Foto arhiv

Arhiv najav - maj 2016

Čarobni četrtki, brezplačne vodene dejavnosti za osnovnošolce

ob četrtkih, od 16. do 18. ure, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice

Mesec maj bo že sam po sebi čaroben - pomlad nas bo še bolj kot prej razvajala s soncem in toploto. Razvajali pa vas bomo tudi mi, saj boste spoznali pravi MAGIČNI MAJ – program z zanimivimi poskusi, ki ga je za vas pripravila Sandra:
- Podvodni vodomet
- Mehurčki v olju
- Plesoči riž
- Plavajoče jajce

Seveda bo prišlo na vrsto tudi vse drugo, kar radi počnete: razvedrilne iger na prostem, družabne namizne igre, ustvarjalne delavnice, igre za bistre možgane, pogovori na aktualne in tudi čisto vsakdanje teme…

In zdaj je še pravi čas, da nam zaupate, kakšnih aktivnosti si v času poletnih počitnic še posebej želite na Mladinski točki v Soseski Center II!

Sredin Joga Flow

vsako sredo v aprilu in maju 2016 ob 17.30 uri na Kejžarjevi 22

Pridi na pljusk sveže pomladne energije v Mladinski center Jesenice in se nam pridruži na sredinih FLOW joga vadbah, primernih za vse stopnje. Vzemi si 75 minut zase (toliko minutk traja joga session), obleci udobna oblačila in pridi v dvorano Mladinskega centra Jesenice – Kejžarjeva 22. Za vse ostalo poskrbimo mi. Vinyasa flow je dinamična zvrst joge v prepletu gibanja in diha.

Joga vadbe bo vodila Ana Pirih (joga učiteljica na izobraževanju za licenco RYT – 200).

PSSST: Število mest je omejeno (glede na število joga podlag), zato se lahko prijaviš na 031 416 180 (Ana) ali na anapirih@gmail.com.

IN ŠE KUUUL NOVICA: Vse pomladne vadbe bodo na voljo po načinu »Pay what you can«, torej daš toliko € prispevka € kolikor lahko ;) Zato pa PRIIIDIII na jogo.

Začnemo: 6. aprila !!

MAVRICA PEVSKIH TALENTOV 2016 - objava seznama uvrščenih na tekmovanje

Resnično smo veseli, da je interes za MAVRICO PEVSKIH TALENTOV pokazalo toliko mladih iz tako različnih krajev Slovenije!

Z veseljem objavljamo tudi abecedni seznam vseh uvrščenih na tekmovanje Mavrica pevskih talentov, ki bo potekalo v četrtek, 2. junija 2016, v Športni dvorani Podmežakla, s pričetkom ob 19. uri. Vrstni red znotraj starostnih kategorij bo določen z žrebom, ki bo izveden javno... več »

11. ČETVORKA JESENIŠKIH MATURANTOV

četrtek, 19. maj 2016, med 11.30 in 12.30 uro, parkirišče za Občino Jesenice
ZŠJ - Mladinski center Jesenice in Plesna šola STUDIO RITEM v sodelovanju z Gimnazijo Jesenice in Srednjo šolo Jesenice

Vse občane jeseniške občine vabimo, da se nam v četrtek pridružite na parkirišču za stavbo Občine Jesenice. Tam bomo skupaj pričakali maturante Srednje šole Jesenice in Gimnazije Jesenice, da se vrnejo s tradicionalnega 'pohoda' po jeseniških ulicah.

Zbrane bo nagovoril župan občine Jesenice, g. Tomaž Tom Mencinger.

Po pozdravu s strani obeh ravnateljic omenjenih šol, ga. Andreje Vehar Jerman in ga. Lidije Dornik, bodo maturantje zaplesali prvi štiri slike slavnostnega plesa Četvorke, pokazali znanje angleškega valčka, swinga… Nikoli ni manjkala niti polka in Na Golico, predvsem pa nikoli ne manjka veselega mladostniškega vzdušja!

