Foto arhiv

Arhiv vabil - marec 2012

KOLESARSKI SEMENJ na Jesenicah

od petka, 30. marca, do nedelje, 1. aprila 2012,
Čufarjev trg, Jesenice

Pozdravljeni ljubitelji narave in rekreacije. Od petka, 30. marca, do nedelje, 1. aprila 2012, bo na Čufarjevem trgu na Jesenicah potekal sejem kolesarstva v organizaciji PROJEKT NATURA.

Poleg običajnih sejemskih dejavnosti, nakupa in prodaje, so za vas pripravili bogat spremljevalni program. Pridite in poiščite kolo za otroke, odrasle...

www.projektnatura.si

Regijski dogodek »DIALOG MLADIH!«

projekt Mreže MaMa in Mladinskega sveta Slovenije
petek, 30. marec, od 8.30 do 17. ure,
dvorana Kolpern, Fužinska cesta 2, Jesenice

Projekt izvajata Mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z mladinskimi centri po Sloveniji in ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji. Gre za organizacijo dvanajstih regijskih dogodkov po Sloveniji, kjer se bomo srečali mladi in tisti, ki odločajo. Več o projektu »

Mladi z vse Gorenjske, stop! Vzemite si čas in povejte na glas!
Zbrali se bomo z namenom, da pokažemo, da nam ni vseeno! Ključno vprašanje dogodka je, kaj lahko mladi storimo, da postanemo bolj aktivni v družbi in na kakšen način si lahko zagotovimo večjo zaposljivost. Zdaj imaš tudi ti priložnost, da prideš zraven, zagrabi jo! Prispevaj svojo energijo! Pridi in poskrbi, da se nas sliši!

Več informacij dobite pri regijskem koordinatorju za Gorenjsko, ZŠJ - Mladinskem centru Jesenice, kontakt dmcj@siol.net ali tel. 04 5884 680 (med 10. in 15. uro). Prijave so obvezne do vključno 23. marca do 12. ure. Vsebinski potek regijskega dogodka na Jesenicah...

DUATLON PIKADO+NAMIZNI NOGOMET- TURNIR, +15

četrtek, 29. marec, ob 16h, MCJ Klub, Kejžarjeva 22, Jesenice

Vse mlade vabimo, da se nam v četrtek ponovno pridružite na t.i. DUATLONU - turnirju v Pikadu+namiznem nogometu. Igrali bomo »301 double in/out« in namizni nogomet, posamezno. V primeru večjega števila prijavljenih, se bo duatlon izvedel v parih. Skupni seštevek zmag v obeh panogah bo pokazal zmagovalca. Prijavite se lahko vsak dan na »MCJ Klubu« in na dan turnirja od 16. do 16.15 ure! Najboljše čakajo praktične nagrade!
VABLJENI!

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

sobota, 24. marec 2012, jeseniška občina

24. marca 2012 bo drugič v zgodovini Slovenije organizirana vseslovenska prostovoljska okoljska akcija. Prostovoljci smo pomladi po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom lanskega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, zdaj pa bo čas, ko bomo s čistilnimi akcijami s teh divjih odlagališč odstranili komunalne odpadke.

Poleg tega bomo očistili tudi okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti. Projekt se tokrat širi na globalno raven, in sicer v sklop globalne pobude World Cleanup 2012. Slovenski prostovoljci bomo del večmilijonske množice, ki bo od marca do septembra 2012 v svojih državah izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije v preko 70 državah iz celega sveta.

Glavni koordinator akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu za občino Jesenice. Mladinski svet Jesenice.

V občini Jesenice smo določili 14 zbirnih mest, ki so ... več »

USTVARJALNE DELAVNICE »VELIKONOČNE RADOSTI« z waldorfskim vrtcem Sončnica

ponedeljek, 26. marec ob 16.30 uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Rudolf Steiner, začetnik waldorfske pedagogike pravi, da je v kali rastline začetek bodočega življenja. V prenesenem pomenu bi lahko dejali, da sta dom in otroški vrtec vrt, otroci cvetlice, starši in vzgojitelji pa vrtnarji, ki negujemo in čuvamo te cvetlice. Vsi vemo, da so za to potrebni ljubezen, rahločutnost in potrpežljivost. Na Hrušici že štiri leta (kot sami pravijo) »vrtnarijo« v waldorfskem vrtcu Sončnica.

