Foto arhiv

Arhiv vabil - oktober 2012

VESELE SREDE, vodene dejavnosti za osnovnošolce

vsaka sreda, od 16h do 18h, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice

Osnovnošolci stanovanjske soseske Center II in okolice!

Poletja in počitniških aktivnosti je nepreklicno konec. Ni pa konec našega druženja. Vsako sredo te pričakujemo s pestrimi igrami, materiali in raznolikimi rekviziti, okvirni program pa je takle:

 • družabne namizne igre,
 • ustvarjalne delavnice,
 • rebusi, uganke in druge zavozlanke,
 • risanke in mladinski filmi ,
 • spretnostne igre z wii…

Dopolni zbirko iger in aktivnosti še s svojimi predlogi. Se vidimo!

Poziv staršem!

Starše osnovnošolcev, ki bodo obiskovali sredine vodene dejavnosti, pozivamo, da izpolnijo izjavo, ki njihovemu otroku omogoča brezplačno udeležbo na vodenih dejavnostih v organizaciji Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice na Mladinski točki Center II, Titova 41, jesenice.

Obrazce z ‘Izjavo staršev’ lahko dobite vsako sredo med 16. in 18. uro na Mladinski točki Center II, delili jih bomo tudi otrokom in vam jo lahko prinesejo domov, lahko pa jo natisnete tudi sami… Izjava staršev.

Počitniški program:

Natisni si svoj letak:

MCJ KLUB TURNIR - oktobrski finalni obračun, +15

četrtek, 25. oktober ob 15h, turnir v namiznem nogometu

Vsi vabljeni na zaključek oktobrskih turnirjev v namiznih športnih igrah v »MCJ Klub« na Kejžarjevi 22. Zadnji t.i. finalni obračun bo v namiznem nogometu - posamezno. Po končanem turnirju sledi seštevek vseh točk preteklih turnirjev in razglasitev najboljših. Prvi trije bodo prejeli mikavne praktične nagrade.

Vabljeni tudi na ogled!

POTOPISNO PREDAVANJE Mira Kodra: »NEVERJETNA INDIJA«

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov
petek, 26. oktober, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Popotnik Miro Koder nam bo tokrat predstavil svoje štirimesečno popotovanje po Indiji, med katerim je obiskal Gudžarat, Radžastan, jahal kamele v puščavi Tar, Dargželing, Sikkim, 40 dni preživel v Gokarni s kopanjem v Arabskem morju, Varanasi itd. Po Mirovih besedah se Indija zelo spreminja, sam pa se bo kar kmalu vrnil tja.

Vljudno vabljeni na še eno zanimivo predavanje! Vstopnine ni!

INFO TOČKI v okviru SVETOVNEGA DNEVA HRANE

torek, 16. oktober in sreda, 17. oktober, od 11.30 do 13.30, Srednja šola Jesenice in Gimnazija Jesenice

V torek, 16. oktobra, smo kot vsako leto obeležili svetovni dan hrane. Združeni narodi so letošnji dan hrane posvetili pomenu globalne prehranske varnosti v boju proti lakoti, pa tudi oblikovanju lokalnih prehranskih verig, ki bi dolgoročno omogočile izboljšanje prehranjevalnih navad. Ker eno jabolko na dan prežene zdravnika stran, smo med dijaki srednje šole in gimnazije delili lokalno pridelana jabolka (iz kmetije Anžeta Legata iz Hraš) in jih tako (poleg tega pa tudi z informativnimi letaki) osveščali o pomembnosti lokalno pridelane hrane in prehrambene samooskrbe, ki se ponuja kot ena izmed rešitev iz današnje vsesplošne krize.

PREVIDNO Z OGNJEM - v okviru meseca požarne varnosti

sreda, 17. oktober 2012, ob 16. uri, Stanovanjska soseska Center II - Jesenice

V okviru meseca požarne varnosti smo v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Jesenice in Prostovoljnim gasilskim društvom Jesenice za vse generacije pripravili predstavitev gasilske opreme.

Z nami bodo pravi gasilci, ki bodo s seboj na ogled pripeljali gasilska vozila, gasilsko opremo, oblačila in priročno orodje, katero vam bodo na strokoven in zanimiv način tudi predstavili. Izvedeli boste tudi marsikaj poučnega v zvezi gašenja požara in obveščanja ob požaru. Posredovali vam bodo tudi informacije o možnosti vpisa novih mladih gasilcev v prostovoljna gasilska društva v občini. V primeru dežja bo predstavitev prestavljena na sredo 24.10.2012. Vabljeni!

