Foto arhiv

Arhiv vabil - april 2011

MEDGENERACIJSKE KUHARSKE DELAVNICE

program »MLADI V AKCIJI«, akcija 1 - MLADI ZA EVROPO, podakcija 1.2 - MLADINSKE POBUDE:
projekt »DOBROTE IZ KUHINJ NAŠIH BABIC«

 • 3. medgeneracijska kuharska delavnica Društvo ILINDEN Jesenice: pokušina kulinaričnih dobrot makedonske kuhinje
  sreda, 20. april, ob 18. uri, osnovna šola Koroška Bela
 • 4. medgeneracijska kuharska delavnica KUD TRIGLAV Slovenski Javornik - Jesenice: pokušina kulinaričnih dobrot slovenske kuhinje
  četrtek, 21. april, ob 18.30 uri, osnovna šola Koroška Bela

Prvi dve kuharski delavnici sta za nami. V soboto smo spremljali medgeneracijsko delavnico srbskih dobrot, slasten »rezultat« pa so bile polnjene paprike (s krompirjem in skuto) in 'šape'. V nedeljo pa je dišalo po bošnjaškem mesnem in skutinem bureku ter sladici 'hurmašice'. Kljub precejšnji količini pripravljenih dobrot pa prav nič ni ostalo!

V sredo in četrtek se pustimo presenetiti mladim in starejšim iz preostali dveh sodelujočih društev!

Ponovno pa vas vabimo, da se nam pridružite proti koncu delavnic (okvirna ura je navedena zgoraj), ko boste pripravljene dobrote lahko pokusili in tako spoznali delček kulinarične tradicije svojih sosedov!

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

PROJEKT Simbioz@ - aprilske testne delavnice tudi v Mladinskem centru Jesenice

izvajalec delavnic: zavod Ypsilon
od ponedeljka, 18.4., do srede, 20.4., od 9. do 11. ure, MCJ

Ponosni smo, da se je tudi naš mladinski center pridružil vseslovenskemu prostovoljskemu projektu zavoda Ypsilon, Simbioz@, ki bo potekal oktobra letos. Osrednji namen projekta je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, okrepiti njihovo samozavest in jih motivirati za nadaljnje učenje ter uporabo računalnika in interneta.

Ker pa želijo v zavodu Ypsilon projekt izpeljati kar najbolje, bodo že v aprilu na 17 lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi pri nas, izvedli testne delavnice, na katerih se bodo starejši učili uporabe računalnika. V našem centru pripravljamo delavnice za stanovalce Doma upokojencev Franceta Bergelja. več »

Več lahko preberete tudi na www.simbioza.eu.

»UDARNI VAL« ponovno na obisku v MCJ v aprilu

sreda, 6. april
četrtek, 14. april
ponedeljek, 18. april

Na dnevnem klubu bo ponovno naš gost član društva igranja namiznega nogometa UDARNI VAL, Simon Zorman, ki je tudi državni prvak. Pokazal bo različne trike pri igranju namiznega nogometa, seveda pa se boste lahko pomerili v dvojicah: kot njegov soigralec ali pa v dvojici nasprotnikov!

Mogoče igra prevzame tudi tebe in postaneš član omenjenega društva! Tekmovalno igranje namiznega nogometa ti poleg užitkov, sproščanja in druženja prinese tudi možnosti tekmovanja po Sloveniji, Evropi, in če si dober, celo skok čez lužo! Vprašaj Simona, on to dobro ve!

MEDGENERACIJSKE KUHARSKE DELAVNICE

program »MLADI V AKCIJI«, akcija 1 - MLADI ZA EVROPO, podakcija 1.2 - MLADINSKE POBUDE:
projekt »DOBROTE IZ KUHINJ NAŠIH BABIC«

 • Medgeneracijska kuharska delavnica KPŠD Vuk Karadžić, Radovljica:
  pokušina kulinaričnih dobrot srbske kuhinje

  sobota, 16. april, ob 18. uri, osnovna šola Koroška Bela
 • Medgeneracijska kuharska delavnica KŠD Bošnjakov BISER Jesenice:
  pokušina kulinaričnih dobrot bošnjaške kuhinje

  nedelja, 17. april, ob 17. uri, osnovna šola Koroška Bela

Bližajoči vikend bomo ob popolni podpori mladih in starejših članov omenjenih kulturnih društev obarvali kulinarično! V obeh popoldnevih bo potekala medgeneracijska kuharska delavnica, kjer bodo starejši (pod budnim očesom naše kamere in fotoaparatov) 'prenesli' tradicijo kulinarike na svoj mladi rod. Vsako društvo je izbralo po eno izmed najbolj značilnih jedi in slaščic, po 3 bomo zabeležili in izdali v skupni knjižici, video mozaik s kuharskih delavnic pa izdali na skupnem DVD-ju.

