Foto arhiv

Arhiv najav - december 2013

Predpočitniški klub - namizne športne igre (15-30) in: Simon spet izziva!

torek, 24. december, od 11. do 15. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Zadnji šolski dan v tem letu si popestrite z obiskom našega dnevnega kluba. Mimogrede si lahko spet prislužite veliko čokoladno nagrado, seveda če se v igranju namiznega nogometa pomerite in premagate državnega prvaka, Simona Zormana. Vi z obema rokama, Simon pa z eno – kdo bo koga?

Več o državnem prvenstvu 2013 v namiznem nogometu in uspehih tekmovalcev Društva Udarni val z Jesenice pa preberite na spletni strani Zveze namiznega nogometa Slovenije!

Prihod DEDKA MRAZA

petek, 27. december, ob 17. uri, Športna dvorana Podmežakla
Zavod za šport Jesenice, MCJ in Zveza društev prijateljev mladine Jesenice (ZDPM Jesenice)

Letos bo Dedek Mraz jeseniške otroke obiskal v prenovljeni Športni dvorani Podmežakla. V kratkem programu bodo svoje znanje in spretnosti na ledu po letu premora lahko ponovno pokazali mladi iz Drsalnega kluba Jesenice in najmlajši iz Drsalne šole HD MLADI Jesenice. Skupaj z Mašo Kocjančič boste lahko tudi zapeli!

Člani Zveze društev prijateljev mladine Jesenice pa bodo, tako kot že vrsto let, tudi tokrat poskrbeli, da bo Dedek Mraz z darilci razveselili najmlajše obiskovalce.

Vabljeni, vstopnine ni!

Ujma Tour: Dead Dildo Drome, Mit, Heretic

petek, 20. december 2013, ob 20h, dvorana Kulturnega doma Blejska Dobrava

V decembru 2013 bo Slovenijo prizadela UJMA - klubska turneja treh rock/metal bandov!

Dead Dildo Drome, MIT in Heretic so se odločili za skupno koncertiranje. Vsem privržencem moderne riffovske glasbe bodo tako popestrili veseli december, saj skupaj ponujajo vse od melodičnega rocka, hard rocka, new age, thrash, groove, core in death metala. Poplava zvrsti in lomljenje ritmov z vseh vetrov, kar so fantje kreativno zapakirali pod kleno slovensko ime "Ujma Tour." Brez skrbi, strahu pred katastrofo ni, saj noben izmed bandov svoje publike v preteklosti še ni pustil ravnodušne.

Na Blejski Dobravi se nastopajočim pridružuje tudi mlada heavy zasedba Black Dynamite.

Dogodek tudi na FB: www.facebook.com/events/255684684583390/?fref=ts. Vabljeni!

Maraton pisanja apelov – največji svetovni dogodek za človekove pravice

10. do 20. december, dnevni klub Mladinskega centra Jesenice

Vsako leto na stotisoče ljudi po vsem svetu obeleži 10. december, dan človekovih pravic, s pisanjem pisem – apelov, s katerimi pozivajo k spoštovanju človekovih pravic posameznikov, katerih varnost, pravice in svoboda so ogroženi. Na lanskem maratonu je bilo globalno zbranih skoraj 1,6 milijona pisem, v Sloveniji smo prispevali preko 10.200 pisem. Apeli delujejo, posebno, če jih do naslovnika pride na tisoče.

Mladinski center Jesenice se tudi letos pridružuje tej svetovni akciji pod okriljem Amnesty International Slovenija. K sodelovanju pozivamo tudi vas, da s svojim podpisom pomagate spreminjati svet v bolj pravičnega.

Dijaki jeseniških srednjih šol: akcijo bomo izvajali tudi v okviru tedenskih MCJ INFO točk in sicer:
- na Srednji šoli Jesenice v torek, 10. decembra, od 10.00 do 11.50,
- na Gimnaziji Jesenice v sredo, 11. decembra, od 10.00 do 11.50.
Pridružite se nam!