ZBOR MLADIH krajevne skupnosti Hrušica

sreda, 17. oktober, ob 19. uri, Kulturni dom Hrušica, Hrušica 55a

Zavod za šport Jesenice, Mladinski center Jesenice še tretjič in tokrat v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Hrušica vabimo mlade, posameznike in neformalne skupine, društva, mladinske sekcije, predstavnike krajevne skupnosti in ostale zainteresirane krajane na predstavitev možnih podpor mladim iz lokalnih okolij.

 • možne podpore Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice mladinskim pobudam za dogodke v lokalnem okolju,
 • predstavitev Mladinskega sveta Jesenice, pomena aktivnega državljanstva mladih v lokalnih skupnostih, spodbuda mladinskim sekcijam ter mladinskim organizacijam k vključitvi v Mladinski svet Jesenice (izvedba s strani MS Jesenice),
 • debata o možnostih aktivnega vključevanja mladih, pobude mladih…

Informacije, dobljene iz prve roke, so najbolj zanesljive, odpirajo nove možnosti in poti do želenih rezultatov. In to lahko izkoristimo vsi! Vljudno vabljeni!

Klepet staršev z Zinko Ručigaj: RAZLIKE MED VRSTAMI VZGOJE

ponedeljek, 15. oktober 2012 ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Spoštovani starši!

Vljudno vas vabimno na klepet z Zinko Ručigaj, ki se bo tokrat vrtel okoli različnih vrst vzgoje. Kako vzgajamo svoje otroke, je pogosto pogojeno z vzgojo, katere smo bili deležni mi: ali sledimo svojemu vzoru ali pa zaradi lastnih izkušenj iz obdobja odraščanja vzgajamo ravno obratno.
Če pa zavestno delamo tako, da bi otroku z vzgojo dali najboljše možnosti za njegov razvoj, smo v vzgojo vnesli tudi tiste spremembe, ki pripomorejo k dobrim odnosom v družini.
A šele ko spoznamo, kakšne so razlike med vrstami vzgoje in kakšne so njih posledice, se lažje odločamo, kako bomo vzgajali. več »

Vljudno vabljeni!

ČETRTKOVI MCJ KLUB TURNIRJI v namiznih športnih igrah, +15

četrtek, 11. oktober, ob 15h, turnir v pikadu Double out - posamezno
četrtek, 18. oktober, ob 15h, turnir v tenisu -Wii nintendo konzola - posamezno
četrtek, 25. oktober, ob 15h, turnir v namiznem nogometu - posamezno

Ponovno odpiramo sezono t.i. »MCJ klub« turnirjev v namiznih športnih igrah. Sezono 2012/2013 bomo odprli s pikadom, nadaljevali z zanimivim avdio/vizuelnim tenisom preko Wii nintendo konzole, zadnji četrtek pa se pomerili še v namiznem nogometu. Zanimivost tokratnih jesenskih turnirjev je v tem, da se zmage iz posameznih turnirjev točkujejo in seštevek točk iz vseh treh turnirjev bo dal končne zmagovalce, ki bodo zadnji četrtek v oktobru tudi praktično nagrajeni.

Prijave pobiramo vsak dan na »MCJ klubu« od 11h do 15h, ter preko gsm-ja 040 860 019 (Damjan). Pobiramo tudi vaše pobude za turnirje v novembru.

POZOR: aktivna pomoč pri izvedbah turnirjev, medvrstniško informiranje, izdelava najav, plakatov… se vam šteje tudi v OIV ure! Vabljene tudi dame!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - tretje jesensko druženje z EVS prostovoljci

v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 11. oktober, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Še zadnje srečanje s prvo jesensko skupino EVS prostovoljcev je pred nami.
Tudi tokrat bomo odigrali kakšno partijo namiznih klubskih iger, se nasmejali ob igranju socialnih družabnih iger in spoznavali navade Estoncev, Špancev in Ircev. Ne zamudite zadnje priložnosti za druženje in zabavo. Pa OIV ure seveda tudi dobite!

