Foto arhiv

Arhiv najav - november 2013

Lokalno srečanje mladih: DIALOG MLADIH 2.0:VKLJUČUJEMO!

sobota, 30. november 2013, dvorana Kolpern, Jesenice
registracija udeležencev med 8. in 8.30 uro

ZŠJ - Mladinski center Jesenice v soorganizaciji z Mladinskim svetom Jesenice in s podporo Kluba jeseniških študentov

Organizacije mladinskega sektorja jeseniške občine ponovno pozivamo mlade, da se zberemo in pokažemo, da nam ni vseeno.

To bo drugo od desetih srečanj, ki jih bosta Mladinski svet Slovenije in Mladinska Mreža MaMa med novembrom 2013 in marcem 2014 izvedla po različnih krajih Slovenije, in na katerih se bomo srečali mladi in tisti, ki odločajo o lokalnih politikah. Ključno vprašanje: kaj je treba storiti za izboljšanje področja aktivne udeležbe mladih v družbi in zaposljivosti mladih v lokalnih skupnostih.

Na srečanju bomo mladi ob podpori trenerjev pripravili predloge in/ali konkretne ukrepe za izboljšanje stanja mladih v lokalni skupnosti. Le te bomo v popoldanskem delu predstavili odločevalcem (županu - podžupanom, direktorju Zavoda RS za zaposlovanje, odgovornim za družbene dejavnosti in mlade v občini, predstavnikom političnih strank in občinskim svetnikom…), in jih nagovorili, da predloge komentirajo in jih umestijo glede na področje, na katerem delujejo.

Kot si verjetno že seznanjen/a, Jeseniška občina v tem letu pripravlja LOKALNO STRATEGIJO za področje mladine. To srečanje je edinstvena priložnost, da mladi povemo svoje potrebe in podamo pobude ukrepov za izboljšanje stanja na vseh področjih, ki vplivajo na naše življenje v lokalni skupnosti.

Na srečanje se prijavi preko elektronske prijavnice. Dodatne informacije prejmeš na strukturirani.dialog@mss.si, lahko pa se obrneš tudi na lokalnega koordinatorja srečanja - Mladinski center Jesenice (04 5884 680). Povabilo na srečanje si lahko tudi natisneš…

Nacionalni projekt strukturiranega dialoga z naslovom »Dialog mladih 2.0: Vključujemo!« ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji in Urada RS za mladino ter v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje izvajata Mladinski svet Slovenije in Mreža MaMa. Več o srečanju in projektu si preberi na spletni strani projekta Vključujemo!

Mladi smo potencial in ne strošek! Povej naprej!

INFO TOČKA: »Mladi smo potencial in ne strošek! Povej naprej!«

torek, 26. novembra, na Srednji šoli Jesenice in sreda, 27. novembra, na Gimnaziji Jesenice, med 10. in 12. uro

Tematika tokratne INFO točke: Če si želiš, da se za mlade generacije karkoli spremeni na bolje, je čas, da tudi sam/a aktivno pristopiš. Kajti, kdo bo dal glas za mlade, če ne ravno mladi sami? Zato se prijavi in sodeluj na jeseniškem DIALOGU MLADIH 2.0!

Zaključili bomo tudi novembrsko nagradno igro. Izmed oddanih odgovorov na vprašanja, ki so bila: 'kaj pomeni MBO', 'kateri MIT o alkoholu je pravilen' in 'kdo je aktiven državljan', bomo izžrebali tri pravilne. Izžrebance, ki bodo na žrebanju prisotni, bomo nagradili s sladkimi nagradami!

RAJSKO OTROŠTVO - PEKLENSKO MLADOSTNIŠTVO, predavanje o naravni vzgoji otrok in mladostnikov

predavatelj: Viljem Ščuka, šolski zdravnik in terapevt
ponedeljek, 25. november 2013, ob 17. uri, dvorana Kolpern, Fužinska cesta 2, Jesenice

Na brezplačno predavanje, ki ga v ZŠJ - Mladinski center Jesenice organiziramo v sodelovanju z LAS Jesenice in osnovnimi šolami Toneta Čufarja Jesenice, Koroška Bela in Prežihovega Voranca Jesenice, vljudno vabimo starše, stare starše, pedagoge, vzgojitelje, socialne delavce, mladinske delavce in vse druge, ki se pri svojem delu srečujete z otroci in mladostniki.