Pridružite se nam tudi vi, da jim skupaj zaploskamo in zaželimo čim bolj uspešen zaključek srednješolskega izobraževanja in sreče na njihovih nadaljnjih poteh!

Mladinski center Jesenice in mladi na PARADI UČENJA - TVU 2016

sreda, 18. maj 2016, od 14. ure dalje, Trg na Stari Sa vi, Jesenice

Marsikaj zanimivega in poučnega se bo dogajalo na sredino popoldne, saj različne organizacije jeseniške občine pod okriljem Ljudske univerze Jesenice pripravljamo raznolike predstavitve, delavnice in druge aktivnosti, pa tudi na odru se bo dogajalo! Vabljeni vsi, od mlajših do starejših, da poiščete tudi naše delavnice in stojnico:

Kotiček za možgansko rekreacijo: razne 3D sestavljanke in zavozlanke

Ustvarjalna delavnica MANDALE in KNJIŽNA KAZALA: Ljubitelji ročnih likovnih spretnosti se nam pridružite pri ustvarjanju atraktivnih svilnatih mandal, zase ali za darilce nekomu, in pa pri izdelovanju ličnih knjižnih kazal iz barvastega filca.

MCJ na stojnici: Tokrat bomo predstavili predvsem mednarodne priložnosti, ki jih mladim ponuja Evropska unija, tako v okviru formalnega izobraževanja kakor priložnosti za neformalno mobilnost - Evropska prostovoljna služba in mladinske izmenjave.
Več informacij o paradi učenja v različnih krajih Slovenije….

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok: Starejši otrok je stalno jezen

ponedeljek, 16. maja 2016, ob 17. uri, Soseska Center II - MCJ Mladinska točka na Titovi 41, Jesenice (pri A banki)

Kakšni občutki preplavljajo otroka ob rojstvu sorojenca? Ali bi lahko bilo otrokovo neprimerno obnašanje klic po vaši pozornosti, ki jo potrebuje ob rojstvu sorojenca? Ali kdaj slišite: 'Saj vem, da me nimaš rada in da imaš rajši sestro-brata.' ?

Skupaj bomo iskali rešitve za te in druge vzgojne težave. To bo ZADNJI KLEPET z Zinko Ručigaj pred poletnimi počitnicami, seveda pa se septembra spet srečamo.

OBVESTILO

Sporočamo vam, da je rok za oddajo prijav na pevsko tekmovanje 'MAVRICA PEVSKIH TALENTOV 2016' podaljšan do petka, 13. maja 2016, do 15. ure.

Spremenjen je tudi čas začetka avdicije in sicer na 10. uro.

Nasvidenje v soboto, 14. maja 2016, v dvorani Kolpern na Jesenicah!

Razpis za tekmovanje »Mavrica pevskih talentov 2016«

Zavod za šport Jesenice, Mladinski center Jesenice in Glasbeni studio Osminka objavljamo razpis za tekmovanje mladih pevskih talentov, učencev osnovnih in dijakov srednjih šol, z naslovom 'MAVRICA PEVSKIH TALENTOV 2016'.

Avdicija za uvrstitev na tekmovanje bo v soboto, 14. maja 2016 ob 15. uri, v dvorani Kolpern na Jesenicah. Izbrani na avdiciji se boste uvrstili na tekmovanje 'MAVRICA PEVSKIH TALENTOV 2016', ki bo v četrtek, 2. junija 2016 ob 19. uri, v Športni dvorani Podmežakla.

Rok za prijavo na avdicijo in oddajo vseh potrebnih gradiv in dokumentov je 10. maj 2016 do 15. ure, na mail mavrica.talentov@gmail.com

Razpisna dokumentacija: Razpis s propozicijami, Prijavnica za mladoletne, Prijavnica za polnoletne

Sodeluj in pokaži svoj pevski talent tudi ti :)

Ob dnevu Evrope, 9. maju: Priložnosti za mlade

Kaj mladi pričakujete od Evrope? Kaj vam Evropa ponuja? Koliko mladi o teh priložnostih veste in koliko jih izkoristite?