ŠTRIKAJ Z NAMI, medgeneracijske delavnice učenja pletenja

- v okviru Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami
V sodelovanju s Klubom jeseniških študentov, z Domom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice.
prvo srečanje: četrtek, 11. oktober, od 15.00 do 17.30, delavnica Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22

Če se ti kdaj plete po glavi, da bi bilo koristno in zabavno, če bi znal/a plesti, ne odlašaj - ŠTRIKAJ Z NAMI! Mladinski center Jesenice in Klub jeseniških študentov namreč organizirata delavnico učenja štrikanja (za mlade med 13 in 30 let), ki bo ogrela tudi najbolj mrzle jesenske popoldneve. Predstavnice starejše (in modrejše) generacije bodo z mladimi delile svoje znanje, spretnosti in tudi kakšno zanimivo zgodbo. Delavnice bodo potekale oktobra, novembra in del decembra. Začeli bomo z učenjem osnov, nadaljevali pa s pletenjem izdelkov za najmlajše, ki jih bomo podarili v dobrodelne namene!
Narediti nekaj zase (se naučiti nove ročne spretnosti), se pri tem super zabavati (v družbi različnih generacij nikoli ni dolgčas), narediti nekaj dobrega tudi za druge (podariti nekaj lepega otrokom, ki to potrebujejo) in to povsem brezplačno, je res odlična kombinacija!

Zato »ne štrikaj« in se čimprej prijavi, saj je število mest omejeno! Prijave zbiramo do ponedeljka, 8. oktobra, oziroma do zapolnitve mest, na tel.: 045 884 681 oz. na email: mcj-info@siol.net (posreduj ime in priimek, letnik rojstva ter telefonsko številko).

ZBOR MLADIH krajevne skupnosti Javornik - Koroška Bela

sreda, 10. oktober, ob 19. uri, mala dvorana DPD Svoboda Javornik - Koroška Bela, Borisa Kidriča 37/c, Slovenski Javornik

Zavod za šport Jesenice, Mladinski center Jesenice v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Slovenski Javornik - Koroška Bela vabimo mlade, posameznike in neformalne skupine, društva, mladinske sekcije, predstavnike krajevne skupnosti in ostale zainteresirane krajane na predstavitev možnih podpor mladim iz lokalnih okolij.

 • možne podpore Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice mladinskim pobudam za dogodke v lokalnem okolju,
 • predstavitev Mladinskega sveta Jesenice, pomena aktivnega državljanstva mladih v lokalnih skupnostih, spodbuda mladinskim sekcijam ter mladinskim organizacijam k vključitvi v Mladinski svet Jesenice (izvedba s strani MS Jesenice),
 • debata o možnostih aktivnega vključevanja mladih, pobude mladih…

Informacije, dobljene iz prve roke, so najbolj zanesljive, odpirajo nove možnosti in poti do želenih rezultatov. In to lahko izkoristimo vsi! Vljudno vabljeni!

TA PRAV' ŽIV ŽAV - prireditev za otroke in starše ob Tednu otroka

četrtek, 4. oktober, od 17. ure dalje, Dvorana Kolpern, Jesenice

Od tednu otroka za naše najmlajše občane pripravljamo pravcato poslastico raznolikih zabavnih aktivnosti. Za male in velike, za pridne in navihane, razigrane in zaspane, skratka za prav vse otroke in tudi njihove starše bo na voljo pravi pravcati živ žav mix: sestavljen bo iz plesne in glasbene animacije, mini ustvarjalnic, štafetnih igric, nekaj minut si bomo vzeli tudi za pravljice. Zagotovo pa vse skupaj čaka še kakšno prijetno presenečenje!

Skratka, vabljeni na veselo popoldne v družbo MCJ in mladih animatorjev! Vstopnine ni!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - drugo jesensko druženje z EVS prostovoljci

v sodelovanju z Zavodom Manipura
četrtek, 4. oktober, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Prvo mednarodno srečanje je minilo po pričakovanjih: imeli smo se super! Drugič se nam s prijetnimi mladimi iz Irske, Estonije in Španije obeta prav tako odštekan in zabaven večer, saj bomo poleg klubskih namiznih iger (biljard, namizni nogomet, namizni tenis, pikado) odigrali tudi kakšno družabno in spoznavno igro, ki pa naj zaenkrat ostane še skrivnost. Poleg tega lahko še vedno izveš marsikaj novega o EVS programu iz prve roke, o Estoniji, Španiji in Irski ter izpiliš svoje znanje angleščine. OIV ure pa se kar kopičijo!

