Foto arhiv

Arhiv najav - oktober 2014

Novinarska delavnica »MISLI«

sobota, 25. oktober 2014, ob 12.30 uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Namen delavnice je krepiti budnost, čuječnost, stik s svetom, raziskovanje; drže, ki jih potrebujemo na potovanju, a so ključnega pomena tudi doma in pri novinarjih!

Vstop je prost!

Obvezne prijave do 20.10.2014 na sania.despotovic@gmail.com. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami.

Potopisno predavanje: IRAN, Nejc Petrovič

sobota, 25. oktober 2014, ob 19.30 uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Mladinski center Jesenice in Klub jeseniških študentov vas vabimo na potopisni večer, ki je hkrati uvodni dogodek v Festival Bivak. Festival Bivak je vseslovenski festival v sklopu projekta Popotniško novinarstvo, ki je pod okriljem Socialne akademije.

Islamska republika Iran je med potovanji vsekakor eno izmed tistih zrn, ki se loči od plev. Ali je v tej orientalski deželici res vse tako kot to prikažejo mediji? Je tam poleg neskončnih puščav sploh še kaj za doživeti? Ali bi me moralo biti Irancev strah? Več nam bo skozi slikovno bogato predstavitev poskušal razložiti Nejc Petrovič, ki se je z dvotedenskega potepa po Iranu vrnil letos spomladi.

Odkrivanje nepredstavljivih naravnih in kulturnih znamenitosti, doživljanje ljudskega duhovnega in materialnega izročila, spoznavanje tradicionalne etnologije in filologije, okušanje neodkrite kulinarike in vživljanje v lokalno gastronomijo. Skok v neznano. Razlogi za potovanja so lahko precej različna. Vsekakor se po končnem vtisu med seboj močno razlikujejo. Najbolj pa se v spomin vtisnejo tista, ki rušijo predsodke, demantirajo neopravičene stereotipe in premoščajo miselne bariere.

Vabljeni na otvoritveni dogodek, ki bo poskrbel za dodatno popestritev naših večerov.

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji: Ali naj se (in kako) izognem kritiziranju in kaznovanju?

ponedeljek, 20. oktober 2014, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Način vzgoje, kakršne smo bili deležni sami, velikokrat prenašamo na svoje otroke. Če smo bili sami kot otroci pogosto kritizirani in kaznovani, mogoče kljub temu, da nam to ni bilo všeč, prenašamo naprej. Vendar s tem otrok dobi le informacijo, kaj dela narobe, ne pa tudi, kaj vse dela prav oz dobro. Zaradi tega se odnosi samo poslabšajo.

Mogoče se tudi vi sprašujete, kako se sploh izogniti kritiziranju, pa tudi prepirom in kaznovanju, ko pa vas otrok drugače sploh ne sliši! O vsem tem se boste lahko pogovorili z Zinko Ručigaj na tokratnem klepetu.

Vljudno vabljeni!

Predvolilno soočenje MSJ - drugi krog

petek, 10. oktober 2014, ob 18:30, dvorana Kolpern, Jesenice

Mladinski svet Jesenice organizira predvolilno soočenje s kandidati za župana občine Jesenice. Debato bo vodil moderator Gašper Kleč iz Kranja, v okviru soočenja bo na vrsti naslednji program:

1. Vprašanja moderatorja
2. Medsebojno izpraševanje kandidatov
3. Vprašanja publike

Rdeča nit debate bo mladinska tematika, nekaj prostora pa bomo namenili tudi splošnim vprašanjem glede volilnih programov.

TA PRAV ŽIV ŽAV, zabavna prireditev za otroke in starše

torek, 7. oktober 2014, ob 17. uri, dvorana Kolpern, Jesenice

Spoštovani otroci in starši!

Ob tednu otroka vas ponovno prav prisrčno vabimo na zabavno prireditev, kjer boste skupaj lahko uživali v različnih aktivnostih.

Najprej si bomo vsi skupaj ogledali igrano predstavo o miški in medvedku z naslovom PRIJATELJA ZA VEDNO (Gledališče Makarenko). Po predstavi pa boste lahko izbirali med različnimi aktivnostmi, od plesno glasbene zabave in raznolikih delavnic, kjer boste ustvarjali in se gibali na temo medvedkov, mišk, prijateljstva… Gornjesavski muzej Jesenice pa pripravlja prav posebno delavnico "Otroški foto atelje na Stari Savi". Časa bo dovolj za obisk prav vseh!

Z nami bo tudi Zinka Ručigaj, ki bo na vašo željo z vami z veseljem delila svoje izkušnje pri vzgoji otrok.

