Foto arhiv

Arhiv najav - maj 2014

Priložnost za avtorske glasbene ustvarjalce

Vabimo vse avtorske glasbene ustvarjalce, da se prijavite na snemanje prve glasbene kompilacije, na katero bo uvrščenih 10 pesmi različnih izvajalcev. Pogoj je, da ustvarjate in delujete na področju jeseniške občine oz. tudi širše - na področju Gorenjske. Želimo izdati prvi uradni zapis tukajšnje glasbene scene, saj organizatorji projekta verjamemo, da je potrebno na ta način podpreti mnoge glasbene talente, ki pridno vadite in ustvarjate. Vsi izvajalci, vključeni na kompilacijo se bodo na koncu predstavili na velikem koncertu.

Prijave zbiramo do 31. maja 2014, ko bomo tudi določili termine snemanja. Snemanja bodo potekala v Mladinskem centru Jesenice pod vodstvom Staša Hreniča (Studio Bla Bla). Kompilacija bo služila za promocijo na koncertih, za podporo glasbene scene z namenom, da se različni avtorji povežete med seboj in si pomagate na glasbeni poti. Prav tako bo več izvodov prejel tudi vsak izvajalec. Zaželeno je, da so besedila pisana v slovenščini. Ob prijavi nujno priložite še demo posnetek pesmi (lahko je posnet s telefonom).

Prijavite se na mcj-info@siol.net, navedete pa naslednje podatke: ime skupine, imena in priimki članov, kje vadite, fotografija, demo posnetek, kontaktna telefonska številka.

Pomagajmo si za zdravo življenje - zbiranje rabljene športne opreme

akcija-pomagajmo-si-zdravo-zivljenje-2014033120140331.pdf

april, maj 2014

Če imate rabljeno opremo, ki je ne potrebujete več (za poletne športe: kolesa, rolerji, plavutke, maske, športna obutev, pohodniška oprema…), jo prinesite na Zavod za šport Jesenice ali na CSD Jesenice.
več informacij »

Sodeluj tudi ti v akciji »Pomagajmo si za zdravo življenje«

zaključna prireditev: petek, 6. junij 2014, od 16. ure dalje, Športni Park Podmežakla

Kako lahko sodeluješ že sedaj? Tako, da daruješ rabljeno športno opremo, ki jo oddaš na Centru za socialno delo Jesenice ali na Zavodu za šport Jesenice. Več informacij o akciji …

Poleg tega te vabimo, da se udeležiš še dobrodelnega teka ali enega izmed rekreativnih turnirjev, ki bodo potekali na zaključni prireditvi.

Se vidimo!

Tudi Jeseničani na »Dialogu mladih 2.1:Vklopi se!« v Ajdovščini

Mladinski svet Slovenija in Mreža MaMa sta tako udeležence lokalnih srečanj »Dialog mladih: Vključujemo!« (na Jesenicah se je zgodil 30. novembra 2013) kot tudi ostalo zainteresirano mladino vabila na srečanje mladih v Ajdovščini, ki je potekalo od 14. do 16. maja. Med udeleženci so bili tudi naši Jeseničani Alma, Maja in Žiga.

Mladi iz različnih krajev Slovenije so združili moči in tudi na podlagi predlogov ukrepov z lokalnih srečanj pripravili konkretne ukrepe za implementacijo na nacionalni ravni. Predlogi ukrepov so:

 • Spletno mesto za mlade,
 • Zaposlovanje mladih v organizacijah s statusom v javnem interesu v mladinskem sektorju,
 • Zagon podjetnosti med mladimi,
 • Vzpostavitev nacionalne sheme financiranja obveznih pripravništev,
 • Mladim svojo streho nad glavo.

Le te so v petek, 16. maja, predstavili odločevalcem v Državnem zboru, seveda tistim, ki so se srečanja z mladimi udeležili. Več informacij na Facebooku.

CAC Hrušica 2014 - 15. državna razstava psov vseh pasem

nedelja, 25. maj 2014, od 9h dalje, vadišče ŠKD Fido Hrušica

Spoštovani starši in otroci ter vsi, ki imate radi živali!

Popestrite si zadnjo majsko nedeljo z obiskom 15. državne razstave psov vseh pasem z mednarodno udeležbo razstavljavcev in sodnikov, ki jo že 15. zapored organizira Športno kinološko društvo FIDO Hrušica.