Predstavitvena delavnica »MAGIČNOST GIBANJA«

Društvo za osebno in duhovno rast »Magičnost gibanja«
sreda, 3. oktober, ob 19. uri, mala dvorana Mladinskega centra Jesenice

Jesen je že krepko potrkala na vrata in dnevi so vse krajši. Sonce nam bo vse bolj skopo odmerjalo svoje žarke in toploto. Zato je to še kako primeren čas, da kako drugače poskrbimo za krepitev svojega telesa in duha. Društvo Magičnost gibanja vas vabi na srečanja, ki bodo od 3. oktobra dalje potekala vsako sredo zvečer v mali dvorani Mladinskega centra Jesenice.

Na delavnicah učijo in izvajajo energijske in meditacijske tehnike, ki prihajajo iz vsega sveta in so praktično uporabne v našem vsakodnevnem življenju: MAGIČNE KRETNJE, REKAPITULACIJA, REBIRTHING, OSHOVE TEHNIKE, TAI CHI, KUNG FU, VIZUALIZACIJSKE IN MEDITATIVNE TEHNIKE IN MNOGE DRUGE DIHALNO - GIBALNE SAMOZDRAVILNE TEHNIKE.

Več informacij torej lahko dobite na prvi - predstavitveni delavnici. Vljudno vabljeni, vstop prost!
Poglej še www.magicnost-gibanja.si ali pokliči 040 673 338 - Mitja Vidic!

ZBOR MLADIH krajevne skupnosti Blejska Dobrava

sreda, 3. oktober, ob 19. uri, prostori Krajevne skupnosti Blejska Dobrava

Zavod za šport Jesenice, Mladinski center Jesenice v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Blejska Dobrava vabimo mlade, posameznike in neformalne skupine, društva, mladinske sekcije, predstavnike krajevne skupnosti in ostale zainteresirane krajane na predstavitev možnih podpor mladim iz lokalnih okolij.

 • možne podpore Zavoda za šport Jesenice, Mladinskega centra Jesenice mladinskim pobudam za dogodke v lokalnem okolju,
 • predstavitev Mladinskega sveta Jesenice, pomena aktivnega državljanstva mladih v lokalnih skupnostih, spodbuda mladinskim sekcijam ter mladinskim organizacijam k vključitvi v Mladinski svet Jesenice (izvedba s strani MS Jesenice),
 • debata o možnostih aktivnega vključevanja mladih, pobude mladih…

Informacije, dobljene iz prve roke, so najbolj zanesljive, odpirajo nove možnosti in poti do želenih rezultatov. In to lahko izkoristimo vsi! Vljudno vabljeni!

HIP HOP ZA OSNOVNOŠOLCE, plesne delavnice Tine Jakopič

Vsem osnovnošolcem z veseljem sporočamo, da so možne prve prijave na novo plesno vadbo! HIP HOP ZA OSNOVNOŠOLCE bo osvajal svet in plesal na najbolj popularno glasbo ter se zabaval ob učenju sodobnih koreografij. Skozi to pa bomo razvijali svojo gibčnost, koordinacijo, hitrost in ravnotežje. Bodi z nami!

Kratke informacije:

 • Prvo srečanje bo v sredo, 3. oktobra, od 17.30 do 18.30, v mali dvorani Mladinskega centra Jesenice na Kejžarjevi 22.
 • Plesna delavnica obsega 8 vaj po 60 minut in (po želji) nastop za starše.
 • Cena: 25 € (poravna se ob prvem obisku).
 • S seboj je potrebno imeti ustrezne copate in osvežilno pijačo.
 • V primeru zadostnega števila prijav bomo skupino razdelili glede na starost!

Prijave: do 25. septembra na telefon 041 514 925 ali tinajakopic@gmail.com!

PRVI PLESNI KORAKI, plesna delavnica Tine Jakopič za predšolske otroke

Že več let so Tinine plesne delavnice za otroke med 3. in 6. letom starosti dobro obiskane, saj ne pomenijo le osvajanja plesnih korakov in koreografij, temveč razvijanje koordinacije, gibčnosti, hitrosti, ravnotežja ter čutnega zaznavanja, hkrati se otroci družijo, spoznavajo in zabavajo!
Verjamemo, da bo tudi v letošnjem »šolskem letu« tako!

