Foto arhiv

Arhiv najav - januar 2014

Slikarska šola Brina Torkar - Pomladni del 2014, za vse generacije

torki popoldne, 3 šolske ure, na Kejžarjevi 22, Jesenice

Slikarska šola je primerna za vse, ki vas zanima slikanje, risanje, modno in grafično oblikovanje, strip..., kakor tudi kot priprava na sprejemni izpit na umetniških srednjih šolah (smer fotograf, modno oblikovanje, grafično, industrijsko oblikovanje) in umetniških gimnazijah ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, slikarstvo, oblikovanje, restavratorstvo, NTF, arhitekturo.

Vabljeni, da se nam pridružite v pomladnem delu! Program se izvaja izključno individualno, zato razlika v letih ni ovira, temveč je zaželena (edini pogoj je starost vsaj 8 let).
Prijave do zasedbe prostih mest na Brina Torkar, tel. 041 644 475.

Tudi v januarju - Namizni nogomet: Učenje trikov!

vsaka sreda v januarju, od 16. do 18. ure, Mladinski center Jesenice

Popestrite si januarske sredine popoldneve z obiskom MCJ dnevnega kluba. Različne tehnike in trike pri igranju namiznega nogometa bo z vami z veseljem še naprej delil Simon Zorman, ki je bil tudi v letu 2013 državni prvak v tej panogi! Prav tako že zbiramo prijave za zimski turnir!

Več o uspehih tekmovalcev Društva Udarni val z Jesenic na državnem prvenstvu 2013 pa preberite na spletni strani Zveze namiznega nogometa Slovenije !

Mladi, sooblikujte program Mladinskega centra Jesenice v letu 2014!

Predlogi za MCJ 2014

Mlade v starosti do 29 let vabimo, da s svojimi predlogi sooblikujete program Mladinskega centra Jesenice v letu 2014!

Predlagajte dogodke - dejavnosti,

  • katerih bi se v prihodnjem letu zagotovo udeležili,
  • v okviru katerih bi aktivno sodelovali v načrtovanju, pripravi, pri izvedbi...

Sporočite nam,

  • ali si želite priložnosti za nastopanje,
  • ali želite predstaviti svoja ustvarjalna dela širnemu krogu ljudi,
  • ali bi svoje znanje prek delavnic oz. tečajev delili z drugimi mladimi,
  • če želite sodelovati pri izvajanju dejavnosti za mlajše,
  • če želite sodelovati v okviru prostovoljstva za starejše...

Predloge lahko posredujete s klikom tukaj, lahko se oglasite osebno v MCJ v času dnevnega kluba ali pa pokličete na 04 5884 680 in se dogovorimo za srečanje!

Zakaj? Da se bo na Jesenicah dogajalo več tistega, kar mladi pogrešate! In tudi zato, da boste, tako kot do sedaj že mnogo mladih, z aktivnim sodelovanjem pridobili nove veščine in kompetence, ki se vam bodo vedno »štele« v plus!

Otvoritev razstave likovnih del Slikarske šole Brina Torkar

petek, 31. januar 2014, ob 18h, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22
Zaradi vremenskih razmer danes otvoritev odpade! Datum otvoritve sporočimo naknadno.

Slikarska šola pod vodstvom akademske slikarke Brine Torkar, ki že nekaj let uspešno poteka tudi na Jesenicah (do sedaj v prostorih MCJ), ponovno prireja razstavo slikarskih in risarskih del. Tokrat so jih ustvarili pretežno mladi ustvarjalci, udeleženci jesensko – zimske šole 2013/2014.

Vljudno vabljeni torej ogled razstavljenih del in na otvoritev razstave, ki jo bodo s svojim glasbenim nastopom popestrili mladi iz Glasbene šole Jesenice!

ob 31. januarju, svetovnem dnevu BREZ CIGARETE

torek, 28. januar: INFO točka na Srednji šoli Jesenice, med 10. in 12. uro
sreda, 29. januar: INFO točka na Gimnaziji Jesenice, med 10. in 12. uro

Ljudje imamo različne razvade. Nekatere so manj, druge bolj škodljive za naše počutje in zdravje. In kajenje je ena od razvad, ki kaj hitro postane tudi potreba in zasvojenost.

V tobačnem dimu je več tisoč različnih kemijskih spojin v plinastem, tekočem stanju ali pa v obliki mikroskopskih delcev. S kajenjem kadilci nalagajo v svoje telo snovi, ki jih sicer najdemo v odstranjevalcu laka za nohte in drugih topilih (aceton), v čistilih za WC školjko (amoniak), v bencinu in izpušnih hlapih, v strupu za podgane (arzen)… Razumnih razlogov za kajenje torej ni, za opustitev pa več kot dovolj.