Živimo v burnih časih hitrega razvoja tehnologije, ki naj bi omogočila ljudem manj naporno življenje, a smo zaradi čedalje večje odvisnosti od tehnologije zanemarili osnovno človeško poslanstvo - odvisnost od lastne pameti in modrosti... Spodbudo za neko dejavnost sprožijo čustva nelagodja, saj se želi človek že od nekdaj znebiti dolgotrajnega nelagodja. Če nelagodja ni, ni težnje po dejavnosti oz. potrebe po vedno novem prilagajanju... Če vzgoja otroku že v zgodnjem otroštvu dopušča takojšnjo zadovoljitev določenih potreb ali želja, se bo otrok naučil izsiljevati, saj ne bo vajen potrpežljivosti v stiski. S popuščanjem ne izražamo otrokom ljubezni, ampak jim z razvajanjem vsiljujemo odvisnost od drugih, ko se naučijo priti do zadovoljitve z izsiljevanjem in ustrahovanjem. Širše okolje se takemu vedenju razvajenih otrok upre, mladostniki pa se na zahteve okolja odzovejo z odpori in agresivnostjo, nemalokrat z zlorabo tobaka, drog in alkohola... več o predavanju »

Potopisno predavanje JAPONSKA

petek, 22. november 2013, ob 19. uri, mladinski prostori na Kejžarjevi 22

V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov vas vabimo, da v okviru potopisnih predavanj tokrat »obiščete« daljno Japonsko.

Nika in Alen vas bosta popeljala skozi deželo polno skrivnosti, mistike in kulturne dediščine. Dežela toplih in pridnih ljudi, ki ti naklonijo pozornost in so ti pripravljeni vedno pomagati. Dežela, ki se ji prepustiš, da te popelje v stari svet  gejš, kimonov, črnih las, poševnih oči, sumo borcev, zapeljivosti in lepote. Svet številnih templjev, torijev, muzejev in samurajev. To je Japonska!

Vljudno vabljeni, vstop prost!

Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji: O pozornosti ter o vzgledu in posnemanju

ponedeljek, 18. november 2013, ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Pri vzgoji otrok sta pomembni tudi temi tokratnega srečanja. Spregovorili bomo o pozornosti, ki jo posvečamo otrokom ter o vzgledu in posnemanju.

Za vse otroke je pomembna pozornost, ki jim jo posvetimo. Vsak otrok potrebuje pozornost predvsem staršev! Pogovorili se bomo, zakaj in na kakšen način starši otroku naklonimo svojo pozornost.

Ves čas pa smo starši otrokom vzgled. Otrok nas posnema. Posnema nas v vsem, dobrem in slabem... in tudi o tem bo tekla beseda. Vabljeni!

NOVEMBRSKA NAGRADNA IGRA na INFO točkah na SŠJ in GJ se nadaljuje!

torek, 19. novembra na Srednji šoli Jesenice in sreda, 20. novembra na Gimnaziji Jesenice, med 10. in 12. uro

Ker se vse bolj bližamo našemu srečanju »DIALOG MLADIH 2.0.«, bo tema INFO točk v tem tednu KDO JE AKTIVEN DRŽAVLJAN? Predstavili bomo (tudi) okvire Nacionalnega programa za mladino 2013 - 2022, med debato pa boste dijaki zagotovo prepoznali pravilni odgovor na tokratno nagradno vprašanje.

Skratka, če si dijakinja - dijak SŠJ ali GJ, oglasi se na MCJ info točki na svoji šoli in sodeluj! Z malo sreče lahko prav ti na žrebanju, ki bo v zadnjem tednu, postaneš novembrska nagrajenka - nagrajenec!

Državni prvak v namiznem nogometu vas izziva!

sreda, 20. november, od 16h do 18h, Kejžarjeva 22, Jesenice

Državni prvak v namiznem nogometu, Simon Zorman (Društvo namiznega nogometa Udarni val) vas vabi na spopad za zeleno mizo: igral bo le z eno roko! Vsak od vas, ki ga bo uspel premagati, prejme praktično nagrado!

Zagotovo bo zabavno, zato se nam pridruži in se pomeri s Simonom, lahko pa enostavno tudi samo »navijaš«!

MCJ V OKVIRU MBO 2013 med jeseniškimi dijaki

torek, 5. in 12. november 2013, med 10. in 12. uro,
INFO točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 6. in 13. november 2013, med 10. in 12. uro,
INFO točka na Gimnaziji Jesenice

Aktivnosti, ki jih skozi vse leto izvajamo MCJ za in skupaj mladimi so že same po sebi naravnane proti vsem možnim škodljivim odvisnostim. Kljub temu pa bomo tudi letos še posebej aktivni v okviru meseca boja prosti odvisnostim in sicer med dijaki obeh jeseniških srednjih šol.

Pod naslovom DOVOLJENO NI TUDI VARNO: Zakaj kaditi? Zakaj ne kaditi?, bomo z dijaki izmenjavali mnenja v prvem novembrskem tednu.