INFO točka na Srednji šoli Jesenice, v torek 10. maja, in na Gimnaziji Jesenice, v sredo, 11. maja, na obeh šolah med 10. in 12. uro

Predstavitev Erasmus+ na Srednji šoli Jesenice, v četrtek, 12. maja, ob 12.30 uri

V sodelovanju z Informacijsko točko EUROPE DIRECT za Gorenjsko bomo predstavili priložnosti področja IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA in sicer mobilnost posameznikov za dijake in študente, ter v okviru področja MLADINE učno mobilnost mladih od 13. do 30. leta - Evropsko prostovoljno službo (EVS) in mladinske izmenjave.

Z nami bo tudi Zavod Manipura iz Begunj na Gorenjskem: mladi EVS prostovoljci Jennifer iz Nemčije, Nell iz Belgije ter Semiha iz Albanije bodo iz prve roke predstavili svoja pričakovanja, doživetja in vtise. Maja in Danijel z Jesenic bosta predstavila svojo izkušnjo EVS prostovoljne službe, z njimi pa bo tudi njihov mentor, David Došenović, tudi sam s številnimi mednarodnimi izkušnjami.

'Z ulic Salzburga', fotografska razstava Nika Bertonclja
Salzburg upravičeno štejemo med najbolj znamenita mesta držav Evropske unije - njegovo slikovito staro mestno jedro je proglašeno celo za svetovno kulturno dediščino. Oglejte si razstavo in skozi Nikov objektiv doživite delček utripa ulic Salzburga v lanskem decembru!

Od priložnosti te loči le klik…
- Več o programu Erasmus+…
- Erasmus+ Mladi v akciji priporoča ...

Ob dnevu Evrope, 9. maju - otvoritev športnega poligona in športno srečanje jeseniških srednješolcev z gosti Slovenske gimnazije iz Celovca

V petek, 13. maja bo od 10:30 ob počastitvi Dneva Evrope v Športnem parku Podmežakla živahno.

Najprej bo občanom Jesenic simbolično predan prvi športni poligon take vrste v Sloveniji. Partnerji Olimpijski komite Slovenije, skupina SIJ in ACRONI Jesenice v prihodnje po drugih slovenskih mestih načrtujejo izgradnjo desetih podobnih športnih poligonov. Veseli smo, da bomo prvi tak poligon dobili na Jesenicah.

Ob odprtju bodo med drugimi prisotni župan občine Jesenice g. Tomaž Tom Mencinger, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije g. Bogdan Gabrovec, glavni direktor družbe ACRONI JESENICE d.o.o. g. Blaž Jasnič, predsednik uprave Skupine SIJ g. Anton Chernykh, obe ravnateljici jeseniških srednjih šol, ga. Lidija Dornik in ga. Andreja Vehar Jerman.

Praktični prikaz vadbe nam bo predstavil dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak na bradlji, eden najuspešnejših Slovenskih športnikov, Mitja Petkovšek.

Pridružila se mu bosta tudi Jernej Slivnik, športnik invalid, naš mladi 'Hruščan', ki se z veliko pozitivne energije in cilji posveča smučanju na monoskiju, in Jan Ribnikar, 'street workout'.

Sledila bodo športna tekmovanja srednješolcev v nogometu, odbojki, košarki in kegljanju za prehodni pokal Dneva Evrope. Lanskoletno skupno zmago branijo gimnazijci. Poleg dijakinj in dijakov Gimnazije Jesenice in Srednje šola Jesenice letos prvič  gostimo še dijake Slovenske Gimnazije iz Celovca.

