Foto arhiv

Predvolilno soočenje MSJ

26.9.2014, najava

Nabiranje krogov

Na Jesenicah je v petek, 26. 9. 2014, ob 19., uri Mladinski svet Jesenice (MSJ) organiziral predvolilno soočenje kandidatov za župana. Srečanja so se udeležili vsi kandidati, rdeča nit debate pa je bila mladinska tematika. Organizator je poskrbel za zunanjega moderatorja in se tako ognil morebitnim obtožbam o pristranskosti. Čeprav je bilo soočenje namenjeno predvsem mladim, je konferenčno dvorano napolnila bolj odrasla publika, mladih je bilo za vzorec.

Srečanje je bilo razdeljeno na tri dele, v prvem je bil na vrsti žreb številk, vsaka številka pa je pomenila določeno vprašanje, na katerega so morali kandidati odgovoriti, v drugem delu so kandidati odgovarjali na vprašanja so-kandidatov, v zadnjem delu pa so prišla na vrsto vprašanja publike.

Vnaprej določena vprašanja so pokrila širok spekter dogajanja v jeseniški občini. Kriza z nezaposleno mladino se kaže tudi v jeseniški občini, to je tema, ki se ne dotika samo mladih, temveč kar celotne družbe. Mladi ostajajo doma, preživljajo jih starši, kar škodi vsem generacijam.

Zanimivo je bilo vprašanje o start-upih in co-workingih, ki po državi že pridobivajo prve privržence. Kot že nič kolikokrat je bilo na mizi spet vprašanje o infrastrukturi za mladinske prostore. Kot vemo, na Jesenicah mladinske organizacije praviloma delujejo v za njih neprimernih stavbah. Obljub je bilo skozi leta veliko, premaknilo pa se ni kaj dosti.

Na Jesenicah je MSJ s pomočjo Mladinskega centra Jesenice (MCJ) sestavil »Katalog želja mladih«, v kateri so bili zapisani ukrepi za mlade in mladinsko organiziranje, v sodelovanju z Občino pa se je tako oblikovala strategija za mlade, ki pa po mnenju predlagateljev s svojo vsebino ni dosegla pravih ciljev.

Primernih vprašanj na soočenju je bilo veliko, zaradi pomanjkanja časa (vsi kandidati so imeli na voljo odmerjen del časa) pa so konkretni odgovori obviseli v zraku. V drugem delu so kandidati pokazali precej malo domišljije, ko so bila na vrsti medsebojna izpraševanja. Nekaj kandidatov je čas za izpraševanje so-kandidata raje namenilo vprašanjem publike.

Tudi publika se je usmerila v več tem, med njimi je bilo tudi vprašanje jeseniškega hokeja in razvoja Koroške Bele, kot enega bolj zapostavljenih delov Jesenic. Z vprašanji publike se je srečanje tudi zaključilo. Pereča vprašanja še vedno nimajo odgovorov, sprašujemo pa se, če bodo letos volivci jeseniške občine prišli na volišča v kaj večjem številu, saj je znano, da je jeseniška občina na prejšnjih županskih volitvah imela najnižjo volilno udeležbo v državi.

Pogrešali smo mlade udeležence srečanja. Kako naj se na področju mladih kaj spremeni, če sami ne participirajo pri stvareh, ki so pomembne? Še bolj bi morali delati na ozaveščanju, kaj pomeni imeti volilno pravico in da njeno aktivno uveljavljanje lahko pripelje do sprememb. Najprej na lokalni, nato še na državni ravni.

Na Jesenicah precej odkrito pričakujemo tudi drugi krog županskih volitev, v tem primeru bo organizirano še eno soočenje, organizator pa obljublja še bolj konkretna vprašanja, na katera bo težko politično preračunljivo odgovarjati.

Sprašujemo se, koliko krogov bo moralo še preteči, da bodo vajeti v roke prijeli tudi mladi? Da se bodo udeležili soočenj, da se bodo zanimali za politiko, ki kroji tudi njihova življenja, in da bodo prišli na volišča izrazit svoje mnenje?

Maruša Rezar