Tokrat skupaj vabimo osnovnošolce in predšolske otroke v spremstvu staršev, da se nam pridružite v velikonočnemu vzdušju. Izdelali bomo košarice iz papirja, na poti domov pa bo otroke spremljal še piščanček, ki ga bodo naredili iz nespredene volne.
Več informacij o delovanju waldorfske šole in vrtcev lahko poiščite na www.waldorf-gorenjska.si.

DUATLON: PIKADO IN NAMIZNI NOGOMET – 2 x turnir v počastitev praznika Občine Jesenice

torek, 20. marec, Mladinska točka Center II (pri A-banki), Titova 41, Jesenice
sreda, 21. marec, »NA PLACU« na Hrušici

Skupaj z mladimi na Mladinskih točkah Center II in Hrušica vabimo fante in dekleta iz vseh krajevnih skupnosti jeseniške občine na turnir – duatlon v pikadu in namiznem nogometu.

Kdo zmaga? Tisti par, ki bo najboljši tako v pikadu kot namiznem nogometu, seveda! Najboljše čakajo praktične nagrade! Prijavite se na dan turnirja od 16. do 16.30 ure!

»NE TRPIM NESTRPNOSTI«, programske aktivnosti MCJ v okviru SVETOVNEGA DNEVA STRPNOSTI, 21. marca

Strpnost, razumevanje in medkulturni dialog so bistvenega pomena za sožitje med prebivalci na Jesenicah. Ker pa nestrpnost vedno temelji na nevednosti in strahu, jo skušajmo omiliti z osveščanjem in med mladimi spodbuditi pozitivno podobo o Jeseničanih in Jesenicah. Vabimo vas, da se nam na aktivnostih pridružite tudi vi!

»ŠTEKAM TE«

od ponedeljka, 19. marca, do petka, 23. marca, MCJ klub, Kejžarjeva 22
Akcija »Jaz po tvoje, ti po moje« za mlade na dnevnem klubu bo trajala ves teden, in sicer bomo s skupnimi močmi prevajali ljudske modrosti v različnih jezikih. Večkrat bo na sporedu tudi dejavnost »Zavrtimo svet«, pri kateri si bomo ogledali filme s tematiko kulturnih razlik.

»STRPAJ NESTRPNOST V KOŠ«

torek, 20. marec, od 10.30. do 13. ure, MCJ info točka na Srednji šoli Jesenice
sreda, 21. marec, od 10.30. do 13. ure, MCJ info točka na Gimnaziji Jesenice
Vsak od nas ima kakšen predsodek. A predsodki so tisti, ki najbolje ovirajo prav nas same! Zdaj imate priložnost, da se jih znebite! Naše negativne misli bomo zapisali na lističe in se jih dobesedno znebili – vrgli v koš, ter jih nadomestili s pozitivnimi mnenji. Sicer bo to dejanje simbolično, a mogoče boste ravno n ata način odkrili, da ste se nekaterih svojih predsodkov pripravljeni osvoboditi!
Svojo strpnost pa boste lahko preizkusili tudi s testom Kako visok je tvoj »prag tolerance«? - tisti najbolj razumevajoči bodo prejeli zabavne priponke.

»JESENICE – MEN SO KUL, PA TEB'?«

od svetovnega dneva strpnosti (21. marca) do svetovnega dneva etnologije (2. aprila), MCJ Facebook
Pripravljamo zanimivo Facebook nagradno igro, pri kateri lahko sodeluje prav vsak in kdor bo dobil največ »všečkov« za svojo lepo misel o Jesenicah, ga čaka zanimiva praktična nagrada.
Več izveste v sredo, tako da je zdaj skrajni čas, da nas dodate za prijatelja ?

Turnirji v namiznih športnih igrah +15: PIKADO »301« POSAMEZNO

četrtek, 22. marec, ob 16. uri, MCJ Klub, Kejžarjeva 22 Jesenice

Tretji marčevski četrtek je rezerviran za ljubitelje pikada. Tokrat bomo igrali t.i. »301« posamezno. Prijavite se lahko vsak dan na MCJ Klubu in na dan turnirja do 16.15 ure.

Najboljše čakajo praktične nagrade! Vabljeni!

