Foto arhiv

Arhiv najav - november 2014

Afriški večer - potopisno predavanje o Gambiji in prostovoljstvu

petek, 28. november 2014, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Almedina Ramič se je kot prostovoljka odpravila spoznati majhno državico na zahodu Afrike - Gambijo. V okviru organizacije Za Otroke Sveta - Kids are the world, je tam preživela mesec dni in ob delu v lokalnem vrtcu spoznala to deželo nasmejanih ljudi. Predstavila nam bo gambijsko kulturo, običaje, zgodovino, glasbo in naravo.

Vljudno vabljeni na prijeten in nasmejan večer!

Novembrske ustvarjalne delavnice!

4 x nedelja v novembru, ob 10. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vsem, ki imate ustvarjalno žilico z veseljem sporočamo, da v novembru nadaljujemo tradicijo ročnih delavnic! Skratka, vabimo vas na sklop 4 delavnic, kjer je vsaka zasnovana tako, da se ujema s prejšnjo, skupaj pa tvorijo celoto.

Najprej se bomo lotili izdelave darilnih škatel, darilnega papirja in pentelj, nadaljevali bomo s poslikavo steklenih vazic, ki jih bomo kasneje napolnili z rožami iz krep papirja. Nato bomo izdelovali prav posebne škatlice, ki bodo v bistvu darilo same po sebi, sklop ustvarjalnih delavnic pa bomo zaključili z izdelovanjem nakita iz žice.

Po zahtevnosti so delavnice namenjene mladim nad 15 let, in seveda še sploh tistim, ki bi v decembru radi presenetili in navdušili z unikatno izdelanimi darili.

  • Izdelovanje darilnih škatel, darilnega papirja in okrasnih pentelj (9.11.)
  • Izdelovanje vazic in darilnih škatlic s presenečenjem (16.11.)
  • Izdelovanje rož iz krep papirja (23.11.)
  • Izdelovanje nakita iz žice (30.11.)

Udeležba je brezplačna! Prosimo za predhodne prijave na tel. 040 260 098, Maruša.

Delavnice »Človekove pravice v fokusu«


3 krat v soboto: 8., 22. in 29. novembra 2014, ob 8.30, Mladinski center Jesenice

V mesecu novembru bomo v Mladinskem centru Jesenice v sodelovanju s Socialno akademijo organizirali delavnice z naslovom Človekove pravice v fokusu, ki bo namenjena dijakom treh razredov 3. letnikov Gimnazije Jesenice.

Mladi se bodo seznanili z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah, z osnovnimi procesi filmskega ustvarjanja in rokovanjem s snemalno opremo. Na terenu bodo na omenjeno temo posneli čisto svoj video, po montiranju bo sledil še 'premierni ogled'. S tem se bomo pridružili mednarodni kampanji ENJOY YOUR RIGHTS, katere glavni namen je spodbuditi kritično mišljenje mladih glede prisotnosti in udejanjanja temeljnih človekovih pravic v družbi.

Več o projektu izveste na: http://socialna-akademija.si/vec-o-kampanji-2/

Tečaj šivanja v Mladinskem centru Jesenice

Konec meseca oktobra smo na pobudo skupine mladih v Mladinskem centru Jesenice pričeli z izvajanem tečaja šivanja. Interesa med dekleti je bilo tako veliko, da so bila razpoložljiva mesta hitro zasedena. Udeleženke bodo osvojile predvsem osnovne spretnosti šivanja, pogoj za udeležbo pa je bil seveda lastni šivalni stroj.

Po prvem srečanju je bilo navdušenje nad prvo osvojenimi veščinami precejšnje, in kot pravijo dekleta, tudi vsi prsti so še celi. Utrinki s prvega srečanja »

Zasvojenost z novimi tehnologijami

5 krat v novembru 2014, v okviru Meseca boja proti odvisnosti

V letošnjem mesecu boja proti odvisnostim smo se v Mladinskem centru Jesenice odločili, da se osredotočimo na vse večjo zasvojenost mladih z moderno tehnologijo in storitvami, ki jih le te omogočajo. V sodelovanju s strokovno ekipo spletnega portala Safe.si bomo v naš center povabili vseh 5 razredov 3. letnika Gimnazije Jesenice.