Na začetnih plesnih delavnicah se bodo predšolski otroci ob pesmicah Biba leze, Hiško zidamo, Žabje kopalke, Palačinke… učili plesno-ritmičnih plesov, na nadaljevalni stopnji pa bodo plesalci, ki so že obiskovali plesne vaje v preteklih sezonah, ponovili že naučene koreografije in se seveda učili novih.

Kratke informacije:

 • Začetna stopnja - 2 skupini: prvo srečanje v ponedeljek, 1. oktobra, ob 16. ali ob 17. uri.
 • Nadaljevalna skupina: prvo srečanje v sredo, 3. oktobra, ob 16.30.
 • Plesne delavnice bodo potekale v mali dvorani Mladinskega centra Jesenice na Kejžarjevi 22.
 • Plesna delavnica obsega 8 vaj po 45 minut in nastop za starše.
 • Cena: 21 € (poravna se ob prvem obisku).
 • Otroci naj imajo s seboj copatke in stekleničko z vodo.

Prijave: do 25. septembra na telefon 041 514 925 ali tinajakopic@gmail.com!

ICD ponuja priložnosti za pripravništva v Berlinu

Inštitut za kulturno diplomacijo v Berlinu ponuja priložnosti za pripravništva za posameznike, ki bi radi pridobili praktične izkušnje pri delu v nevladnih organizacijah na področju diplomacije. Inštitut vabi k sodelovanju pripravnike, ki prihajajo iz naslednjih področij: mednarodni odnosi, umetnost, marketing in PR, komunikacije, novinarstvo, administracija, organizacija dogodkov.

Za prijavo in več informacij kliknite na naslednjo povezavo:
www.culturaldiplomacy.org/index.php?en_internships
Vir: Eurodesk

Mednarodni fotografski, video in podcast natečaj 2012 Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah o mehanizmu čistega razvoja (CDM)

Želite povečati ozaveščenost o podnebnih spremembah? Okvirna konvencija Združenih narodov o podnebnih spremembah z namenom poudariti koristi mehanizma čistega razvoja Kyotskega protokola (CDM).

Rok za prijavo je 20. september 2012!
Več podrobnosti je na voljo na: http://intdevcommunities.visibli.com
Vir: Eurodesk

KUD France Prešeren: razpis za projekte in razstave 2013

KUD France Prešeren je objavil dva razpisa:
Razpis za projekte, s katerim vabijo vse, ki bi radi realizirali svoje ideje in udejanjili svojo ustvarjalno energijo, da sodelujejo pri oblikovanju programa KUD France Prešeren v letu 2013. Razpis se nanaša na gledališče, glasbo, program za otroke, likovno dejavnost, mladinske projekte, film, video, predavanja, multimedijske projekte …
Razpis za razstave, na katerega se lahko prijavijo tisti, ki želijo razstavljati v Kudu v letu 2013. Kandidati naj v predlogih upoštevajo specifičnost in namembnost prostora. Kandidati naj pripravijo kratek sinopsis razstave, svoje reference, slikovni material razstave ipd.

Rok za oba razpisa je 21. september 2012.
Obrazci za prijavo in več informacij na spletni strani KUDa France Prešeren.
Vir: Aktivendržavljan

Javni razpis štipendij za podiplomski študij državljanov Zahodnega Balkana v Sloveniji za leto 2012

Razpisovalec: Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije
Rok prijave: 21.09.2012
Vrednost razpisa: 600.000,00 EUR
Zneski in deleži financiranja: Štipendija se podeli za: - življenjske stroške; v skupni višini 8.400,00 EUR za posamezno študijsko leto in - šolnino; najvišji znesek odobrene letne štipendije za šolnino za posamezno študijsko leto po tem razpisu znaša 100% šolnine, vendar ne več kot 3.000,00 EUR za posamezno študijsko leto študija.
Opis: Predmet razpisa je štipendiranje državljanov Zahodnega Balkana za podiplomski študij naravoslovja, tehnike ali medicine na visokošolskih izobraževalnih ustanovah v Republiki Sloveniji za posamezno stopnjo izobraževanja, in sicer za: - magistrski študij (druga stopnja), - doktorski študij.

Več informacij: Domača stran razpisa
Vir: Aktivendržavljan

Natečaj Električni December 2012

Mladi iz Evrope, stari manj od 21 let, so vabljeni, da posnamejo kratek film in pokažejo svoj talent. Kratki filmi naj bodo krajši od 5 minut, dokončani septembra 2011, uporabijo pa lahko katerokoli tehniko (animacijo, dokumentarna tehnika, drama).