Lahko si boste ogledali vse, od majhnih do velikih štirinožnih prijateljev in spremljali ocenjevanje sodnikov. Vljudno vabljeni, vstopnine za obiskovalce ni! (ZŠJ-MCJ izvaja pomoč društvu pri informiranju)

Igranje namiznega nogometa - učimo se trikov!

vsak ponedeljek, od 16. do 18. ure, Mladinski center Jesenice

Preživite ponedeljkove popoldneve v MCJ v družbi svojih prijateljev in Simona Zormana iz Društva namiznega nogometa Udarni val! Tako Simon kot ostali člani društva se lahko pohvalijo z vidnimi mesti v slovenskem merilu, več nazivi državnega prvaka in uspešno udeležbo na mednarodnih turnirjih!

Skratka, Simon vam bo z veseljem pokazal marsikateri trik in vas naučil, kako s spretno igro premagati nasprotnika. Vabljeni!

Prehrana in gibanje - z roko v roki (3. del)

četrtek, 22. maj, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Želite izvedeti kaj jesti pred športno aktivnostjo in kaj po njej, da bi bili vaši rezultati čim boljši? Vas zanimajo primeri vaj za oblikovanje telesa?

Na predavanju boste pridobili natančne informacije, kako sestaviti primerne obroke, pred treningom in po njem, ter primere že sestavljenih preprostih obrokov. Spregovorili bomo tudi o tem, katera tekočina je primerna glede na športno aktivnost. Izvedeli boste tudi, katera športna aktivnost je primerna, glede na rezultate, ki jih želite doseči. Veliko primerov vaj za oblikovanje telesa pa bomo tudi izvedli.

V tematskem sklopu bomo po dogovoru izvedli tudi testiranje vzdržljivosti na terenu in merjenje sestave telesa.

Predavanja so brezplačna in niso namenjena trženju kakršnekoli prehrane!

Četvorka jeseniških maturantov 2014

četrtek, 22. maj, od 11.30 ure dalje, parkirišče za Občino Jesenice
ZŠJ – Mladinski center Jesenice v sodelovanju s Srednjo šolo Jesenice, Gimnazijo Jesenice in Plesno šolo STUDIO RITEM

V letošnjem maju bo srednješolske klopi zapustila že deveta generacija jeseniških maturantov, ki bo svoj sprevod od Srednje šole Jesenice do Gimnazije Jesenice ter od tam do Zdravstvenega doma in nazaj, sklenila na parkirišču za občino Jesenice. Tam jih lahko pričakate z nami, saj bodo pod vodstvom Anžeta iz Plesne šole STUDIO RITEM še enkrat odplesali slavnostni ples Četvorko.

Vabljeni!

zadnji pomladni TA PRAV' ŽIV ŽAV, prireditev za otroke in starše

torek, 20. maj, od 17. ure dalje, Trg na Stari Savi, Jesenice
(v primeru slabega vremena v dvorani Kolpern)
ZŠJ – Mladinski center Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice in Srednja šola Jesenice

Dragi otroci in starši!

Na zadnjem pomladnem Živ Žavu sodelujte v številnih zabavnih igrah, ki so del ponudbe Gornjesavskega muzeja Jesenice. Poimenovali so jih ŽELEZARSKE IGRE – fužinarske in delavske igre:

 • zabavali se boste ob stari otroški igri gnilo jajce,
 • preizkusili v vožnji s skiroji, hoji s hoduljami in v posebni igri s kolesi,
 • podirali so korce in metali podkvice,
 • prevažali rudo,
 • odkrivali pare z železarskimi simboli,
 • prepoznavali predmete, ki ne sodijo v kuhinjo iz 30. let prejšnjega stoletja,
 • sestavljali veliko fotografijo,
 • iskali na fotografijah spremembe v času,
 • sodelovali v igri sestavljanja vratnega podboja…

Skočite z nami v 30. in 40. leta prejšnjega stoletja in spoznajte, kako so se igrali nekoč.

Vljudno vabljeni, vstopnine ni!

Info točke za dijake: Udeležite se volitev poslancev v Evropski parlament - tudi vaš glas šteje!

torek, 20. maj, INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 21. maj, INFO točka na Gimnaziji Jesenice

Nadaljujemo z evropskim informiranjem mladih! Tokrat bomo med 10. in 12. uro, mlade, ki že imajo volilno pravico spodbujali, k udeležbi na volitve poslancev v Evropski parlament. Ravno tako boste lahko preko tiskanega informacijskega gradiva izvedeli kaj vse omogoča Evropska unija za mlade.