Delavnica je torej namenjena obravnavi problematike pretirane uporabe spleta, zasvojenosti z mobilnimi telefoni in računalniškimi ali spletnimi igrami. Na delavnici se bodo mladi naučili prepoznati znake zasvojenosti, prav tako bodo izvedeli, kako preprečiti zasvojenost in kako ravnati, ko se le-ta pojavi.

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok: Jok in trma

ponedeljek, 17. november 2014, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Zinka Ručigaj iz dolgoletnih izkušenj pravi: »Otrok nam z jokom nekaj sporoča. Pomembno je, da prepoznamo vrsto joka. Poznamo čustven jok in jok, ki je posledica trme. Pogosto ju zamenjujemo. V dobro otrok in nas staršev pa je zelo pomembno, da se ob vsakem od njih primerno odzovemo.
Kako prepoznamo vrsto joka in kako se nanj odzovemo, bomo spregovorili na tokratnem klepetu. Veselim se našega srečanja!«

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima!

Potopis: Brazilija, raj in pekel na zemlji

petek, 14. november, ob 19.30 uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice

Brazilija, raj in pekel na zemlji, sanjsko za nekoga in nevzdržno za druge - med lepoto in med kaosom sveta. Okolje, ljudje, narava, odlična hrana, navade ... Spoznajte obe plati Brazilije z Mihaelo Tertinek in Damjanom Možino. Vstop prost!

Mladinski center Jesenice in Klub jeseniških študentov se na pobudo Sanje Despotović na ta način pridružujemo projektu Socialne akademije, Popotniško novinarstvo - Bivak 2014.

Ustvarjalna delavnica za vse generacije: Popotnik in popotniški nahrbtnik

sobota, 15. november, ob 12.30 uri, MT Center II, Titova 41, Jesenice (zraven A banke)

Ko se odpravite na izlet, v hribe ali greste na potovanje, potrebujete nahrbtnik. Seveda ga običajno kupimo, na tokratnih delavnicah pa si ga bomo izdelali kar sami. Zašili ga bomo in okrasili po svojih željah, pri čemer vam bosta pomagali Tanja Sabol in Sanja Despotović.

Delavnica je namenjena vsem generacijam. Otroci, mlajši od 8 let, pa se delavnice lahko udeležite le v spremstvu staršev. Delavnica poteka v sklopu Festivala Bivak 2014, ki je mednarodni festival popotništva in popotniškega novinarstva.

Vabljeni! Delavnice so brezplačne, na voljo bo ves potreben material!

»Biti starš ni vedno lahko«, predavanje Pavle Klinar

torek, 11. november, ob 18. uri, dvorana Kolpern, Jesenice
v organizaciji LAS - Lokalne Akcijske Skupine za preprečevanje zasvojenosti v občini Jesenice

V 'preventivnem mesecu' ali kot ga tradicionalno poimenujemo pri nas Mesec boja proti odvisnosti - MBO 2014, vas Lokalna Akcijska Skupina za preprečevanje zasvojenosti v občini Jesenice vabi, da se udeležite predavanja za starše otrok in mladostnikov.

Predavala bo Pavla Klinar, izvrstna predavateljica in velika strokovnjakinja na svojem področju. Vljudno vabljeni!

Zaposlitveni sejem »Tržnica znanja«

sobota, 8. november 2014, dvorana Kolpern, Jesenice

Vabljeni na prvi zaposlitveni sejem Zgornjesavske doline, ki bo potekal v organizaciji Mladinskega sveta Jesenice.

Več o vsebini dogajanja »

Vabljeni vsi, ki si želite koristnih informacij pri iskanju zaposlitve!

Humanitarnih 1000 km z Markom Balohom

nedelja, 9. november 2014, od 10. do 18. ure, Hiša sreče, Titova 63, Jesenice
organizatorji: Rekreacijski park Arkademija - Jesenice in Društvo Up

Ste razmišljali, da bi tekmovali z ultra maratonskim kolesarjem Markom Balohom? Sedaj lahko ekipno ali posamezno sprejmete nov izziv. Štartnina bo v celoti namenjena zimskemu taboru socialno ogroženih otrok. Čaka vas tudi bogat spremljevalni program, dogajanje pa boste lahko spremljali tudi »od doma« preko neposrednega prenosa.
Več informacij najdete na jrobic.com ali pokličete na tel. 041 747 234. Vabljeni!