V dobri družbi … IGRA ACTIVITY

petek, 23. marec, ob 19. uri, dvorana Mladinskega centra Jesenice, Kejžarjeva 22

Tudi ta petek bo odmevalo od smeha. Ob 19. uri se dobimo v dvorani MCJ, kjer bomo igrali družabno igro Activity. Gre za preprosto igro, ki v zadnjem času kraljuje na skoraj vsaki zabavi. Preizkusili se bomo v pantomimi, risanju in opisovanju najrazličnejših besed, tako da se bo za vsakogar našlo nekaj.

Prav prisrčno te vabimo, da petkov večer preživiš skupaj z nami!

USTVARJALNE DELAVNICE - presenečenje za mamice

ponedeljek, 19. marec ob 16.30 uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

V sodelovanju z waldorfskim vrtcem SONČNICA s Hrušice vabimo na ustvarjalne delavnice osnovnošolce in predšolske otroke v spremstvu staršev! Skupaj bomo izrezali, napolnili in zašili presenečenje, ki bo mamicam ob njihovem prazniku – Materinskem dnevu, ogrelo srce.

Več informacij o delovanju waldorfske šole in vrtcev lahko poiščite na www.waldorf-gorenjska.si.

KVIZ »100 LET NOGOMETA NA JESENICAH«, finalno tekmovanje najboljših šolskih ekip

ponedeljek, 19. marec 2012, ob 17. uri, dvorana Kina Železar

Organizatorji 12. tekmovanja v poznavanju zgodovine mesta Jesenic: Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Zavod za šport Jesenice in Mladinski center Jesenice, smo letos prvič posegli po športni tematiki. Razlog je spoštljiva obletnica igranja nogometa na Jesenicah.

Da je nogomet mlade Jeseničane navdihoval tako za rekreacijo, tekmovalno igranje kot tudi za druženje skozi mnoge generacije, boste lahko spoznali, če se nam pridružite in skupaj z nami spodbujate 36 osnovnošolcev in dijakov, ki so se na šolskih tekmovanjih izkazali najbolje!

Vljudno vabljeni, vstopnine ni!

OB TEDNU MOŽGANOV 2012:
Miselne igre, mentalne iluzije, optične in čutne prevare

torek, 13. marec, od 11. do 13. ure: INFO TOČKA MCJ na Srednji šoli Jesenice
sreda, 14. marec, od 11. do 13. ure: INFO TOČKA MCJ na Gimnaziji Jesenice

Kot že osem let poprej, bo tudi letos tretji teden v mesecu marcu rezerviran za Teden možganov. Teden možganov je sicer mednarodna prireditev, namenjena približevanju nevroznanstvenih spoznanj širši javnosti. Letošnja osrednja tema je Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji http://www.sinapsa.org/TM
Pobudi Slovenskega društva za nevroznanost SINAPSA se bomo pridružili tudi mi!

OB TEDNU MOŽGANOV 2012:
Predavanje o kratkoročnem spominu in projekcija filma Memento

četrtek, 15. marec 2012, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Z diplomirano psihologinjo Katjo Žibrek bomo spregovorili o vlogi, ki jo igra spomin v našem vsakodnevnem delovanju, kakšne vrste spomina poznamo, problemi, ki se lahko pojavijo v delovanju spomina in nekaj tehnik, kako lahko urimo spomin!

Po predavanju bo na vrsti projekcija izjemnega filma Memento, ki je požel veliko pohval s strani kritikov predvsem zaradi inovativnega poteka scenarija (zgodba teče od konca proti začetku in daje občutek zmedenosti, ki jo čuti glavni lik zaradi okvarjenega delovanja spomina).

Vabljeni vsi, ki bi radi kaj več izvedeli o delovanju možganov!

Klepet z Zinko Ručigaj:
»SKUPNI ČAS Z OTROKOM IN MEDSEBOJNA POZORNOST«

ponedeljek, 12. marec 2012 ob 17. uri, Mladinska točka Center II, Titova 41, Jesenice (pri A banki)

Kljub temu, da smo starši vse bolj zaposleni in tudi obremenjeni s problemi, lahko kar nekaj časa preživimo skupaj s svojimi otroci.

Ta skupni čas lahko preživljamo v prijetnem vzdušju, z zanimanjem in s pozornostjo drug do drugega, z igranjem z otrokom, poiščemo skupne 'hobije'…
Lahko pa se nam (včasih ali večkrat) zgodi tudi drugače. Skupni čas preživimo v napetih odnosih, z nestrpnostjo drug do drugega, s karanjem otroka, ko počne stvari, ki nam niso všeč, s prepiri, kritiko, jezo…

Tokrat bomo govorili o tem, kaj lahko storimo starši, da bodo odnosi med nami in otroci čim manjkrat napeti in neprijetni.