V drugem tednu pa bomo v debati z dijaki na temo RAZBIJAMO MITE O ALKOHOLU predstavili dejstva o alkoholu in tveganjih opijanja.

Skratka, če si dijakinja / dijak, poišči MCJ info točko na svoji šoli in sodeluj! Že v prvem tednu namreč pričenjamo tudi z novembrsko nagradno igro, v kateri ti pravilen odgovor in malo sreče v žrebu lahko prinese nagrado!

Tibetanske vaje pomlajevanja - tečaj (praktična delavnica)

četrtek, 7. november 2013, od 9. do 12. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Spodbudite življenjsko energijo, upočasnite staranje in vrnite telesu vitalnost in dobro počutje! Naučite se tibetanskih vaj pomlajevanja, s katerimi boste ohranili prožnost telesa in duha.

Vsebina delavnice:

  • Predstavitev tibetanskih obredov, njihov pomen, prednosti in način delovanja na telo
  • Ogrevalne vaje.
  • Praktična predstavitev vsake od vaj, dihanje, ključni elementi za pravilno in varno izvedbo, prilagoditve omejenim fizičnim sposobnostim.
  • Samostojno izvajanje pod nadzorom voditeljice.

Dodatne informacije na tel. 051 665 311 ali helena@promovita.net.

Prava vadba!

vsak torek, četrtek in nedeljo, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Tudi letos bomo preganjali jesensko depresijo in zimski mraz s pomočjo različnih vadb. Pridružite se nam vsak torek in četrtek ob osmi uri zvečer, ob nedeljo pa ob pol sedmih zvečer.

Vadbe so primerne za vse, tudi tiste, ki do sedaj še niste bili aktivni. Število mest je omejeno, v primeru velikega povpraševanja bo narejen razpored, tako da bo vsak imel možnost telovaditi vsaj dvakrat na teden. Vadba je še vedno brezplačna!

Štipendije »Za ženske v znanosti« za leto 2014

Na voljo so tri enolete štipendije v višini 5.000 EUR, namenjene raziskovalkam naravoslovnih znanosti, medicine ali biotehnike.

Rok prijave je 4.11.2013. Več informacij: http://www.lmit.org/za-mlade/izobrazevanje/stipendije-za-zenske-v-znanosti-za-leto-2014.html

Nagradni natečaj ob dnevu človekovih pravic za osnovno- in srednješolce

Društvo za ZN za Slovenijo že osmo leto zapored razpisuje nagradni natečaj ob dnevu človekovih pravic, v okviru katerega želijo osnovnošolcem in dijakom ponuditi možnost, da izrazijo svoje vtise in razmišljanja o človekovih pravicah skozi risbo, besedo, predmet ali fotografijo.

več informacij: http://www.cnvos.info/sl/index/article/id/9021/cid/97

Pripravništvo v evropski pisarni Eurodesk Brussels Link 2014

Evropska pisarna Eurodesk Brussels Link išče pripravnika spletnega urednika, ki bi sodeloval pri pripravi in urejanju angleških vsebin, objavljenih na Evropskem mladinskem portal, vključno z urejanjem socialnih medijev. Pripravništvo je priložnost spoznavanja celotnega procesa ustvarjanja in objavljanja vsebin. Pripravništvo poteka šest mesecev.

Rok za prijavo je 29.11.2013.
več informacij »

Postani del DrogArt ekipe

Te zanima delo v terenski in informatorski ekipi na partijih ali izvajanje delavnic v srednjih šolah? Pridruži sem nam na jesenskem izobraževanju za DrogArt ekipo. Uvodni razgovori potekajo v DrogArt info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana) in so obvezni za udeležbo na izobraževalnem vikendu, ki bo predvidoma 28.11. - 1.12.2013 v Ljubljani. Prijavi se na uvodni razgovor na simona@drogart.org, preko telefona na 01 439 72 70 ali osebno v DrogArt info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana).

Prijave zbirajo do 20.11.2013! Več informacij: http://www.drogart.org/novice/1945/postani-del-drogart-ekipe.html

Usposabljanje za podporno osebje v projektih EVS SOHO

Usposabljanje SOHO je namenjeno povečevanju kakovosti projektov EVS preko razvoja ključnih kompetenc podpornega osebja. Na usposabljanju bodo predstavljene tudi sveže informacije o priložnostih, ki jih ponuja novi program Erasmus + od leta 2014 dalje. Potekalo bo od 19. do 23. 2. 2014 v Belfastu.

Rok prijave do 24.11.2013. Več informacij: https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/soho-in-united-kingdom-european-training-course-for-evs-support-people.3758/