Aktualno informacijsko gradivo, katerega bomo tudi delili, so nam posredovali iz kontaktnega centra Europe Direct Gorenjska (BSC Kranj). Več: http://ec.europa.eu/slovenija/index_sl.htm

Razstava likovnih del Sandre Panić

v mladinskih prostorih na Kejžarjevi 22

Podpiramo mlade ustvarjalce! V Mladinskem centru Jesenice se je zvrstilo že veliko razstav mladih likovnih ustvarjalcev. Tokrat si lahko ogledate manjšo razstavo likovnih del dijakinje 2. letnika Srednje šole Jesenice, Sandre Panić. Pri postavitvi razstave so sodelovale njene sošolke in sošolca. Vabljeni k ogledu! več »

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji: O rojstvu drugega otroka, o strahovih otrok ter o vstopu v vrtec

ponedeljek, 19. maj 2014, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Kadar v družini pričakujemo rojstvo drugega otroka, moramo vedeti, da je bil naš prvorojenec nekaj let “edinček” – le njemu je bila namenjena naša pozornost. Z rojstvom drugega otroka pa se marsikaj spremeni – zato je pomembno, da mu pomagamo, da sorojenca sprejme.

Otroci doživljajo različne strahove. To so strah pred zapustitvijo, strah pred tujci... Otroke je lahko strah raznih predmetov, zvokov in dogodkov.

Ko gre otrok prvič v vrtec, moramo vedeti, da se ne upira vstopu v vrtec, ampak se upira ločitvi od vas, staršev.

Vljudno vabljeni na zadnji pomladni klepet!

Potopisno predavanje: Škotska

petek, 16. maj 2014, ob 19.30 uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

Awrite!

Maruša Kavčič in Ema Zupan nas bosta popeljali po njunih spominih o potovanju po Škotskem.

Skupaj se bomo sprehodili po prestolnici in njenih znamenitostih, po neskončnih jezerih in hribovjih, po številnih gradovih, vlaku iz filma Harry Potter, po legendi Williama Wallace-a in pošasti Nessie iz jezera Loch Ness.

Povedali nam bosta tudi nekaj o njihovem znanem glasbenem festivalu T in The Park, o tem kako poleti ne pade noč do polnoči in kako je spati v avtu, medtem ko se mimo sprehajajo ovce in tečni galebi.

Vse to in še mnoge druge zabavne dogodivščine boste lahko poslušali ob grizljanju okusnega škotskega peciva, ki ga bosta spekli posebno za vas :) Guid cheerio the nou!

EU programi - Moje možnosti v Evropski uniji

petek, 16. maj 2014, od 9.30 do 15. ure, dvorana Kolpern, Jesenice

Europe direct Gorenjska in RAGOR Jesenice vabita na brezplačen dogodek, kjer bodo predstavljene novosti ključnih programov, ki bodo do leta 2020 podpirali vlaganja v konkurenčnost, inovacije, rast in delovna mesta v Evropski uniji.

Nacionalni koordinatorji bodo predstavili evropske centralizirane programe Erasmus+, Ustvarjalna Evropa, Evropa za državljane, Obzorje 2020 in COSME ter decentralizirane programe (teritorialno sodelovanje in programi kohezijske politike)…

Vabljeni vsi, od posameznikov do predstavnikov gospodarstva in negospodarstva, predstavnikov organizacij s področja izobraževanja in kulture, ter seveda odločevalci!

Kontaktna oseba za prijavo in dodatne informacije: Jasmina Bagar, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, tel.: 04 5813 418, jasmina.bagar@ragor.si. Prijave sprejemajo do zapolnitve mest.
več informacij »

programski sklop: Prehrana in gibanje - z roko v roki (2. del)

četrtek, 15. maj, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22, Jesenice

Želite izgubiti še nekaj odvečne maščobe, morda pridobiti mišično maso ali želite samo ohranjati primerno telesno težo in vas zanima kaj jesti pred treningom in po treningu?

Na drugem predavanju boste pridobili natančne informacije, kako sestaviti primeren jedilnik, dobili boste primere jedilnikov, izračunali bomo koliko kalorij dnevno naj bi zaužili glede na rezultat, ki ga želite doseči. Spregovorili bomo tudi o tem, kako se znajti med veliko ponudbo izdelkov in izbrati zase najprimernejše.