FILMSKI PETKI: Na mladih svet stoji

petek, 9. marec 2012, ob 19. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Zakaj bi filme gledali sami, ko pa se lahko pridružiš nam! Petkove večere bomo preživeli ob gledanju zanimivih kratkih, daljših in dolgih filmov in to na velikem platnu! Prideš lahko sam-a, lahko pa z družbo ali s simpatijo, da bo bolj veselo in bomo še kakšno rekli. Večinoma bomo filme poiskali na YouTube, če imaš že kak predlog, pa kar z besedo na dan! Se vidimo!

P.S.: Kokicam in čipsu vstop dovoljen.

INFO TOČKA za študente

petek, 9. marec, od 17. do 19. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

MCJ odpira INFO TOČKO, posebej namenjeno študentkam in študentom!
Hkrati, ko obiščete uradne ure Kluba jeseniških študentov, vas vabimo, da pokukate še na INFO točko MCJ, kjer vas bomo povabili na dogodke in dejavnosti našega centra, ter vas seznanjali tudi z informacijami in povabili, ki jih nacionalne in mednarodne mladinske organizacije še posebej naslavljajo na študente!

INŠTRUKCIJE za srednješolce

od ponedeljka, 5. marca, do srede, 7. marca, od 14. do 16. ure, Mladinski center Jesenice

Dijaki, pozor! Šolsko leto se je že krepko prevesilo v drugo polovico in nikar do zadnjega ne odlašajte s popravljanjem ali zviševanjem ocen. V kolikor pri predmetih SLOVENŠČINA, MATEMATIKA ali ANGLEŠČINA potrebujete pomoč pri razlagah določenih snovi ali pri razumevanju konkretnih nalog, se oglasite v našem centru. S seboj obvezno prinesite svoje zapiske, učbenike, preverjanja znanj…
Pomoč bomo laže načrtovali in izvajali, če se predhodno najavite po telefonu (04 5884 680 / 681) ali pišete na mail dmcj@siol.net!

Z izvajanjem pomoči bomo nadaljevali vsak ponedeljek, torek in sredo v mesecu marcu.

INFO TOČKA za osnovnošolce in starše

ponedeljek, 5. marca, od 16. do 18. ure, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Z mesecem marcem spreminjamo čas izvajanja INFO TOČKE za osnovnošolce in starše. Želimo si vaših pobud - predlogov za vodene dejavnosti (tečaje, delavnice, športno rekreativne dogodke…), katere bi osnovnošolci radi obiskovali, ter se o njih pogovorili, jih skupaj načrtovali… Želimo si tudi vaših konkretnih predlogov za čas poletnih počitnic!

Ulična akcija ob MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK

četrtek, 8. marca, med 11.30 in 14. uro, ulice Jesenic

8. marec je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Prvič so ga ženske praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marca. Od leta 1917 dalje pa praznujemo mednarodni dan žensk na 8. marec. Nekaj zgodovinskih dejstev si lahko preberete tudi tukaj

Vsem ženskam ob tej priložnosti čestitamo tudi mi, z vami pa bo v četrtek na Jeseniških ulicah naša »moška ekipa«.

Marčevski turnirji v namiznih športnih igrah: TURNIR V PIKADU - DVOJICE

četrtek, 8. marec, ob 16. uri, MCJ klub, Kejžarjeva 22

Marčevski četrtki so v MCJ klubu rezervirani za turnirje v namiznih športnih igrah. Ta četrtek se lahko pomerite v pikadu za dvojice!

Naslednji teden bomo nadaljevali z namiznim nogometom, nato s pikadom posamično, zadnji četrtek pa združili obe disciplini v skupni turnir za dvojice. Zmagovalce turnirjev čakajo praktične nagrade.

Hkrati vas vabimo, da nam posredujte predloge za aprilske turnirje!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ
- EVS prostovoljci iz Litve, Estonije, Belgije in Irske - tretje srečanje

v sodelovanju s Kriznim centrom za mlade Kresnička ter z Zavodom Manipura
četrtek, 8. marec 2012, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Po dveh izredno prijetnih druženjih skupine mladih Jeseničanov in gostov »dijaških« let, še zadnje povabilo vsem, ki prav tako želite spoznati in navezati stik s sovrstniki iz malce bolj oddaljenih Evropskih držav.

