Foto arhiv

Arhiv najav - november 2016

Razstava fotografij »Jeseniške ulice« - Nik Bertoncelj (F3 FZS)

ogled možen do 30. novembra 2016, med tednom od 12:00 do 15:30

Vabljeni na ogled razstave fotografij "JESENIŠKE ULICE", udeležencev poletne fotografske delavnice. Fotografije prikazujejo različne utripe mesta, posamezne stavbe in nekaj posebnih detajlev iz ulic.

Razstavljajo:
- Nik Bertoncelj,
- Silva Resman,
- Ema Resman.

Vabljeni!

O varni spolnosti ob 1. decembru

torek, 29. november 2016, MCJ INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 30. november 2016, MCJ INFO točka na Gimnaziji Jesenice

obakrat od 10. do 12. ure

Testiraj. Zdravi. Prepreči! - je bil slogan vseevropske iniciative preprečevanja in obvladovanja spolno prenosljivih okužb, v okviru katere je med 18. in 25. novembrom potekal Evropski teden testiranja na HIV in hepatitisa B in C. Akcija opozarja, da tudi v našem prostoru ne moremo in ne smemo biti brezbrižni!

Zato se akciji ob 1. decembru, svetovnem dnevu boja proti AIDSu, ponovno pridružujemo tudi mi. Z dijakinjami in dijaki bomo spregovorili, kateri so tvegani načini ravnanj za okužbo z virusom HIV, ter o spolno prenosljivih boleznih, ki so kljub možnosti učinkovite zaščite s kondomi dokaj pogoste.

Rdeča pentlja je svetovni simbol, ki označuje pomen zavedanja prisotnosti aidsa in pomena preventive. Obišči našo INFO točko na tvoji šoli, kjer bo na voljo zadosti rdečega traku in sponk, da lahko narediš svojo rdečo pentljo in pokažeš, da osveščeno razmišljaš in ravnaš tudi ti!

Iz Gorenjskih Lekarn, Lekarne Jesenice, pa so nam omogočili delitev brezplačnih kondomov.

Popotniško predavanje »Kako potovati za 1€?«

petek, 25. november 2016, ob 20. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
potopisni večeri v organizaciji Kluba jeseniških študentov, november in december 2016

Imate v sebi kaj pustolovskega duha? Radi potujete, a so cene previsoke za vaš žep? Verjemite, nič več!

Pridružite se nam na popotniškem predavanju o ugodnih potovanjih po svetu, ki so najbolj primerna prav za mlade. Izidor Furjan, poznan avanturist, bo predstavil možnosti poceni potovanj: vse od prevoza do namestitve. Preizkušene ugodnosti so plod večletnega popotovanja po Evropi in svetu ter iskanja najugodnejših opcij. Tokrat za vas 'vse na enem mestu' – v enem brezplačnem popotniškem predavanju! Vabljeni!

Projekt je sofinanciran s strani Občine Jesenice v okviru 'Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih projektov za leto 2016', podpira ga tudi Mladinski center Jesenice.

'Danes dobra fora, jutri nočna mora', o nepremišljenih objavah na spletu in posledicah

preventivna akcija MCJ v okviru MBO

torek, 22. november 2016, MCJ INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 23. november 2016, MCJ INFO točka na Gimnaziji Jesenice

obakrat od 10. do 12. ure

Nepremišljene objave osebnih podatkov, fotografij sebe (in prijateljev) v različnih bolj ali manj 'neobičajnih' situacijah, trenutnih svojih občutkov in dilem ter raznih mnenj o drugih, s katerimi se morda niti sam/a naslednji dan ne strinjaš več, ti lahko že jutri, drug teden, čez mesec ali kdo ve kdaj čez leta temeljito zagrenijo življenje.

Hudo je, da objave ne moreš fizično vzeti nazaj. Lahko jo umakneš, a med tem so jo lahko drugi uporabniki že delili naprej, shranili na svoj disk, komentirali tebe ali tvoje dejanje…

Zato dekleta in fantje, vabljeni na našo INFO točko na vaši šoli – izmenjali bomo mnenja in argumente, kaj in zakaj JE oziroma NI primerno, da delite s širnim svetom na socialnih omrežjih.

Dan odprtih vrat Coworkinga Plavž

četrtek, 24. november 2016, med 14. in 19. uro, RAGOR, Spodnji Plavž 24e, Jesenice

Vljudno vabljeni na Dan odprtih vrat, ki je namenjen predstavitvi projekta Izboljšanja poslovnega okolja na Jesenicah, s poudarkom na predstavitvi članov Coworkinga Plavž.