Veselimo se ponovnega srečanja z vami! Vstop je prost!

Predstavitvena delavnica Magičnost gibanja

v izvedbi Društva za osebno in duhovno rast Magičnost gibanja
sreda, 1. oktober 2014, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Vljudno vabljeni na predstavitveno delavnico, kjer boste lahko preizkusili osnove preprostih tehnik različnih kultur, s katerimi si lahko pomagamo pri premagovanju težav v vsakodnevnem življenju.

Tehnike, ki bodo predstavljene, vam pomagajo na različnih ravneh življenja in so primerne za ljudi vseh starosti brez predhodnega znanja. Tehnike so gibalne, dihalne, vizualizacijske in sprostitvene, katerih skupek nam ustvari drugačen pogled in občutek na celoten spekter situacij v življenju in na preprost način prinese odgovor na mnoga življenjska vprašanja.

Vabljeni vsi, ki želite spremeniti svoj svet in se rešiti lastnih strahov, negativnih miselnih vzorcev, omejujočih odnosov, nadzora, življenjskih stisk, ki ste pripravljeni okrepiti voljo, notranjo moč, pozornost, zbranost, telo in duha in poiskati resnično svobodo in lasten vir energije.
Predstavitvena delavnica je brezplačna.

Informacije in predhodne prijave: Simona Prhavc (041 615 873), Klemen Romih (040 853 669)
Več informacij o društvu Magičnost gibanja…

Razpis za športne štipendije za šolsko in študijsko leto 2014/15

Objavljeni so razpisi za pridobitev in podaljšanje pravice do štipendije za športnike in športnice za šolsko/študijsko leto 2014/2015.
Rok za oddajo vloge je 1. oktober 2014
Več informacij: http://www.olympic.si/sportna-kariera/sportne-stipendije/razpis/

Usposabljanja s področja prostovoljstva

Ekipa Slovenske filantropije še naprej izvaja usposabljanja s področja prostovoljstva. Če se na prostovoljstvo šele pripravljate, če pri svojem delu povezujete posameznike različnih generacij ali če ste prevzeli odgovornosti mentorstva, potem se jim lahko pridružite že konec avgusta in v septembru.
več informacij »

Brezplačna podjetniška svetovanja za bodoče podjetnike

V sodelovanju s podjetjem DATA d.o.o. Socialni inkubator bodočim podjetnikom omogoča brezplačno udeležbo v programu svetovanj, imenovanem INO. Program INO sestavljajo svetovanja iz področij prava, marketinga (s poudarkom na spletnem marketingu), računovodstva, davkov, javnih razpisih in subvencij itd. Teme in termine svetovanj si lahko izbirate sami.

Pogoj za pridobitev brezplačnih svetovanj je, da najkasneje do 10.10.2014 registrirate podjetje in da je do tega datuma v podjetju (samo)zaposlena vsaj ena oseba. Za prijavo v program ali več informacij kontaktirajte neposredno podjetje DATA d.o.o. na tel. 01 6001 530 ali na data@data.si.
Brezplačna svetovanja financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Razpis štipendijskega sklada za šolsko leto 2014/15

Lions klub Forum Ljubljana razpisuje štipendije mladim do 26. leta starosti, ki so izkazali nadarjenost na športnem ali umetniškem področju.
Rok prijave 15. 10. 2014.
Več informacij: http://www.lmit.org/za-mlade/izobrazevanje/razpis-stipendijskega-sklada-za-solsko-leto-201415.html

Štipendije za podiplomski študij državljanov Zahodnega Balkana v Sloveniji v letu 2014

Javni sklad je objavil javni razpis za dodelitev štipendij državljanom Zahodnega Balkana za podiplomski študij na področju naravoslovja, tehnike ali medicine v Republiki Sloveniji.
Rok prijave je 17. 10. 2014.
Več informacij: http://www.lmit.org/za-mlade/izobrazevanje/stipendije-za-podiplomski-studij-drzavljanov-zahodnega-balkana-v-sloveniji-v-letu-2014.html

15. pesniška olimpijada

Počasi se približuje čas za že 15. Pesniško olimpijado. V letošnjem novembru bomo tako na Koroškem spet gostili sveže mlade pesniške glasove iz cele Slovenije in iz zamejstva, ki se jim bodo tokrat pridružili tudi udeleženci četrtega osnovnošolskega natečaja za najboljšo pesem Mlada pesniška olimpijada in udeleženci fotografskega natečaja #fotopoezija.
Traja od 16.9.2014 do 31.10.2014
Več informacij: http://www.crna.si/index.php/arhiv-splosne-novice/985-15-pesniska-olimpijada