Rok za prijavo je 28. september 2012!
Več podrobnosti je na voljo na: electricdecember.org
Vir: Eurodesk

Razpis DIFIfest 2012

Peti festival kratkega dijaškega filma bo potekal 11. in 12. oktobra 2012 v organizaciji Mestnega kina Metropol Celje, Celjskega mladinskega centra in festivala 3-Kons. Sestavljen bo iz video delavnice ter tekmovalnega in spremljevalnega dela.

Organizator DIFIfesta: Aleš Brod
Priloznosti_v_Sloveniji/Difi12_delavnica_prijavnica.pdf
Priloznosti_v_Sloveniji/Difi12_film_prijavnica.pdf
Priloznosti_v_Sloveniji/Difi12_razpis.pdf
Več izveste na: http://www.mc-celje.si/sl/Priloznosti_v_Sloveniji/Razpis_DIFIfest_2012_1/
Vir: Infopentlja

Natečaj ISWA 2012

Namen natečaja je spodbuditi radovednost in mlade privabiti k znanosti preko umetnosti. Mladi, stari od 14 do 20 let so vabljeni, da ustvarijo umetniško delo na temo znanosti v eni izmed naslednjih kategorij: kino, sodobna umetnost, moderni ples, slika in literature. Mladi se lahko prijavijo v skupini ali posamično.

Rok za oddajo prijav je 31. oktober 2012!
Več informacij je na voljo na: www.iswaproject.eu
Vir: Eurodesk

ArtsLink 2013: štipendije za rezidenčno bivanje in podpora za projekte v ZDA

Mednarodna organizacija CEC ArtsLink (New York, ZDA) od leta 1992 izvaja program ArtsLink, s katerim podpira izmenjave umetnikov in kulturnih managerjev iz ZDA in dežel srednje in vzhodne Evrope, Rusije in Evrazije. Umetniki in kulturni managerji iz Slovenije lahko vsako leto sodelujejo na dveh razpisih programa ArtsLink:

1. Štipendija za 5-tedensko bivanje v ZDA
Razpis za leto 2013 je namenjen umetnikom in managerjem s področja uprizoritvenih umetnosti in literature. Časovni okvir izvedbe rezidenčnega bivanja: jesen 2013. Rok za oddajo vlog je 15. oktober 2012. Več: tukaj.
2. Finančna podpora neodvisnim projektom:
Razpis za leto 2013 je odprt za umetnike vseh umetniških zvrsti (uprizoritvene in vizualne umetnosti, literatura, oblikovanje, medijske umetnosti) in za kulturne managerje, ki delujejo na teh področjih v okviru nevladnih, neprofitnih organizacij in javnih ustanov. Rok za oddajo vlog je 3. december 2012. Več: tukaj.
Vir: Infopentlja

Mladinski natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah 2012

Organizatorji vsakoletnega filmskega festivala o človekovih pravicah »This human world«, ki poteka na Dunaju v Avstriji, so v 2012 ponovno razpisali mladinski natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah. Natečaj vabi k sodelovanju mlade iz vseh držav. Na natečaju lahko sodelujejo mladi med 10. in 20. letom starosti s kratkim filmom dolžine do treh minut na temo Splošne deklaracije človekovih pravic. Letos so v ospredju naslednje teme: trajnostni razvoj, migracije oz. begunci in globalno segrevanje.

Več informacij najdete na: http://www.unaslovenia.org/
Zaključek natečaja: 21. oktober 2012.
Vir: Aktivendržavljan

Štipendije Slovaške za letni semester 2012/2013

Slovaška republika nudi štipendije za letni semester 2012/2013 študentom, univerzitetnim učiteljem, raziskovalcem in umetnikom.
Pri načrtovanju študijskega obiska je potrebno upoštevati, da morajo:
- študenti gostovanje začeti med 1.2. in 1.4.2013, zalkjučiti pa do 31.8.2013;
- doktorski študenti, univerzitetni učitelji, raziskovalci in umetniki gostovanje začeti med 1.2. in 1.6.2013, zaključiti pa do novembra 2013.
Prav tako je potrebno upoštevati določila nacionalnega programa štipendij za podporo mobilnosti.