Vsi skupaj želimo, da se nam pridružite proti koncu delavnic (okvirna ura je navedena zgoraj), ko boste pripravljene dobrote lahko pokusili in tako spoznali delček kulinarične tradicije svojih sosedov! Kaj bodo v društvih pripravili, naj bo skrivnost, seveda pa lahko ugibate tudi sami! Skratka - se vidimo na osnovni šoli Koroška Bela!

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

POSVET »PROSTOVOLJSTVO MLADIH« - ob svetovnem dnevu mladih prostovoljcev, 15. aprilu

četrtek, 14. april 2011, ob 12.30, dvorana MCJ, Kejžarjeva 22

V dejavnosti našega centra se vsako leto vključi precejšnje število mladih, ki s svojim prostovoljstvom bogatijo dogajanja, namenjena drugim mladim kot tudi otrokom in ostalim zainteresiranim občanom. Mlade prostovoljce srečujemo tudi v različnih organizacijah, v gasilskih, športnih, kulturnih in drugih društvih…

Ob podpori Gimnazije Jesenice in Srednje šole Jesenice bomo izvedli posvet, na katerem bodo aktivno sodelovali dijaki, predstavniki vseh razredov obeh šol.

Mlade bomo povprašali o njihovih stališčih do prostovoljstva nasploh, kako sami vidijo prispevek prostovoljcev k delu društev ter k družbenemu življenju nasploh. Prostovoljstvo mladih bomo osvetlili tudi s stališča pridobivanja različnih spretnosti in veščin kakor tudi osebnostne rasti ter posledično pridobljenih referenc, ki vsakemu mlademu prinesejo velik plus pri vstopu na trg dela.

Moderator posveta bo Primož Jamšek s Slovenske filantropije, organizacije za promocijo prostovoljstva, ki ima kljub mladosti obilo izkušenj na področju prostovoljstva!

RAZSTAVA 4. mednarodnega natečaja »IGRAJ SE Z MANO« na obisku na Jesenicah

petek, 15. april 2011, Mladinski center Jesenice

 • med 10. in 12. uro: Druženje otrok in mladih skozi likovno in plesno - glasbeno ustvarjanje
 • ob 12. uri: Slavnostna otvoritev razstave del mednarodnega natečaja »Igraj se z mano«

V MCJ smo se odzvali pobudi Zavoda za usposabljanje Janeza Levca iz Ljubljane in prevzeli nalogo organizatorja razstave na Jesenicah, ki pa bo potekala na več lokacijah hkrati - skupno si bo moč ogledati kar 200 likovnih del. K sodelovanju so pristopile: oš Poldeta Stražišarja, Srednja šola Jesenice, oš Prežihovega Voranca, oš Koroška Bela, oš Toneta Čufarja, Gimnazija Jesenice, TIC Jesenice, Občinska Knjižnica Jesenice in Teater bar. več »

Kot osrednji otvoritveni dogodek v razstave na omenjenih lokacijah pa v Mladinskem centru Jesenice v sodelovanju z oš Poldeta Stražišarja in Srednjo šolo Jesenice pripravljamo druženje otrok in mladih s posebnimi potrebami in mladih s Srednje šole Jesenice - dijakinj 3AV razreda, smer predšolska vzgoja.

Ob 12. uri pa bomo s skupnimi močmi postavili razstavo v dvorani MCJ.

Prav prisrčno vabimo vse, ki bi želeli pri tem pomagati ali pa nas s prisotnostjo spodbujati, da se nam pridružite torej v petek, 15. aprila, ob 12. uri, v Mladinskem centru Jesenice na Kejžarjevi 22!

vikend tečaj »HOMO LUDENS: Vse o igrah za animacijo otrok in mladih«

Po jesenskem uspešnem izvajanju ponovno na Jesenicah na pobudo mladih!

9. in 10. april, od 9. do 14. ure, Mladinski center Jesenice
12 pedagoških ur, izvajalec: Mladinski ceh iz Ljubljane

Dekleta in fante, ki ste stari med 15 in 25 let in radi delate z otroci ali mladimi, vabimo, da izkoristite enkratno priložnost, saj bo tečaj potekal na Jesenicah v našem centru.

