Foto arhiv

Arhiv najav - maj 2015

KLUB MCJ – igranje namiznih športnih in drugih družabnih iger

- dnevni klub - vsak delovni dan med 12. in 16. uro
- večerni klub - v sredah in četrtkih od 18. do 21. ure

Majski popoldnevi so gotovo bolj prijetni, če jih preživite na soncu, ob športu ali na klepetu v dobri družbi, seveda pa je odprt tudi naš dnevni in večerni klub, kjer lahko v družbi prijateljev odigrate biljard, namizni nogomet, namizni tenis, partijo kart, ali pa se na dvorišču za spremembo pomerite v balinčkanju oz prstometu, odigrate badminton…

Člani KLUBA MCJ lahko postanete vsi mladi med 15. in 30. letom. Vabljeni!

PREŽIVITE POLETJE DRUGAČE!, informiranje dijakov o poletnih taborih


ponedeljek, 25. maj, INFO točka na Gimnaziji Jesenice
torek, 26. maj, INFO točka na Srednji šoli Jesenice

Enkratne priložnosti za druženja, sklepanje novih prijateljstev in nabiranje raznolikih izkušenj, znanj in veščin so poletni tabori, ki jih za mlade organizirajo različne organizacije, med njimi tudi Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS.

Dijake bomo v tem tednu še posebej opozorili na tri zanimive tabore ZOTKS in sicer:

Le klik vas loči do več informacij in le korak do nepozabnih doživetij! Preglejte še več taborov ZOTKS…

Opozorili pa bomo še na Poletni tabor v Marindolu - Učenje za življenje v Beli Krajini (več terminov).

Izlet v Istro

sobota, 30. maj 2015
organizator: Planinsko društvo Jesenice

Po jeseniških narcisah si lahko ogledate še istrske! Planinsko društvo Jesenice vas namreč vabi na planinski izlet po delu Istre, kjer tudi cvetijo narcise in raste še veliko drugih vrst cvetja. Na pot, ki traja približno 4 ure, boste odšli ob 5. uri zjutraj z gornje postaje na Hrušici. Pot ni zahtevna. več informacij »

Mladinski center Jesenice in mladi na PARADI UČENJA – TVU 2015

sreda, 20. maj 2015, od 14. do 17. ure, Trg na Stari Savi, Jesenice

Marsikaj zanimivega in poučnega se bo dogajalo na sredino popoldne, saj različne organizacije jeseniške občine pod okriljem Ljudske univerze Jesenice pripravljamo raznolike predstavitve, delavnice in druge aktivnosti, pa tudi na odru se bo dogajalo!

Vabljeni vsi, od mlajših do starejših, da poiščete in se pridružite tudi 'našim' mladinkam na delavnicah oz kotičkih:

  • Možganska rekreacija
    Vse generacije vabimo na delavnico pomladne možganske rekreacije z lažjimi in težjimi miselnimi ugankami in zavozlankami.
  • Cofaste pošasti
    Ljubitelji ročnih spretnosti pa se nam pridružite pri ustvarjanju prikupnih cofastih pošasti – zase ali za darilce nekomu.
  • Družabne igre na prostem
    Pomlad je pravi čas, da obudimo zabavne družabne igre na prostem. Spomnili vas bomo, mlajše pa tudi naučili, igrati se 'ristanc', 'zemljo krast', 'balinčkanja' in še kaj!

'Parada učenja - dnevi učečih se skupnosti' je obogatitev projekta Teden vseživljenjskega učenja (TVU). Več informacij…

10. ČETVORKA JESENIŠKIH MATURANTOV

četrtek, 21. maj 2015, med 11.30 in 12.30 uro, parkirišče za Občino Jesenice
ZŠJ – Mladinski center Jesenice v sodelovanju z Gimnazijo Jesenice in Srednjo šolo Jesenice ter Plesno šolo STUDIO RITEM

Devetim generacijam jeseniških maturantov zapored je bilo vreme naklonjeno, da so se, kot veleva dolgoletna tradicija, lahko sprehodili po jeseniških ulicah vse do Zdravstvenega doma in nazaj. Nato so zbrani na parkirišču za stavbo Občine Jesenice po nagovorih župana in obeh ravnateljev zaplesali prvi štiri slike slavnostnega plesa Četvorke in pokazali tudi znanje angleškega valčka, swinga… Nikoli ni manjkala niti polka in Na Golico! In prav vsi tam prisotni občani ste tedaj lahko občutili njihovo veselo mladostniško razpoloženje.