Pridružite se nam lahko še ta četrtek, spregovorite kakšno besedo ali dve v angleščini, se pridružite pri igranju namiznega nogometa, pri zabavnih igrah…
Mlade goste lahko povprašate tudi, kako zbrati pogum za odhod na Evropsko prostovoljno službo, kot so ga zbrali oni kljub najstniškim letom!

MEDNARODNI DNEVI V MCJ - EVS prostovoljci iz Litve, Estonije, Belgije in Irske - drugo srečanje

v sodelovanju s Kriznim centrom za mlade Kresnička ter z Zavodom Manipura

četrtek, 1. marec 2012, ob 18. uri, Mladinski center Jesenice, Kejžarjeva 22

Po izjemno prijetnem druženju z mladimi predstavniki štirih držav Evrope se v Mladinski center Jesenice vračajo z novim zagonom in presenečenji.

Če se nam želite pridružiti in spregovoriti kakšno besedo ali dve v angleščini, potem nikar ne odlašajte! Morda bodo tudi vas navdušili za odhod v tujino…

Redakcija za kulturo in humanistične vede Radia Študent išče nove sile

Vabljeni vsi, ki vas zanima pisanje, recenziranje, intervjuvanje, zvočno eksperimentiranje …
Pošlji svoj CV (ne Europass) in 1 tekst v wordu (do 5000 znakov s presledki) – poročilo, recenzijo ali komentar razstave, predstave, predavanja, knjige, filma, dogodka, procesa … na avdicija.rkhv@radiostudent.si . Zaželeno je, da prispevki že nekoliko upoštevajo “radijskost”.

Rok: 29. 2. 2012 (naslednji bo šele čez 4 leta:)!)
Za dodatna vprašanja in pojasnila v zvezi s prijavo se obrnite na Jerneja. Številka: 01 24 28 818, vsak delovnik med 12 – 14. uro.
Vir: Infopentlja

Prostovoljno v Nemčijo!

Nemška partnerska organizacija še vedno išče dva prostovoljca za delo v tamkajšnji SCI pisarni. Projekt je že odobren, tako da se iščeta dva prostovoljca, ki jima koordinacija ter delo v pisarni ni tuje, svoje znanje pa bi rada obogatila znotraj mednarodnega kolektiva. Delo se začne 15.2.2012 in traja 12 oziroma 14 mesecev.

Več informacij: http://www.zavod-voluntariat.si
Pa ne pozabite vpisati v razdelek Prostovoljstvo v Nefiksu ;)
Vir: talentiran.si

Trening Global Voluntpeers na Slovaškem

Zavod Voluntariat išče 4 mlade za udeležbo na treningu za mlade prostovoljce na področju globalnega učenja vrstnikov. Trening bo potekal v mestu Modra na Slovaškem med 3. in 5. majem 2012.

Za udeležbo na treningu je potrebno plačati 30 evrov, organizacija pa povrne 70% potnih stoškov. Prijave zbirajo do 5. marca na programi@zavod-voluntariat.si.
Več informacij je na voljo na http://gallery.mailchimp.com/
Vir: CNVOS.info

Globalni program Youth Action Net

Prijavijo se lahko mladi socialni podjetniki, ki spodbujajo družbene spremembe in povezujejo mlade z lokalnimi skupnostmi. Tisti, ki želijo sodelovati, morajo biti stari med 18 in 29 let (oktobra 2012) in voditelji obstoječih projektov - samostojno ali v okviru organizacije.
Prijavitelji morajo tekoče govoriti angleško in biti na voljo za usposabljanje v oktobru 2012.