Kaj pridobiš z udeležbo tovrstnega tečaja? Zagotovo zabavno druženje z drugimi mladimi, nove spretnosti oz. neformalno znanje, ki ga lahko unovčiš ob različnih prilikah tudi v drugih organizacijah, seminar ti vpišemo v Neformalni indeks NEFIKS, poleg tega pa dobiš še gradivo in uradno potrdilo o opravljenem tečaju s strani Mladinskega ceha!
Tečaj je lahko brezplačen, saj ti omogočamo, da stroške poravnaš s prostovoljnim delom na povsem preprost način: pomagaš nam pri izvedbi dogodkov, akcij ipd (12 prostovoljnih ur). Lahko pa se odločiš za plačilo tečaja v višini 36,00 €!

Prijave zbiramo do 4. aprila do 14. ure oziroma do zasedbe prostih mest, in sicer v Mladinskem centru Jesenice osebno, na telefon 5884 680 ali na mail dmcj@siol.net!

MCJ akcija ob 7. aprilu, SVETOVNEM DNEVU ZDRAVJA

četrtek, 7. april 2011, INFO TOČKA Srednja šola Jesenice in Gimnazija Jesenice

Največ k ohranjanju svojega zdravja lahko pripomore vsak sam: z rednim gibanjem in rekreativnimi dejavnostmi, zdravo prehrano in zadosti tekočine - vode, z upoštevanjem škodljivosti kajenja in uživanja alkohola, edina priporočljiva opojna substanca pa je: veliko smeha, optimizma in dobre družbe!

V akciji bomo na obeh srednjih šolah obeležili svetovni dan zdravja in hkrati preverili spretnost in kondicijo dijakinj in dijakov pri skokih s kolebnico - najboljše čaka zdrava nagrada!

TAI CHI - vadba na prostem ter predstavitev veščine, Društvo borilnih veščin Taiji - Zlati petelin

četrtek, 7. april 2011, ob 17. uri, Trg Toneta Čufarja
Društvo borilnih veščin Taiji - Zlati petelin

Taiji quan (taiči čuen) je starodavna umetnost gibanja, borilna veščina in čudovit hobi za vsakogar. Celovito vpliva na človeško telesno in psihično počutje. Vrača in ohranja vitalnost, gibljivost, spretnost in ohranja zdravstveno ravnotežje celotnega telesa. Taiji je tudi mehka oblika borilne veščine s poudarkom na razvijanju notranje moči in metod samoobrambe.

Ne moremo se ga naučiti preko Interneta ali knjig. Potrebna je redna vadba ob budnem spremljanju vaditelja. To je dolgoročna naložba, ki nagrajuje marljivo delo.

POMLADNO UREJANJE Mladinske točke Center II, Titova 41, Jesenice

četrtek, 7. aprila, od 16.30 dalje, MT Center II

Mlade in mlajše iz stanovanjske soseske Center II vabimo, da se nam pridružite pri urejanju prostora Mladinske točke na Titovi 41. Omare, predali in stekla kličejo po pridnih rokah!

Potrebuješ samo kanček dobre volje, pripomočke dobiš pri nas! Ob koncu bomo spuščali milne mehurčke in se domenili, kako bomo izložbo pomladno okrasili!

Delavnice - inspiracijski pogovori: KAKO IZ TEORIJE V PRAKSO

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

ponedeljek, 4. april 2011, ob 18.30 uri, dvorana Mladinskega centra Jesenice

Pogovore bo vodila MAJA - 'DOBRA VILA S FACEBOOKA', popova zdravnica, svetovalka za medsebojne odnose, izdelovalka pravljičnega nakita...

Inspiracijska svetovalka Maja nas bo v nekaj urah popeljala na pot spoznavanja samih sebe in nas opogumila, da bomo s pozitivno naravnanostjo postali odgovorni za vse, kar se nam v življenju dogaja.

Redna cena je 35 €, subvencionirana s strani KJŠ-ja pa 25 € (prijavi se lahko kdorkoli). Prijave zbiramo do sobote, 2. april 2011. Prijavite se lahko na KJŠ (Anja, 051 351 365), na MCJ (5884 681) ali pri Maji (maja@dobravila.com).

Več informacij najdete na Majini spletni strani: www.dobravila.com in na facebooku.

ŽIVEL STRIP 2011, mladinski natečaj za strip in animacijo

Združenje Vivacomix in Stripburger iz Ljubljane razpisujeta v okviru projekta VIVA I FUMETTI - ŽIVEL STRIP nagradni tekmovalni natečaj za strip in animacijo. Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine in iz Slovenije.

Rok prijave: 1.4.2011.
Info: Stripburger / Forum Ljubljana, Katerina, 01 231 96 62, core@mail.ljudmila.org
Vir: www.3delavnica.com