Projekt je sofinanciran s strani Občine Jesenice v okviru Javnega razpisa za mladinske projekte 2014 razpisovalca Zavoda za šport Jesenice - OE Mladinskega centra Jesenice.

Potopisno predavanje: Zahodna Amerika, Ema Zupan

petek, 7. november 2014, ob 20. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Tokrat vas vabimo, da se z Emo Zupan »sprehodite« po Zahodni Ameriki, deželi prijaznih ljudi, prostranih mest in neverjetnih naravnih lepot. 

Videli boste Los Angeles (LA), San Francisco, Big Sur, Yosemite NP, Grand Canyon, Moad, Arches NP, Las Vegas, Zion NP... skratka vse, kar se splača videti na Zahodni obali ZDA. 

Vabljeni vsi, ki imate v sebi popotno žilico in želite izvedet več o tej prelepi deželi. Vstop prost!

Literarni večer jeseniške poezije in slavnostni izid dela z naslovom »Železarska lirika – antologija jeseniških pesnikov«

pix-literarni-vecer-plakat-20141027.pdf

petek, 7. november 2014, ob 17. uri, dvorana Kolpern, Jesenice

Vljudno vas vabimo na enkraten kulturni dogodek, ki bo pospremil slavnostni izid dela z naslovom ŽELEZARSKA LIRIKA – ANTOLOGIJA JESENIŠKIH PESNIKOV. Pobudnik projekta in urednik je mladi Jeseničan, Jernej Kusterle.

V knjigi predstavlja izbrane pesmi osemindvajsetih jeseniških pesnikov. Ti so: T. Čufar, C. Zagorski, E. Kolman, M. Klinar, M. Cenc, M. Hudnik, P. Zidar, M. Stare, V. Cundrič, B. Gracer, F. Tušar, B. Lakota, J. Košir – Plantan, T. Iskra, S. Koranter, D. Jensterle, M. Kristan, I. Saksida – Sax, M. Čufer, D. Hudnik, M. Elsner Grošelj, A. Jensterle-Doležal, B. Soklič, E. Žnidaršič, V. Čučnik, M. Arh, J. Kusterle in J. Štojs.

Literarni večer z bogatim spremljevalnim programom bo povezovala Branka Smole, pesmi pa bodo interpretativno brali: Jasna Koron, Klemen Košir in Jelka Kusterle.

Dogodek ob podpori Mladinskega centra Jesenice organizira Kulturno-umetniški klub Pegasus.

Izid Železarske lirike – Antologije jeseniških pesnikov je sofinanciran s strani Občine Jesenice v okviru Javnega razpisa za mladinske projekte 2014, razpisovalca Zavoda za šport Jesenice – OE Mladinskega centra Jesenice.

Mladinska izmenjava Our Challenge Our Goal

Mladinski center Brežice išče udeležence za mladinsko izmenjavo Our Challenge Our Goal, ki bo potekala med 30. novembrom in 7. decembrom v Madridu, Španija.
V sklopu izmenjave se bomo dotaknili tematik kot so brezposlenost mladih, zdrav način življenja prav tako pa bo veliko aktivnosti potekalo na prostem, med drugim bomo spoznali Madrid, Toledo ter San Lorenzo de El Escorial. Iščemo 7 udeležencev med 18-25 let starosti.

Rok prijave 14. november oz. do zapolnitve mest. Program Erasmus + krije vse stroške nastanitve, prehrane ter 170,00€ za potne stroške. Več info in prijave na: e-tocka@mc-brezice.si.

Nagradni natečaj ob dnevu človekovih pravic

Društvo za Združene narode za Slovenijo že deveto leto razpisuje nagradni natečaj ob dnevu človekovih pravic, v okviru katerega želimo osnovnošolcem in dijakom ponuditi možnost, da izrazijo svoje vtise in razmišljanja o človekovih pravicah skozi risbo, besedo, predmet ali fotografijo. Društvo natečaj organizira v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO.
Več informacij: http://www.unaslovenia.org/

Jamstvo za mlade – pogovor na Twitterju s Komisarjem za zaposlovanje

Jamstvo za mlade je shema, ki mladim zagotavlja, da bodo v roku štirih mesecev po končanju formalnega izobraževanja dobili priložnosti za zaposlitev, pripravništvo…
Več informacij: http://www.lmit.org/za-mlade/izobrazevanje/jamstvo-za-mlade-pogovor-na-twitterju-s-komisarjem-za-zaposlovanje.html