Aktualno

Razstava fotografij: Utrip Maribora - Žan Osim

dvorana Mladinskega centra Jesenice, Ulica Viktorja Kejžarja 22, Jesenice

Vabljeni na ogled razstave fotografij »Utrip Maribora« mladega fotografa Žana Osima.

O avtorju:
Ime mi je Žan, star sem 21 let in prihajam iz Maribora. V svojem mestu sem zaključil osnovno šolo, nato pa se vpisal na program Medijski tehnik na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, kjer sem leta 2018 tudi maturiral. Trenutno obiskujem Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, kjer se izobražujem za inženirja medijskih komunikacij.
Za fotografijo sem se začel zanimati okrog svojega 11. leta, ko sem še s kamero mobilnega telefona lovil trenutke, prizore in utrinke, ki so takrat pritegnili mojo pozornost. Približno dve leti kasneje, ko sem videl, da moja iskrica veselja za fotografijo še ni ugasnila, temveč še bolj zažarela, sem se odločil za nakup svojega prvega fotoaparata. Z njim sem odkrival nove motive in se učil tehnik fotografiranja. Na začetku sem tako kot mnogi fotografi tudi jaz fotografiral v večini naravo in družinske dogodke, kasneje, ko sem pridobil nekaj znanja in izkušenj pa sem svoje delo stopnjeval in dvignil na višji nivo. Danes se s fotografijo ukvarjam tudi profesionalno, na mojih spominskih karticah pa se najpogosteje znajdejo portreti, pokrajina in razni dogodki.
Poleg fotografije se občasno ukvarjam tudi s snemanjem, montažo, prenašanjem dogodkov v živo preko spleta in grafičnim oblikovanjem.

O razstavi:
Razstava »Utrip Maribora« ponazarja moj pogled na naše drugo največje mesto in moj domači kraj. Sam pogosto iščem sožitje urbanega okolja in narave, kar je tudi rdeča nit skozi ta nabor fotografij. Iskal sem prizore, ki bi nekomu, ki še Maribora ni obiskal, le-tega prikazali v najlepši luči in ga kar se da dobro predstavili. V zbirki fotografij lahko najdete nekaj arhitekture, narave, kulture, živalskega sveta in ulic skozi vse letne čase – od daleč in od blizu.

Razstava bo na ogled od 1. septembra 2020 dalje v času uradnih ur.