Obvestilo o preventivnih delavnicah FURAM 0,0 za dijake SŠJ

2 x ponedeljek, 9. in 16. december 2013, med 8.30 in 14. uro, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Mesec december naj bi bil najbolj praznično razigran mesec tudi za mlade, saj v različnih krajih potekajo številne zabave, namenjen ravno mladi populaciji. Kaj hitro pa se v veselem vzdušju pozabi na varnost, bodisi pri vožnji bodisi na zabavi sami.

Z namenom ozaveščanja mladih o varni poti na ter z zabave in z namenom seznanjanja z učinki alkohola in drugih opojnih substanc, smo vsem razredom zaključenga letnika Srednje šole Jesenice namenili 90 minutne delavnice Furam 0,0, ki jih bodo izvedli strokovno usposobljeni sodelavci Združenja DrogArt iz Ljubljane. Vodstvo in svetovalna služba Srednje šole Jesenice je našo potezo podprla, pripravila razpored razredov in prilagodila urnik ter poskrbela za spremstvom dijakov do centra.

TA PRAV' ŽIV ŽAV – prireditev za otroke in starše v prazničnem decembru

torek, 17. december, od 17. ure dalje, dvorana Kolpern, Jesenice
ZŠJ – Mladinski center Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice

Dragi otroci in starši!

Da bo praznični december še bolj vesel, bodo tokrat s programom poskrbele tudi dijakinje 4. letnika Srednje šole Jesenice - programa predšolska vzgoja. Lahko jim boste prisluhnili in zraven zapeli pesmice iz pravljice 'Deklica z vžigalicami'. Zatem bodo potekale različne delavnice: naplesali se boste, igrali na zvončke, izdelali enostavna glasbila in ustvarjali zimsko - praznične motive. Gornjesavski muzej pa vas bo povabil k izdelovanju okraskov za novoletne jelke.

Med vsem tem pa bo zaživel tudi kotiček plišastih igračk in tudi tukaj lahko sodelujete: če imate tudi vi kakšno plišasto igračko, ki je ne rabite več, prinesite jo s seboj in jo postavite v kotiček! 'Za domov’ pa si boste lahko izbrali drugo igračko!

Vljudno vabljeni, da skupaj z nami preživite razigrano decembrsko popoldne! Vstopnine ni!

Dan odprtih vrat SLIKARSKE ŠOLE BRINA TORKAR

torek, 10. in 17. decembra, od 14.30 do 16.30, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Slikarska šola Brine Torkar v našem centru že nekaj let uspešno izobražuje likovne in slikarske ustvarjalce vseh starosti, vse od osnovnošolcev (nad 8 let) pa do upokojencev.

Tokrat vas akademska slikarka Brina Torkar vabi, da se pridružite na dnevu odprtih vrat. Lahko si boste ogledali, kako poteka slikarska šola, povprašali vse, kar vas zanima glede vsebin in načina učenja oziroma dela.

V tem času se boste lahko tudi brezplačno pridružili pri slikanju in okusili čar ustvarjalnosti v pravem slikarskem ambientu!

Vabljeni! Več informacij na 041 644 475 - Brina.

Delavnice: ADVENTNI VENČKI in KALIGRAFIJA

1. in 7. december 2013, mladinski prostori na Kejžarjevi 22

S Klubom jeseniških študentov smo se odločili malce popestriti letošnjo zimo in sicer z nizom ročnih delavnic. Začeli bomo v nedeljo, 1. decembra ob 15. uri, z že tradicionalnim izdelovanjem adventnih venčkov pod vodstvom Tee Noč.

Naslednja delavnica bo v soboto, 7. decembra ob 10. uri. Ukvarjali se bomo s kaligrafijo, ki nam jo bo predstavila Mojca Rozman.

Sledile bodo še delavnice izdelovanja vizitk, zapestnic, izdelkov z žico… - datume sporočimo naknadno. Sprejemamo pa tudi vaše želje. Za več informacij ali predloge pokličite na tel. 040 652 482 ali pišite na nucic.maja@gmail.com. Vabljeni!

Potopisno predavanje: living.BIKE: 30 dni droge - V Wales s kolesom

petek, 6. december 2013, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22

V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov vas vabimo na potopisno kolesarsko doživetje z Urbanom Čeponom.