Rok za oddajo prijav je 12. marec 2012!
Podrobne informacije so na voljo na: http://www.youthactionnet.org/index.php?fuse=apply
Vir: Infopentlja - http://www.mc-celje.si/sl/Infopentlja

Natečaj Dan varnejšega interneta 2012

Otroci in mladi iz vsega sveta, stari od 5 do 19 let, so vabljeni k sodelovanju na natečaju za najboljši plakat in video v treh starostnih kategorijah:
- do 9 let,
- 10–14 let,
- nad 14 let.
Za natečaj za najboljši plakat bodo udeleženci ustvarili plakat na temo »pravilnik o sprejemljivi rabi«, ki naj vsebuje kratico SID (Safer Internet Day) ali na temo »Povezovanje generacij«.
Za sodelovanje na video natečaju, je potrebno ustvariti kratek video posnetek (dolg največ 2 minuti) na temo »Povezovanje generacij«.
Oba prispevka sta lahko oddana v kateremkoli jeziku, vendar morata vsebovati kratke povzetek v angleščini (največ 100 besed). Nagrade vključujejo igre in možnost sodelovanja na poletnem taboru o spletni varnosti v Romuniji!

Rok za prijavo je 29. februar 2012! Vse podrobnosti so na voljo na:
http://www.saferinternetday.org/web/guest/competitions
Vir: Eurodesk - http://www.eurodesk.si/eurodesk/razpisi/

Mednarodne VELUX nagrade 2012

Mednarodne VELUX nagrade spodbujajo mlade študente arhitekture, naj raziščejo temo sončne svetlobe in dnevne svetlobe v arhitekturi. Nagrado podeljujejo vsako leto, sodelujejo pa lahko vsi študentje z manjšimi načrti ali velikimi urbanimi koncepti. Nagrada je v višini 30.000 €. Projekti se lahko registrirajo do 1.3. 2012.

Projekt "Strast" – začni svojo kariero!

Projekt je namenjen osveščanju mladih o pomembnosti internetnih spretnosti za zaposlitev in jim pomagati oblikovati kreativno karierno pot.
Zmagovalec vsake kategorije bo dobil nagrado v vrednosti 2150€ ter enega od digitalnih produktov. Predvidene so tudi nagrade za drugouvrščene (1000 €) ter plačana pripravništva pri inovativnih organizacijah!

Datum prijave: 4.3.2012
Več o projektu: http://www.digitaleurope.org/ESkillsWeek2012.aspx
Vir: Eurodesk

Literarni natečaj »Sosed tvojega brega 2012«

Revija Mentor razpisuje literarni natečaj namenjen avtorjem, ki - ne glede na državljanstvo - stalno ali začasno bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini).

Avtorji naj do 15. februarja 2012 v izvirniku (torej ne v slovenščini) napisana dela pošljejo v dveh izvodih na naslov: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, revija Mentor, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, s pripisom »Sosed tvojega brega 2012«.

Obseg: proza in dramski teksti - do 10 strani (lahko tudi odlomki daljših tekstov), poezija - do 15 pesmi. Prevodi v slovenščino so zaželeni, niso pa nujni. Vsak prispevek mora biti označen s šifro, v posebni kuverti pa naj bodo naslednji podatki: ime in priimek avtorja, naslov, letnica rojstva, poklic, telefonska številka, naslov e-pošte. Vsi navedeni podatki bodo uporabljeni samo za namene, ki jih obsega ta razpis.

Izbor literarnih besedil (največ petnajst avtorjev) bo objavljen v reviji Paralele. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno. Državno srečanje Sosed tvojega brega 2012 bomo pripravili 14. in 15. aprila 2012 v Mariboru. Na programu bodo literarne in prevajalske delavnice, predavanja, literarno-glasbeni recital izbranih avtorjev, predstavitev novih knjig sodelujočih avtorjev in gostov. Vsi na natečaju sodelujoči avtorji bodo junija 2012 še enkrat povabljeni v Maribor, in to na literarni maraton manjšinskih avtorjev.

Kontakt: Petra Ravnihar, tel.: 04 586 67 40, e-mail: petra.ravnihar@jskd.si; oi.jesenice@jskd.si

Nagradni natečaj za kratke filme na temo miru

Društvo za Združene narode za Slovenijo vabi vse mlade med 15. in 18. letom k sodelovanju na natečaju za kratek film na temo miru. Trije najboljši kratki filmi bodo prejeli denarne nagrade. Kratke filme sprejemajo skupaj z izpolnjeno prijavnico do 31. marca 2012 na e-mail naslov info@unaslovenia.org, s pripisom »Natečaj za kratke filme«.