V sklopu, ki ga vodi sodelavka MCJ, Eva Pušnik, prof. športne vzgoje, bomo izvedli tudi testiranje vzdržljivosti in merjenje sestave telesa.

Predavanja so brezplačna in niso namenjena trženju kakršnekoli prehrane ali prehranskih dopolnil.

Mladinski center Jesenice na »Paradi učenja 2014«

sreda, 14. maj 2014, od 14. do 18. ure, Trg na Stari Savi, Jesenice

Na skupnem dogodku v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, ki poteka na pobudo in v organizaciji Ljudske univerze Jesenice, bo tudi letos s programom sodelovalo lepo število jeseniških organizacij.

Vse popoldne bodo potekale raznolike delavnice, za pester program na odru pa bodo poskrbele različne generacije nastopajočih.

Vabimo vas, da se oglasite tudi na stojnici našega centra, kjer si boste lahko ogledali izdelke nastale na tečaju 'Kvačkarija' in na 'Ročnih delavnicah', ki so jih letošnjo pomlad ob celostni podpori MCJ in KJŠ organizirali, izvajali in seveda tudi obiskovali mladi. Obiščete lahko tudi našo delavnico KVAČKANJA in razmigate sive celice z MISELNEMI IGRAMI. Stojnico si bomo delili s kontaktnim centrom Europe Direct Gorenjska (BSC Kranj) in tudi skupaj poskrbeli za »EU« obarvane vsebine in informacije.

Pod našim okriljem pa se bo ob 17:30 na odru predstavila glasbena skupina The Bagatelles.

Vljudno vabljeni!

Info točke za dijake: Kako do informacij o EU priložnostih za mlade?

torek, 13. maj, INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 14. maj, INFO točka na Gimnaziji Jesenice

Nadaljujemo majsko evropsko obarvano informiranje mladih! Med 10. in 12. uro, med odmori oziroma časom za malico, lahko izveste več o možnostih za mlade, ki jih omogoča Evropska unija, in kako do njih. Kaj je EURODESK, kaj omogoča Program Mladi v akciji, kdo ureja poklicne kvalifikacije, kaj je in čemu služi EUROPASS…

Pestro informacijsko gradivo, katerega bomo delili, so nam posredovali iz kontaktnega centra Europe Direct Gorenjska (BSC Kranj).

Oglasi se na naši INFO točki tudi ti!

Dan Evrope – 9. maj - praznik miru in enotnosti

Letošnji maj bo evropsko obarvan. 25. maja bomo volili poslance v evropski parlament. Še prej pa »praznujemo« 9. maj, katerega Evropska komisija in države Evropske unije obeležujemo v spomin na začetek evropskega združevanja.

Mi se bomo ponovno osredotočili na informiranje mladih in ostale zainteresirane javnosti o ugodnostih, ki jih EU prinaša svojim državljanom – saj šele če zanje vemo, jih lahko tudi koristimo! Ponudili bomo pestro informacijsko gradivo, vezano na raznolika vsebinska področja delovanja EU, ki so nam ga prijazno posredovali iz informacijske točke Europe Direct Gorenjska (BSC Kranj).

Poskrbeli pa bomo tudi za zabavna druženja, kjer boste lahko sodelovali v raznolikih igrah in na zabaven način spoznavali značilnosti držav Evropske unije.

 • Informiranje dijakov o dnevu Evrope in Evropski uniji (mobilnost mladih, študij in zaposlovanje, aktivna participacija)
  torek, 6. maj 2014, INFO točka na Srednji šoli Jesenice
  sreda, 7. maj 2014, INFO točka na Gimnaziji Jesenice
 • Spoznavanje Evropske unije skozi različne igre za vse generacije (TVU 2014)
  petek, 9. maj 2014, ob 17. uri, pred Mladinsko točko na Titovi 41(pri A-banki), Jesenice
 • Euro klub, zabavno druženje ob spoznavanju in okušanju EU (TVU 2014)
  petek, 9. maj 2014, ob 19.30, Kejžarjeva 22, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice

Vabljeni!