Kaj vse se še skriva v cigaretah, kako izgledajo pljuča nekadilcev in kako pljuča kadilcev, pa boste jeseniški dijaki izvedeli in si ogledali na naši info točki na vaši šoli! Vabljeni!

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji: ZAUPANJE, SAMOPODOBA

ponedeljek, 20. januar 2014, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Za vsakega otroka je zelo pomembno, da ima ob sebi ljudi, ki jim zaupa. Pomembno je tudi, da otrok zaupa samemu sebi. Od staršev in samozaupanja je namreč odvisna podoba, ki si jo otrok ustvari o samem sebi. Za vse to pa je potrebno, da imamo tudi mi, starši, samozaupanje vase in dobro samopodobo.

Kako pomagamo otroku, da nam lahko zaupa, kako v otroku ustvarimo samozaupanje in kako starši pomagamo sebi do samozaupanja in dobre samopodobe, bo z vami na prvem letošnjem klepetu spregovorila Zinka Ručigaj. Vljudno vabljeni!

Zimsko pred-olimpijski TA PRAV' ŽIV ŽAV, prireditev za otroke in starše

torek, 21. januar 2014, od 17. ure dalje, dvorana Kolpern, Jesenice
ZŠJ – Mladinski center Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice in Srednja šola Jesenice

Dragi otroci in starši!

Tokratni živ žav bomo kot se za mesec januar spodobi obarvali zimsko, pa čeprav zime kar ni in ni! Mogoče jo prikličemo vsi skupaj? Zato se boste lahko naučili pesmice o zimi, zapeli, zaplesali in tudi zaigrali. Lahko se boste pridružili delavnici in skupaj na velike plakate ustvarjali zimske motive.

In ker se bliža ZIMSKA OLIMPIADA, bomo spoznavali tudi zimske športe, rekvizite in ugotavljali po fotografijah, kdo so naši tekmovalci - udeleženci olimpijskih iger v posameznih športnih panogah. Čakajo vas tudi sestavljanke s slikami prikupnih maskot! Seveda pa se boste lahko tudi razmigali na mini športnih poligončkih!

Da bo vse skupaj zabavno povezano v zimski živ žav paket, pa bo poskrbel animator Janez Tušar – KAČA!

Vljudno vabljeni! Vstopnine ni!

ZADNJI POZIV MLADIM k so-oblikovanju predlogov ukrepov za LOKALNO STRATEGIJO ZA MLADE v občini Jesenice za 2014 do 2017

petek, 24. januar 2014, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22, Jesenice
ZŠJ - Mladinski center Jesenice, Mladinski svet Jesenice, Klub jeseniških študentov

Na osnovi izvedbe anketiranja mladih v preteklem letu, ki smo jih na terenu izvedli Mladinski center Jesenice in Mladinski svet Jesenice s podporo Kluba Jeseniških študentov in drugih organizacij, na osnovi posredovanih predlogov mladih v elektronsko knjigo želja, na osnovi dogodka »Dialog mladih 2.0: Vključujemo!«…, smo povzeli mnenja oz predloge mladih iz jeseniške občine (ki so se vključili v omenjene aktivnosti) glede potrebnih sprememb na področju mladine.

Preden le te posredujemo Občini Jesenice, vas vabimo, da se seznanite s trenutnim naborom predlogov mladih in izkoristite še zadnjo možnost za aktivno sodelovanje pri oblikovanju pobud oz. predlogov za strategijo!

Dobrodelni odbojkarski turnir Kluba jeseniških študentov

sobota, 25. januar 2014, ob 9h v dvorani OŠ Prežihovega Voranca

Klub jeseniških študentov organizira celodnevni odbojkarski turnir z začetkom ob 9h zjutraj v dvorani OŠ Prežihovega Voranca. Prijave zbirajo na vseh uradnih urah do 24.1.2014, na tel.št (Ema – 040 583 624 in Mark 041 512 531) in na e-mail.

Prijavi se lahko največ 12 ekip s po največ 8 igralci (od tega vsaj 2 predstavnici nežnejšega spola). Prijavnina na osebo znaša 10€, v kar pa je vštet tudi topel obrok (pasulj za sestradane in palačinke za sladkosnede) in osvežilna pijača za vsakega igralca. več informacij »

Potopisno predavanje TOSKANA

petek, 17. januar 2014, ob 19.30 uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22

V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov vas vabimo, da v našem skupnem »potopisnem« letu 2014 najprej obiščemo Italijo.

Toskana je ena najbolj zanimivih dežel Italije ima pa tudi bogato zgodovino. To čudovito pokrajino zaznamujejo zeleni griči z vinogradi, rumena polja sončnic, kamnite hiše ter z obzidji obdana mesteca. Urban in Urška vas bosta popeljala vse od dobro znanih Firenc in Pise, do manjših mest kot so San Gimignano, Monteriggioni in še bi lahko naštevali.