Na voljo bodo tudi informativna gradiva o priložnostih, ki jih Evropska unija namenja mladim v okviru programa Erasmus+. V družbi Lipkota pa bomo poznavanje Evropske unije in njenih članic tudi nagradili.

Vabljeni vsi, da se nam v Športnem parku Podmežakla pridružite!

Pripravljamo:

  • Povabilo na fotografsko razstavo 'Ulice Salzburga' avtorja Nika Bertonclja
  • Veseli majski četrtki na Mladinski točki Center II za osnovnošolce
  • Kako bomo obeležili dan Evrope? (med 9. in 13. majem 2016)
  • Oglejte si javno avdicijo Mavrica pevskih talentov (14. maj 2016)
  • Zadnji pomladni klepet z Zinko Ručigaj o vzgoji z naslovom 'Starejši otrok je stalno jezen' (16. maj 2016)
  • Obiščite nas na PARADI UČENJA - TVU 2016 (18. maj 2016)
  • Že 11. četvorka jeseniških maturantov (19. maj 2016)

Poziv mladim ustvarjalcem, glasbenim avtorjem in skupinam

V uredništvu Mladinskega in otroškega programa TV Slovenija pripravljajo dokumentarno glasbeno oddajo V SVOJEM RITMU. V oddaji bodo predstavljali različne glasbene žanre in mlade/dijaške ustvarjalce.

Za snemanje odaje, ki bo potekalo v začetku maja, iščejo manjše mladinske/dijaške a capella pop zasedbe, ki ustvarjajo avtorsko glasbo. Pričakujejo tudi prijave drugih glasbenih skupin, predvsem etno oziroma regge žanra, za snemanje še ene druge oddaje tudi konec meseca maja.

Oddajo si lahko predhodno ogledate na v mmc arhivu na http://4d.rtvslo.si/arhiv/v%20svojem%20ritmu

Young Academics Award 2016 - Zeleno gospodarstvo v Alpah

Raziskovanje in inovacije so bistveni elementi za spodbujanje razvoja v Alpah; v tem oziru so mladi magistri in magistrice ključni za prihodnost Alp. Nagrada »Young Academics Award« daje priznanje tej ključni vlogi z nagrado odličnih magistrskih nalog, ki obravnavajo pomembne alpske teme. Nagrade podeljujejo nemško predsedstvo Alpske konvencije, Stalni sekretariat Alpske konvencije ter informacijske točke Alpske konvencije: Fundacija Gran Paradiso, Domodossola in Morbegno.

Ta natečaj je namenjen magistrskim nalogam na temo zelenega gospodarstva v Alpah izvedenih v letih 2014/2015 in 2016, zlasti vezano na naslednja tematska področja:
- Energetska učinkovitost in nizkoogljično gospodarstvo.
- Gospodarstvo, ki ravna učinkovito z viri (vključno z ravnanjem z odpadki).
- Ekosistemske storitve in gospodarstvo, ki temelji na naravnem kapitalu.
- Gospodarstvo, ki spodbuja kakovost življenja in blaginjo.
Predvidene so tri glavne nagrade, ki jih podeljujeta predsedstvo Alpske konvencije in Stalni sekretariat Alpske konvencije: 1. nagrada: 1.000 €, 2. nagrada: 750 €, 3. nagrada: 500 €.

Za vsakršne dodatne informacije, pojasnila in predložitev dokumentacije je na voljo elektronski naslov: yaa@alpconv.org. Več informacij »

Z EVS-som v Makedonijo

Vabimo vse mlade, ki si želijo svoje trajnostne učne priložnosti nadgraditi v okviru projekta »EVS – pot do vključevanja mladine« v mestu Kumanovo v Makedoniji, da se pravočasno prijavijo. Projekt traja v intervalih in sicer 2 meseca.
Termini, ki so še na voljo:
5. december 2015 – 4. februar 2016
5. februar – 4. april 2016
5. april – 4. junij 2016
Več informacij »