Prijavo je potrebno oddati preko spletne strani najkasneje do 31.10.2012 do 16. ure.
Originalno povabilno pismo in druge predpisane dokumente je potrebno v enakem roku poslati po pošti na naslov: SAIA, n. o., Bratislava, Námestie slobody 23, 812 20 Bratislava 1, Slovakia.
Pogoji programa ter spletna prijava so na voljo na tukaj.
Vir: Infopentlja

Svetovni fotografski natečaj CL!CK About It

CL!CK je fotografski natečaj na temo spreminjajočega sveta, katerega namen je ustvariti mozaik podob iz vseh koncev sveta, ki prikazujejo, kako se lokalne skupnosti in posamezniki trudijo preživeti v vedno spreminjajoči se družbi.
Letošnja posebna tema je “krize in katastrofe”. Profesionalni in amaterski fotografi naj oddajo fotografije, ki prikazujejo naravne katastrofe, politične upore, konflikte, finančno krizo, razvojno krizo, urbano življenje in podnebne spremembe.

Rok za oddajo prijav je 29. oktober 2012!
Več podrobnosti je na voljo na: http://new.clickaboutit.net
Vir: Eurodesk

Video o EU mladinski konferenci

Vabljeni k ogledu videa o EU mladinski konferenci na temo participacije mladih in socialnega vključevanja, ki je potekala na v okviru ciprskega predsedstva v Nikoziji od 11. do 13. septembra.
www.youtube.com/watch?v=ljxZKxRNFAw
Vir: Eurodesk

Nova številka Eurodesk tiskanih novic: Globalne in okoljske spremembe

V četrti številki tiskanih novic Eurodesk predstavlja zadnjo prednostno nalogo programa Mladi v akciji v letošnjem letu - »globalne in okoljske spremembe«.
Novice si lahko ogledate tukaj.
Vir: Eurodesk

Program EU Aid Volunteers – Evropska prostovoljska enota za humanitarno pomoč

Evropska komisija je predstavila načrte za razvoj globalne pobude za mednarodno prostovoljstvo, ki bo v obdobju 2014–2020 približno 10.000 ljudem omogočila, da kot prostovoljci ali prostovoljke sodelujejo v humanitarnih dejavnostih Evropske unije po vsem svetu. Katastrofalne nesreče so žal vedno pogostejše, vendar pa so številni Evropejci pripravljeni pomagati tam, kjer je pomoč nujno potrebna. Za uspešno delovanje na terenu je potrebno zagotoviti, da so prostovoljci pripravljeni in usposobljeni za tovrstno delo, saj le tako lahko koristijo humanitarnim organizacijam. Evropska komisija je zato predlagala vzpostavitev evropskih standardov vodenja prostovoljcev v humanitarnih projektih in evropski program usposabljanja prostovoljcev za delo na terenu.

Več informacij je na voljo tukaj.
Vir: Infopentlja

Izšla je publikacija projekta Dialog mladih!

Mladinska Mreža MaMa objavlja publikacijo Dialoga mladih, projekta strukturiranega dialoga v Sloveniji. V publikaciji, ki je nastala po projektu, tako predstavljajo kratke opise vsakega posameznega dogodka strukturiranega dialoga s poudarkom na rezultatih ter vtisih mladih in odločevalcev. Naj bodo le ti motivacija za vse sodelujoče in vse ostale, da se proces strukturiranega dialoga vzdržuje in nadaljuje tudi naprej.

Publikacija je dosegljiva na tej povezavi.
Vir: Mreža Mama

(P)Rožna mladina – informacije za lažje krmarjenje po svetu dela

V prvi polovici leta se je v organizaciji Eurodesk regionalnega partnerja Info ŠKUC odvil projekt (P)Rožna mladina, v okviru katerega sta nastala spletna stran in tiskan Vodnik z informacijami, ki jih mladi potrebujejo za lažje in uspešnejše krmarjenje po svetu dela.
In kakšne informacije lahko najdeš?
- Kako in kje iskati delo,
- Različne možnosti dela, ki jih najdeš v meniju desno,
- Brezposelnost oziroma kaj v času, ko dela še ni,
- Iskanje dela v tujini,
- Možnosti dela za mlade tuje državljane v Sloveniji.

Več na www.proznamladina.si
Informacije pa lahko spremljaš tudi na FB profilu projekta www.facebook.com/PRozna.mladina
Vir: Info ŠKUC