Vljudno vabljeni - vstopnine ni!

Mladi proti sovražnemu govoru – No Hate Speech

torek, 14. januar 2014, od 10. do 12. ure, INFO točka na Srednji šoli Jesenice,
sreda, 15. januar 2014, od 10. do 12. ure, INFO točka na Gimnaziji Jesenice.

Z zavedanjem o tveganju in škodi, ki ga širjenje sovražnega govora lahko povzroči človekovim pravicam in demokratični družbi, se je Svet Evrope odločil za lansiranje mladinske iniciative "Youth Campaign against Hate Speech Online", katere namen je omejiti sovražni govor in se odzivati na vse vrste diskriminacije na omrežjih. 

Če si dijak/dijakinja jeseniških srednjih šol, obišči INFO točko MCJ na svoji šoli, kjer poleg naših informacij in uradne zgibanke NO HATE lahko s sodelovanjem v 'mini kvizu' dobiš tudi simpatično priponko No hate.

Prav vsi pa lahko izveste več in podprete iniciativo na Facebooku Nesovraži!

V Sloveniji vse aktivnosti v okviru iniciative koordinira Urad RS za mladino.

1. Festival Svobodne Video Produkcije

Mladinski center Kotlovnica Kamnik vabi filmarje različnih generacij k sodelovanju na 1. Festivalu Svobodne Video Produkcije. Namen festivala je dati priložnost neodvisnim produkcijskim skupinam in posameznikom, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije. Festival ni žanrsko opredeljen, zanimajo pa nas, poleg vsebine, predvsem presežki v uporabi produkcijskih tehnik in načinov izdelave del. Zanima nas razvoj video produkcije in deljenje izkušenj.

Festival bo potekal v MC Kotlovnica v soboto, 25. januarja 2014, vse, ki želijo sodelovati, pa vabimo, da svoja dela oddajo do ponedeljka, 20. januarja 2014.

Več informacij, pogoje sodelovanja in prijavnico najdete na www.kotlovnica.si.

JSKD in Mentor razpisujeta natečaj za mlade literarne talente

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in revija Mentor sta v okviru Festivala mlade literature Urška 2013 razpisala natečaj za mlade literarne talente. Na natečaju lahko sodelujejo avtorji, stari nad 15 let, ki svojih del, razen v samozaložbi, še niso izdali v knjižni obliki.

Rok za oddajo del je 23. januar 2014.
več informacij »

Fundacija Parus podeljuje štipendije za podiplomski študij v tujini za leto 2014/2015

Fundacija Parus bo podelila predvidoma 3 štipendije za podiplomski študij v tujini. Rok prijave je 31. 1. 2014.
več informacij »

Srečanje otroških gledaliških skupin 2014 in otroških lutkovnih skupin 2014

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razpisuje Srečanje lutkovnih skupin Slovenije. Namen srečanja je prikazati najbolj kakovostne in reprezentativne predstave lutkovnih skupin in s tem vzpodbuditi razvoj in kakovostno rast ljubiteljske lutkovne produkcije. Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite na naslov svoje Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (naslovi le-teh so objavljeni na spletni strani JSKD – www.jskd.si), najpozneje do 31. januarja 2014.
več informacij »

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razpisuje Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije. Namen srečanja je prikazati najbolj kakovostne in reprezentativne predstave otroških gledaliških skupin in s tem vzpodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne gledališke produkcije. Natančno izpolnjeno prijavnico pošljite na naslov svoje Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (podrobnosti), najpozneje do 31. januarja 2014.
več informacij »

Fotografski natečaj Opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope

Zavod PIP v okviru projekta Koncentracijsko taborišče Rižarna – opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope organizira mednarodni fotografski natečaj na temo »Opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope«, kjer lahko mladi svoje ideje izrazite na inovativen način. Mlade, med 10 in 18 letom starosti iz Evropske unije vabimo, da na natečaj pošljejo svoj izdelek. Objava rezultatov bo 25. aprila 2014

Najprej je potrebna prijava koordinatorju natečaja na elektronski naslov pip@zavodpip.si, do vključno 27. januarja 2014.
več informacij »

Srečanje mladinskih skupin Slovenije - Vizije 2014

gledališče, lutke, glasba
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira Festival Vizije - Festival mladinskih skupin Slovenije. Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke predstave, mladinske lutkovne predstave in mladinske rock skupine in s tem vzpodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne mladinske umetniške produkcije. Natančno izpolnjeno prijavnico za prijavo gledaliških, lutkovnih ali recitacijskih predstav pošljite na naslov svoje Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (naslovi le-teh so objavljeni na spletni strani JSKD – www.jskd.si), najpozneje do 31. januarja 2014. Prijavo za Rock Vizije pošljite na JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, najpozneje do 31. januarja 2014.
več informacij »