Vagabundsko kolesarsko potepanje iz Slovenije, preko Italije, Francije, Anglije, vse do Cardiffa v Walesu. 30 dni uživancije, 2800 km, sneg, vročina, veter, dež, spanje pod milim nebom, z roko v roki z naravo. Riževa polja v Padski nižini, gore in prelazi okoli Mont Blanca, diagonalno prečesavanje Francije, rečni kanali, novodobni Pariz, angleški klifi, ovčarsko podeželje, 5 km mostu in končno na cilju - Wales!

Vljudno vabljeni, vstop prost!

VESELO MIKLAVŽEVANJE

Mladinski center Jesenice v sodelovanju z Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice

sreda in četrtek, 4. in 5. december, obakrat ob 17. uri, dvorana Kina Železar Jesenice

Z veseljem ponovno vabimo vse »tapridne« otroke, da se nam pridružite na prvemu prazničnemu decembrskemu dogodku.

Skupina mladih tokrat za vas pripravlja kratko gledališko igrico PIKINE DOGODIVŠČINE s Tomažem in Anico, ne bo manjkala niti plesna in glasbena animacija, kjer bo z nami tudi animator Janez Tušar- Kača.

Seveda pa se nam bo obakrat pridružil Miklavž s svojim spremstvom, angelčki in jeznim parkljem, ter s seboj prinesel majcena, a sladka darilca.

Vljudno vabljeni, vstopnine ni!

INFO točka: O VARNI SPOLNOSTI ob 1. decembru

3. december, na Srednji šoli Jesenice, med 10. in 12. uro
4. december, na Gimnaziji Jesenice, med 10. in 12. uro

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDSu je priložnost, da brez zadržkov opozorimo mlade tudi na vse ostale spolno prenosljive bolezni, ki so še kako del stvarnega življenja tudi v Sloveniji. Spoznanje, da si okužen/okužena, je travmatično, še sploh, če pomisliš, kako malo bi bilo treba, da se to sploh ne bi zgodilo.

Zato dijake vabimo, da se seznanite z različnimi možnostmi prenosa virusa HIV ter z najpogostejšimi spolno prenosljivimi boleznimi. V znak osveščenosti si boste lahko izdelali in pripeli rdečo pentljo. Iz Gorenjskih lekarn in Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj pa so nam omogočili tudi delitev brezplačnih kondomov.

Friday Night Magic

vsak petek ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22
(pobuda mladih)

Friday Night Magic so sproščeni turnirji, kjer se zabavamo z namizno igro Magic the Gathering. Vsak teden imamo druge formate (Modern, Standard, Draft, Legacy in Tribal Wars). Vabljeni vsi stari in novi igralci. Novi igralci boste dobili vse potrebno za igranje. Imamo tudi svojo Facebook skupino, kjer so informacije kaj bomo igrali naslednji teden in tudi vprašanja so dobrodošla.

Prijave ob 17:35. Začetek ob 18:00. Za več informacij pokličete 040 912 618 (Žiga Rožič). Prijavnina: 1€. Vabljeni!

Slikarska šola Brina Torkar - za otroke (vsaj 8 let), mlade in odrasle

torki popoldne, 3 šolske ure, na Kejžarjevi 22, Jesenice

Slikarska šola je primerna za vse, ki vas zanima slikanje, risanje, modno in grafično oblikovanje, strip..., kakor tudi kot priprava na sprejemni izpit na umetniških srednjih šolah (smer fotograf, modno oblikovanje, grafično, industrijsko oblikovanje) in umetniških gimnazijah ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, slikarstvo, oblikovanje, restavratorstvo, NTF, arhitekturo.

Vabljeni mladi in starejši! Program se izvaja izključno individualno, zato razlika v letih ni ovira, temveč je zaželena. Prijave do zasedbe prostih mest na Brina Torkar, tel. 041 644 475. Več informacij »

Namizni nogomet: Učenje trikov

vsaka sreda od 16. oktobra dalje, od 16. do 18. ure, Mladinski center Jesenice

Bolje je preživeti kako urico ali dve na toplem, skupaj s prijatelji, kot v mrazu in dolgčasu. Zato vabljeni na novo popestritev dnevnega kluba MCJ!