Vabimo vas k soustvarjanju 15. Festivala prostovoljstva

Kot vsako leto doslej, bo tudi letošnji festival omogočal prostovoljskim organizacijam, da pisano paleto prostovoljskih zgodb predstavimo javnosti in se zahvalimo vsem prostovoljcem. Letos bo med 19. in 25. majem potekal po vsej Sloveniji.
OSREDNJA PRIREDITEV
Prostovoljci bomo v četrtek, 22. maja med 13. in 17. uro, zasedli Prešernov trg. Predstavili se bomo obiskovalcem in mimoidočim in poskrbeli za prijetno druženje. Organizacije že pripravljamo programe delavnic, igre in druge aktivnosti. Se nam boste letos pridružili tudi vi?
ORGANIZIRAJTE AKTIVNOST V SVOJEM KRAJU
Organizirajte dogodek na lokalni ravni in se predstavite javnosti! Pri Slovenski filantropiji, nosilki Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, vam lahko nudimo vsebinsko pomoč in promocijo dogodka v okviru celotnega festivala.
več informacij »

Nacionalno srečanje Dialog mladih 2.1: Vklopi se!

Mladinski svet Slovenije vabi na tridnevno nacionalno srečanje "Dialog mladih 2.1: Vklopi se!", ki bo potekalo od 14. do 16. maja 2014 v Ajdovščini in v Ljubljani. Rok za prijavo je 6. maj 2014!
Za morebitna vprašanja so na voljo na: strukturirani.dialog@mss.si.
več informacij »

Teden mladih hiti v Kranj

Teden mladih sporoča, da se bliža gorenjski prestolnici, kjer bo od 9. do 17. maja popestril dogajanje z več kot 150 tradicionalnimi in svežimi dogodki, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah po Kranju.
več informacij »

Javni razpis za sofinanciranje projektnega razpisa za okoljevarstvene in naravovarstvene nevladne organizacije 2014–2015

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektnih aktivnosti okoljevarstvenih in naravovarstvenih nevladnih organizacij v obdobju 2014 - 2015. Kot ključna sklopa, ki ju želijo skozi projekte še posebej podpreti, opredeljujejo: - varstvo okolja, zlasti preprečevanje nastajanja odpadkov ali priprava za ponovno uporabo odpadkov; ohranjanje narave, zlasti prispevek k doseganju ciljev območij Natura 2000.
več informacij »

Javni razpis za dodelitev delovnih štipendij za področje ilustracije in fotografije 2014

Žirija za podeljevanje delovnih štipendij razpisuje za leto 2014 do 14 delovnih štipendij v kategorijah: 1. vrhunski prepoznavni avtorji, 2. študijske štipendije, 3. perspektivni avtorji.
več informacij »

Rock vizije 2015

Festival Vizije - Festival mladinskih skupin Slovenije
Za sodelovanje se lahko prijavijo vse mladinske rock skupine in posamezniki, ki delujejo samostojno ali v okviru šole, kulturnih zavodov in kulturnih društev iz Slovenije in zamejstva. Starost nastopajočih praviloma ne sme presegati 26 let. Morebitne izjeme so mogoče le v izjemnih okoliščinah, po obveznem dogovoru s strokovnim svetovalcem za inštrumentalno glasbo centralne službe JSKD

Skupine prijavijo program, ki ni daljši od 15 min. Ob tem je zaželeno, da je vsaj ena izmed skladb lastna in da je po možnosti peta v materinem jeziku. več informacij », prijavnica »

Mladinska filmska in video delavnica

Ljubljana, 5. junij – 20. junij;
Piran, 24. junij – 29. junij 2014
Delavnica je namenjena mladim, ki jih zanimata film ali video, skupinsko ustvarjanje in raziskovanje.

Prijavite se lahko do 30. maja 2014.
Več: http://www.jskd.si/film-in-video/uvod_film.htm#otroska

Štipendiranje srednješolskega tehniškega izobraževanja državljanov Zahodnega Balkana v Sloveniji za šolsko leto 2014/2015

Javni sklad je objavil razpis za štipendiranje tehniškega izobraževanja dijakov, ki so državljani Bosne in Hercegovine, Republike Črne gore, Republike Kosovo, Republike Makedonije in Republike Srbije. Na javnem razpisu lahko izobraževalne institucije pridobijo sredstva za štipendiranje teh dijakov. Rok prijave je do porabe sredstev oz. najdlje do 30. 6. 2014.
več informacij »

Štipendije za doktorski študij na European University Institute (EUI) za leto 2014

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije razpisuje štipendije za doktorski študij na European University Institute. Rok prijave je 30. 5. 2014.
več informacij »