Več informacij na: https://www.facebook.com/events/1272351936160343/

Klepet staršev z Zinko Ručigaj: Otrok tepe, ščipa, grize, ne uboga

ponedeljek, 21. november 2016, ob 17. uri, Soseska Center II na Jesenicah – MCJ Mladinska točka na Titovi 41 (pri A banki)

Ali si včasih zaželite pomoči in nasveta, ko gre za vzgojo otrok? Želite nasvet za čisto konkretno 'težavo', preden vam ta zraste čez glavo?

Zinka Ručigaj, ki na osnovi bogatih izkušenj dela s predšolskimi otroci zagovarja vzgojo po principu pohval, vzpodpude in jasne postavitve mej, v okviru programa Mladinskega centra Jesenice tudi v šolskem letu 2016/2017 pripravlja brezplačna srečanja za starše. Več informacij »

Na novembrskem srečanju bomo spregovorili o uporabi PREPOVEDI in o POSTAVLJANJU MEJA takrat, ko se otroci neprimerno vedejo – ko na primer tepejo, ščipajo, grizejo in na sploh ne ubogajo. Kdaj in zakaj se otroci tako vedejo? Ali je to obdobje, ki bo prešlo samo po sebi?

Vabimo vas na pogovor, kjer bomo skupaj iskali rešitve. Našli jih bomo v VZPODBUDNI VZGOJI.

Na EVS v Skopje!

Organizacija Association for Defense of the Rights of the Child iz Makedonije išče prostovoljca/-ko za obdobje 6 mesecev do enega leta, ki bi se pridružil/-a njihovemu timu pri delu z otroki iz ranljivih skupin. Delo bo potekalo v Skopju, natančneje v predelu Shuto Orizari, kjer živi največja romska skupnost v Evropi. Aktivnosti, ki jih bo prostovoljec/-ka organiziral/-a pa bodo tako osredotočene na ozaveščanje o ranljivih skupinah in otrokovih pravicah ter na samo delo z otroki v dnevnem centru.

Projekt se začenja že s koncem letošnjega leta oz. začetkom novega, zato prijave zbirajo najkasnje do 18.11.2016. Več informacij »

Potopisna delavnica z urednikoma popotniškega bloga POVSOD JE LEPO

petek, 18. november 2016, ob 19. uri, Žirovnica – Carniola Brewery
potopisni večeri v organizaciji Kluba jeseniških študentov

Katka in Mic, urednika popotniškega bloga POVSOD JE LEPO, rada govorita, še raje fotografirata, najraje pa pišeta, kot je razvidno iz njunega bloga. Da nič ni nemogoče, bosta predstavila tudi na delavnici.

Potem ko sta popila ves čaj na Šrilanki, se štiri mesece bojevala z umazanijo v Indiji, se priklanjala osemtisočakom v Nepalu, meditirala z menihi na Tajskem in pojedla vse, kar jima je prišlo na pot, tavala po pragozdovih in koralnih grebenih Indonezije, občudovala sijaj Mjanmara, uživala v Vietnamu, plavala s kitovci na Filipinih, se izgubljala v Laosu in izkušala zen na Japonskem, sta Katka in Mic po 552-ih dneh potovanja “končno” doma.

Pravita, da se bosta na delavnici dotaknila vsake države po malo, opisala nekaj najboljših doživetij, svetovala kako potovati za malo denarja in nasploh zdravo improvizirala :)

Skratka, petkova potopisna delavnica vam ponuja obilo preverjenih in uporabnih informacij, zato ne zamudite!

Projekt je sofinanciran s strani Občine Jesenice v okviru 'Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih projektov za leto 2016', podpira ga tudi Mladinski center J

PRIKLENJENI NA MOBI, ogledalo zasvojenosti z mobilnimi telefoni

akcija MCJ v okviru Meseca boja proti odvisnosti

torek, 15. november 2016, MCJ INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 16. november 2016, MCJ INFO točka na Gimnaziji Jesenice
obakrat od 10. do 12. ure

Zdržiš 30 minut ne da bi pogledal svojega šefa 'mobilca'? Se vsakodnevno več časa družiš s svojimi prijatelji preko svojega 'pametnega' telefona in virtualnega socialnega omrežja kot pa 'v živo'? Ali kdaj z nepremišljeno uporabo mobilca ogrožaš tudi svoje življenje?

Dijakinje in dijaki, obiščite našo INFO točko na vaši šoli!