Simon Zorman iz Društva namiznega nogometa Udarni val vam bo pokazal marsikateri trik in vas naučil, kako s spretno igro ukrotiti nasprotnike. Da Simon to obvlada, govorijo tudi njegovi nazivi državnega prvaka in udeležbe na mednarodnih turnirjih! Pridruži se najboljšim tudi ti!

EVS projekt v Nemčiji

V Nemčiji nujno iščejo prostovoljca/ko za EVS projekt za delo z osebami s posebnimi potrebami. Projekt se bo odvijal 12 mesecev v Perlebergu. Prostovoljec/ka mora znati nemško.

več informacij »

Nov program izmenjav Mevlana za Turčijo

V okviru novega programa “Mevlana Exchange Program” potekajo mobilnosti študentov in pedagoškega osebja med turškimi univerzami in univerzami po svetu, pri čemer študenti prejmejo tudi štipendijo, oproščeni pa so plačila šolnine. V okviru programa lahko na kateri od turških univerz gostujejo študentje, ki so v svoji državi vpisani na dodiplomski, magistrski ali doktorski študij. V času gostovanja v Turčiji so ti študenti opravičeni plačila šolnine, prejmejo pa tudi štipendijo.

Več informacij: https://mevlana.yok.gov.tr/?page=anasayfa&dil=en

MSCI Inc. ponuja plačano pripravništvo

MSCI Inc. ponuja plačano pripravništvo diplomantu/ki prava, ekonomije ali financ. Plačilo znaša 1000 EUR mesečno (z možnostjo bonusa), dobiš pa še kupone za hrano. Delo poteka v Bruslju!

Več informacij: http://www.eurobrussels.com/job_display/84801/Corporate_Governance_Research_Internship_MSCI_Inc_Brussels_Belgium

Prostovoljska delovna tabora v Indiji - Bangaloreja in Kalkuta

Novembra se lahko odpravite na dva zanimiva delovna tabora v Indiji. Oba sta okoljevarstveno naravnana in vključujeta delo z otroki. Odločite se za enega izmed njiju in posvetili se boste sajenju dreves, urejanju šole in njene okolice ter se družili z otroki ter vaščani.

Več o taboru blizu Bangaloreja: http://www.workcamps.info/icamps/SI-SCI/en/camp-details/camp-6587.html
Več o taboru pri Kalkuti: http://www.workcamps.info/icamps/SI-SCI/en/camp-details/camp-6603.html

Mednarodni prostovoljski tabori 2013

Potuj, pomagaj, spoznavaj!
Poišči svoj tabor in se prijavi! Trenutno je v iskalniku taborov okoli 400 projektov po celem svetu, pričakujejo pa jih še vsaj 1x toliko. Zato večkrat poglejte in si najdite projekt, ki vam bo najbolj pisan na kožo! Vendar ne pozabite - kdor prej pride, prej melje in najboljši tabori so tudi hitro zasedeni.

Za vsa dodatna vprašanja se obrnite na placement@zavod-voluntariat.si; ali na telefon 01 2391623.
Več si lahko ogledate na: http://www.zavod-voluntariat.si/?p=2216

Karierni centeri Univerze v Ljubljani: prosta delovna mesta

Karierni centri Univerze v Ljubljani so objavili seznam petih prostih delovnih mest na področjih elektrotehnika, strojništvo, farmacija, kemija in trženje.

več informacij »

Rusija ali Indonezija, to je zdaj vprašanje

Trenutno se tako lahko prijavite na tabor v daljni Rusiji z naslovom »Young leaders for social responsibility”, kjer boste dva tedna v decembru uživali v družbi ruskih najstnikov in študentov ter jih z različnimi aktivnostmi spodbujali k družbeni odgovornosti ter prostovoljskemu delu.
Tistim, ki vam zima ni pri srcu, pa se lahko odpravite konec januarja v Indonezijo.

več informacij »