prav ti so nam pričarali pestre štiri mesece. V želji, da koga od mladih spodbudimo k ustvarjanju in izražanju sveta skozi fotografske objektive smo se povezali s Fotografskim društvom Jesenice in skupaj zastavili projekt Fotografski natečaj za mlade s preprosto izbrano temo: Portret.

Po prejetih fotografijah pa smo videli, da se jih mnogo tega ni lotilo čisto preprosto, ampak zelo profesionalno. In iskreno - nismo pričakovali tako številčnega odziva mladih. Prijavilo se je kar 108 mladih, z več kot 300 slikami, in prijavili so se posamezniki tudi izven meja naše zgornjesavske doline. Kratko rečeno - mladi so nas presenetili iz vseh možnih kotov in »pogledov«, oziroma portretov.

Člani strokovne žirije, ki so jo sestavljali Sara Ros (Fotografsko društvo Portorož), Barbara Toman (Fotografsko društvo Jesenice) in Matjaž Vidmar (Fotografsko društvo Jesenice) so imeli polno dela in veliko odgovornosti, da so si lahko čimbolj objektivno ogledali vse fotografije. Med poslanimi fotografijami so nato izbrali kar 167 del ustvarjalk in ustvarjalcev. In seveda izbrali tudi najboljše izmed najboljših. Prav njihova dela zdaj krasijo našo dvorano Mladinskega centra Jesenice.

Z mladimi smo v zadnjem tednu januarja, ob zaključku projekta Fotografskega natečaja za mlade tudi uradno odprli razstavo in jim podelili več kot zaslužene nagrade in diplome. V večer fotografskega druženja so nas pospremili tudi podžupan Občine Jesenice Miha Rezar, vodja Mladinskega centra Jesenice Ana Miklavžič in predsednik Fotografskega društva Jesenice Stane Vidmar, ki je bil nad delom mladih zelo navdušen, sploh ob uporabi znanj novodobne fotografije, oziroma obdelave le-teh, a ne z namenom popolne transformacije fotografije, ampak dodajanja še bolj jasne govorice lastne interpretacije. Krasno pa nam je večer popestrila tudi domačinka Anastasija Jocić, ki nam je čudovito, na svoj način izražanja, z glasbo in s svojo električno kitaro, zaigrala dve priredbi.

Med nagrajenci so bili:
1. nagrada - Valentina Stankovič za fotografijo Svet
2. nagrada - Alen Milavec za fotografijo Friendship
3. nagrada - David Filipovič s fotografijo Bale 2

Podelili smo tudi 5 diplom, naziv najuspešnejšega avtorja natečaja pa je prejel David Filipovič, ki je po ocenah žirije prejel najbolje ocenjene vse štiri poslane fotografije.

Čestitke vsem nagrajencem in pohvale vsem, ki ste sodelovali pri projektu.

Če je tovrstna razstava zaključni projekt našega natečaja pa upamo, da bo za mlade to samo dodatna spodbuda in pogum, ter navdih za naprej in še dlje, da se izražajo s svojim in s tem tudi svojevrstnim pogledom na svet skozi svoje objektive.

Razstava bo postavljena do 30. marca, ogledati si jo lahko pridete v času uradnih ur Mladinskega centra Jesenice na Kejžarjevo 22. Ob ogledu prejmete tudi poseben katalog, ki opisuje še dodatne podrobnosti projekta in prikazuje dela najboljših fotografih. Toplo vabljeni.

Vam, mladi pa - lepa hvala, ker nas tako zelo prijetno presenečate in ste nam navdih, ki nam daje zagon, da vas lahko v spodbujanju v nova znanja, ustvarjanje in raziskovanje podpiramo še naprej. Brez vas ne bi bilo takšnih projektov in tudi tako prijetnega projekta in druženja, kot smo ga imeli ob projektu foto natečaja in odprtju zaključne razstave. Čudovito.

Škljoc,
Mladinski center Jesenice.

Foto: Nik Bertoncelj

Razstava mladinskega fotografskega natečaja Portret