Skupaj si bomo ogledali in komentirali zbirko fotografij s spleta, ki prikazujejo najbolj 'neverjetna mesta' in 'priložnosti' uporabe mobilnih telefonov. Razpravljali bomo, kakšni so očitni znaki pretirane navezanosti na mobilni telefon in ali le ta lahko povzroča težave in neprijetnosti v vsakdanjem življenju tako uporabniku kot drugim. S sodelovanjem v naši nagradni igri pa z malo sreče lahko dobite praktično nagrado.

Različne raziskave kažejo, da uporabniki ‘pametnih’ mobilnikov le te vzamejo v roke med 110-krat do 150-krat na dan. Pogosto brez razloga, zgolj iz navade, zasvojenosti. Si med njimi?

Kaj morate starši vedeti o pasteh novodobnih odvisnosti?, predavanje Sanje Rozman

torek, 8. november 2016, ob 18. uri, dvorana Kolpern, Jesenice

Lokalna Akcijska Skupina (LAS) Občine Jesenice vabi na predavanje Sanje Rozman, priznane predavateljice, zdravnice in pisateljice.
Vabilo…

Vodene dejavnosti za osnovnošolce

Halloween from Hell, rock - metal koncert

petek, 28. oktober 2016, ob 21. uri, dvorana Kulturnega in Gasilskega doma Blejska Dobrava

Ponovno vabljeni na pošteno 'dozo' pravega rocka in metala!!!

Tokrat bodo dvoranski pekel dodobra 'zažigali' že uveljavljeni in poznani Cowboys from hell, John F. Doe in Hangar 55! Enostavno ne smeš manjkati!

Vstopnina: pred-prodaja 5 € na karte24.si, na dan koncerta 7 €!

Magic the gathering – igranje kart

sobota, 29. oktober. in 5. november, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice

Spoznaj zanimivo, miselno družabno igro kart Magic the Gathering. Osnove igre vam bo v živo predstavil vodja druženja Žiga Rožič. V nadaljevanju si boste lahko ogledali prave mojstre, ki igrajo tako imenovane Friday Night Magic turnirje v formatih (Modern, Commander in Sealed).

Joga Flow

nedelja, 30. oktober 2016, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vinyasa flow je dinamična zvrst joge v prepletu gibanja in diha. Vadbo bo vodila joga učiteljica Ana Pirih.

Obvezne prijave najkasneje do 28.10.2016 do 14. ure na e-mail anapirih@gmail.com ali 031 416 180.

Fotografska delavnica 'Portret'

sreda, 2. november 2016, ob 17. uri, Mladinski center Jesenice

Tokratna fotografska delavnica je namenjena mladimi, ki se želite spoznati s fotografiranjem studijskega portreta. Delavnica bo praktično zasnovana: postavljen bo improviziran studio z lučmi, ozadjem in statičnim fotoaparatom.

Tako boste udeleženci skozi praktično delo spoznali delo fotografa pri portretni tehniki in uravnavanje tehničnih lastnosti fotoaparata pri izdelavi dobrega portreta.

Delavnico vodita fotografa Sandi Novak (MF FZS) in Nik Bertoncelj (F3 FZS)

Več informacij in prijave (obvezno!) najkasneje do 28.10.2016 do 14. ure na e-mail nik.bertoncelj.foto@gmail.com

Delavnica Akrojoga Jam

sreda, 2. november 2016, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Srečanje bo posvečeno 'letenju', ki poskrbi za sprostitev, harmonizacijo in povezanost s samim seboj ter akrojogijskim partnerjem.

Obvezne prijave najkasneje do 28.10.2016 do 14. ure na e-mail sania.despotovic@gmail.com

Kitarska delavnica

četrtek, 3. november 2016, ob 16. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Na delavnici vam bo jeseničan Staš Hrenič pokazal osnove igranja, svetoval pri manjših popravilih vaših kitar, pokazal kako se zamenja strune in uglasi kitaro.

Več informacij na e-mail stas.hrenic@gmail.com

Fifa turnir - konzola PS3

četrtek, 3. november 2016, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vabljeni na FIFA TURNIR. Igrali bomo video igro FIFA 2015, preko konzole PS3 na veliko platno. Sistem igranja bo vsak z vsakim na izpadanje.

Počitniški dnevni klub: igranje namiznih športnih in družabnih iger

sreda, četrtek in petek, 2., 3. in 4. november 2016, od 15. do 19. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vabimo vas na prijetno druženje ob igranju namiznega nogometa, namiznega tenisa in pikada, lahko pa se ogrejete tudi ob igranju družabnih iger Monopoli, Tarok, Enka, Človek ne jezi se...