Naj bo tudi letos tako! Pridružite se nam, da skupaj pospremimo 10. generacijo jeseniških maturantov in njihov slavnostni ples v kar največjem številu! Skupaj jim zaželimo uspešen zaključek srednješolskega izobraževanja in čim več sreče na njihovih nadaljnjih poteh!

Vljudno vabljeni!

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj: ROJSTVO DRUGEGA OTROKA, STRAHOVI, PRVIČ V VRTEC

ponedeljek, 18. maj 2015, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki) Spoštovani starši!

Na zadnjem pomladnem klepetu z Zinko Ručigaj bodo na vrsti kar tri tematike in zagotovo boste izvedeli marsikateri uporaben in preizkušen nasvet! Dobrodošli vsi stari znanci in znanke klepeta, in prisrčno vabljeni tudi starši, ki boste prišli na klepet prvič!

Kadar v družini pričakujemo rojstvo drugega otroka, je pomembno, da se zavedamo, da je bil naš prvorojenec nekaj let edinec. Starša sta lahko čas in pozornost posvetila samo njemu. Z rojstvom drugega otroka pa se zanj marsikaj spremeni. Pomembno je, da pomagamo otroku, da sorojenca sprejme in da še vedno občuti, da ga imamo radi.

Otroci doživljajo različne strahove. Pomembno je, da jim pri premagovanju strahov pomagamo. Spregovorili bomo, kako otrokom premagati strah pred zapustitvijo, ko otrok ne želi biti sam. Strah pred tujci v otrocih povzroča, da si ne želijo bližine zanj neznanih ljudi. Otroke je lahko strah raznih predmetov, zvokov in dogodkov.

Ko gre otrok prvič v vrtec, moramo vedeti, da se ne upira vstopu v vrtec, ampak se upira ločitvi od vas staršev. Kako lahko otroku pomagamo, da je zanj čim manj stresno?

Delavnica o projektnem vodenju za društva

sobota, 16. maj 2015, od 17. do 20. ure, Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Z Mladinskim svetom Jesenice organiziramo delavnico o projektnem vodenju za mlade predstavnike nevladnih organizacij. Če ste družbeno angažirani in bi radi izvedeli kako vaše ideje uresničiti skozi projekte, potem je to prava delavnica za vas.

V tri urnem sklopu bomo obravnavali:
- Kaj je projekt
- Zakaj delamo na projektih
- Kako poteka projektno delo
- Vrte financiranj za NVO
- SAZAS in IPF
- Načini zbiranja idej
- Projektni načrt
- Časovnica - »Gantt chart«
- Projektno poročilo
- Evalvacija

Zaradi omejene količine prostih mest so potrebne predhodne prijave na dmcj@siol.net ali na 04 5884 680/681. Delavnico bo vodil Miha Rezar. Delavnica je brezplačna!

Dan Evrope – 2. srečanje jeseniških srednješolcev

petek, 8. maj 2015, ob 10. uri, Športni park Podmežakla, Jesenice

Dan pred dnevom Evrope bomo v okviru Evropskega tedna mladih evropsko, pa tudi športno aktivni.

Zavod za šport Jesenice in Mladinski center Jesenice v sodelovanju z Gimnazijo Jesenice in Srednjo šolo Jesenice drugo leto zapored organiziramo srečanje jeseniških srednješolcev. Ekipe dijakinj in dijakov obeh šol se bodo med seboj pomerile v nogometu, košarki, odbojki in kegljanju, seveda pa bodo v zabavnih igrah mladi pokazali tudi svoje poznavanje držav Evrope in Evropske unije. Lanski foto utrinki…

Glavni namen dogodka je spodbuditi povezovanje, spoznavanje in druženje mladih, ki prihajajo na Jesenice na šolanje s celotne Gorenjske in tudi drugih regij. Pričakujemo, da bo letos v zabavnem in evropsko - športno obarvanem druženju sodelovalo več kot 70 mladih in upamo, da se nam pridr uži vsaj še enkrat toliko navijačev.