Več izveste na http://unaslovenia.org/.
Vir: Društvo za Združene narode za Slovenijo

Iščejo se tutorji za izvajanje delavnic na ladji Lovis

V okviru projekta »Sailing for Sustainability« se iščejo tutorji, ki bi izvajali delavnice na ladji Lovis, ki bo potovala po Baltskem morju. Delavnice bodo potekale na temo alternativne ekonomije, obnovljivih virov energije in trajnostnega življenjskega stila. Za vsak teden delavnic iščejo 4 tutorje, več informacij lahko dobite tukaj.

Prijave zbirajo do 26. marca 2012 na globalno@zavod-voluntariat.si.
Vir: Zavod Voluntariat in Limit

Prosto EVS mesto v Info medijskem centru za mlade v Turčiji

Prostovoljsko delo vključuje delo Mladinskem info medijskem centru, organizacijo uvodnih srečanja za mlade o programu Mladi v akciji, pripravo vizualnega materiala za mladinsko informiranje, pripravo video prispevkov za Eurodesk internerno TV, pomoč pri vodenju tematskih usposabljanj o socialnem razvoju in družbeni zavesti. Ciljna skupina mladih so po večini univerzitetni študenti.

Rok prijave je 1. 4. 2012! Več informacij o programu in prostih EVS mestih dobite v Info centru ŠKUC med 12. in 16. uro na Starem trgu 21. Za vsa vprašanja so vam na voljo tudi po telefonu 01 421 31 42 / 041 872 123 ali e-mail.
Vir: Infopentlja

Razpis za dijaške glasbene skupine Misli z vodo 2012

Uredništvo Programa za mlade 1. programa Radia Slovenija vabi glasbene skupine, ki izvajajo pop, rock, hip-hop, k sodelovanju na javnem razpisu za nove izvirne skladbe s temo »voda«. Sodelujejo lahko glasbene skupine, v katerih ima vsaj polovica članov status dijaka. Skladbe morajo biti izvirne in še neobjavljene, besedilo napisano v slovenskem jeziku pa se mora vsebinsko navezovati na vodo. Razpis traja od 1. februarja do 22. marca 2012, seznam izbranih skladb bo objavljen 4. aprila 2012. Izbrane glasbene skupine bodo dobile honorar v vrednosti 600 evrov bruto, svoje skladbe bodo posnele v studijih Radia Slovenija in nastopile na prireditvi, ki bo 2. junija 2012 ob 11.00 v studiu 14 Radia Slovenija.
Vsebina razpisa: http://www.rtvslo.si/radioprvi/pages/page/37

Fotografski natečaj "Naj odpadek" in "Očistimo Slovenijo 2012"

Društvo Ekologi brez meja skupaj z National Geographic Slovenija in National Geographic Junior organizirajo dva fotografska natečaja:
Fotografski natečaj »Naj odpadek«, ki poteka v sodelovanju z National Geographic Junior, je namenjen otrokom in mladostnikom od 6. do 16. leta starosti. Fotografije za ta natečaj naj bodo posnete na dan čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012.
Fotografski natečaj »Očistimo Slovenijo 2012«, ki poteka v sodelovanju z National Geographic Slovenija, je namenjen ljubiteljskim in poklicnim fotografom. Fotografije za ta natečaj naj bodo posnete na dan čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012.

Rok za oddajo fotografij od nedelje, 25.3.2012, do petka, 30.3.2012.
Vir: Društvo Ekologi brez meja

Štipendija za desetmesečni podiplomski študij ali izpopolnjevanje

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport vabi zainteresirane kandidate k prijavi za štipendijo za desetmesečni podiplomski študij ali izpopopolnjevanje na javnih grških univerzah. Prijavo je potrebno oddati na predpisanem prijavnem obrazcu do 30. 3. 2012 na Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Masarykova 16, 1000 Ljubljana.

Več informacij je na voljo v dokumentu, ki ga je posredovala Grčija, oziroma pri MIZKŠ (g. Andrej Kotnik, andrej.kotnik@gov.si).
Vir: www.sklad-kadri.si

Globalni mladinski video natečaj na temo izobraževanja in spretnosti

Mladi med 18-25 letom lahko naredite kratki video (3 min) na temo "Učenje in spretnosti" in se registrirajte z njim do 31.3. 2012. Video je lahko v slovenskem jeziku vendar z angleškimi podnapisi. Zmagovalci natečaja se bodo lahko udeležili OECD foruma v Parizu, 22-24. maja.

Več: http://www.oecd.org/document/2/0,3746,en_21571361_49034050_49049154_1_1_1_1,00.html
Vir: Eurodesk