Zagotovo pa se nam bodo pridružili iz Informacijske točke EUROPE DIRECT za Gorenjsko, ter s svojimi informacijami in gradivi še dodatno popestrili dogajanje.

Vabljeni, da se nam pridružite!

#EUdialogues: Dialog z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc

petek, 8. maj 2015, ob 16.00 uri, Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Mladi in vsi, ki želite, da se vaš glas sliši, sporočite ob dnevu Evrope in v Evropskem tednu mladih, kaj vas žuli! Mladinski svet Slovenije, Mladinska mreža MaMa in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji organizirajo strateški Dialog z evropsko komisarko, mag. Violeto Bulc. Komisarka za promet bo z vami v odprti izmenjavi na aktualne teme, kot so: rast in delovna mesta, naložbe v infrastrukturo, zaposlovanje in vključevanje mladih ter prihodnost EU.

Dialog bo hkrati osrednji dogodek Evropskega tedna mladih, ki bo potekal med 27. aprilom in 10. majem 2015.

Dialog vodi Igor E. Bergant, neposredni prenos dialoga si lahko ogledate v živo na 3. programu RTV Slovenija in MMC RTV SLO. Za udeležbo na dialogu se lahko prijavite do 4. maja 2015 oziroma do zapolnitve mest. Vstop prost. Na dialogu bodo tudi udeleženci iz Hrvaške, Avstrije in Italije. Število udeležencev je omejeno, zato pohitite s prijavami!

Vzporedno bo potekal informativni sejem, kjer se bodo predstavile mladinske organizacije in je namenjen druženju, povezovanju in informiranju vseh udeležencev. Za živahno vzdušje po zaključku dialoga bo poskrbela glasbena skupina Koala Voice.

Več informacij lahko poiščete na spletni strani Mreže MaMa. Za prijavo na dogodek izpolnite obrazec PRIJAVA.

Razpis za izbiro mladinskega delegata pri Organizaciji združenih narodov

Mladinski svet Slovenije (MSS) objavlja razpis za izbor mladinskega delegata pri Organizaciji Združenih narodov, s katerim želijo mladim omogočiti, da prispevajo svoje poglede v razpravah, ki pokrivajo področje mladih na mednarodni ravni.
Rok prijave je 15. 5. 2015. več »

Poziv k udeležbi – International Democracy Summer School “Europe 2.0 – with whom?”

Mednarodna poletna šola bo potekala med 1. 7. in 5. 7. 2015 v Barceloni. Namenjena je mladim med 18. in 30. let, rdeča nit pa bo spodbujanje participatororne demokracije med mladimi.
Rok prijave je 10. 5. 2015. več »

Brezplačno učenje nemškega jezika preko spleta

Deutsch.info je brezplačna spletna platforma za učenje nemškega jezika. več »

Nacionalni teden prostovoljstva v 16. izvedbi

Med 18. in 24. majem bo potekal Nacionalni teden prostovoljstva, ki ga šestnajsto leto zapored organizira Slovenska filantropija. Preko različnih dogodkov bodo imele v devetih krajih po Sloveniji osrednje mesto prostovoljske organizacije in njihove aktivnosti kot tudi dosežki prostovoljcev. Letošnji teden poteka pod sloganom Vse generacije, vse barve, vsa znanja. Z ljubeznijo.
Veseli dan prostovoljstva bo najmnožičnejši dogodek in bo v Ljubljani 21. maja. Na Prešernovem trgu se bo od 13. do 17. ure predstavilo skoraj 100 prostovoljskih organizacij in skupaj okoli 700 obrazov prostovoljcev in zaposlenih. več informacij »