Foto arhiv

Arhiv vabil - januar 2011

»KADIŠ?« »NE, HVALA!«
- akcija ob SVETOVNEM DNEVU BREZ CIGARETE, 31. januarju

V Sloveniji kadi manj kot 25 odstotkov odraslih prebivalcev, narašča delež med ženskami. Škoda pa je, da kadi kar okoli 28 odstotkov mladih v starosti med 15. in 16. letom!

Mogoče bi bilo tako mladih kot odraslih kadilk in kadilcev manj, če bi vedeli, da je v tobačnem dimu več tisoč različnih kemijskih spojin v plinastem, tekočem stanju ali pa v obliki mikroskopskih delcev. Tako npr. cigaretni dim vsebuje arzen, ki je sicer v strupu za podgane, amonijak, ki je sicer sestavina čistil za WC, aceton, ki ga dekleta dobro poznajo kot sestavino odstranjevalca laka…

Več informacij o kajenju, sestavinah in posledicah kajenja pa bomo posredovali:

  • 31. januarja med 12.30 in 14. uro na postajališču mestnega potniškega prometa pri Gimnaziji Jesenice
  • februarja med 11. in 13. uro na INFO TOČKI na Srednji šoli Jesenice
  • februarja med 11. in 13. uro na INFO TOČKI na Gimnaziji Jesenice!

Vsem kadilkam in kadilcem, ki želite opustiti to zdravju škodljivo razvado, pa želimo, da bi bilo odvajanje čim lažje in seveda uspešno ?

Projekcija filma »VSEGA JE KRIVA NINA« v prostorih MCJ

petek, 28. januar 2011 ob 19h v dvorani MCJ

Tisti, ki ste zamudili projekcijo filma »Vsega je kriva Nina« v Kolpernu, imate izvrstno priložnost, da nadoknadite zamujeno v prostorih MCJ! Koga ali česa je kriva Nina, boste lahko ugotovili v petek, 28. 1. 2011 ob 19h v dvorani MCJ. Po koncu filma boste lahko spregovorili tudi z enim od ustvarjalcev filma, Mihom Dulminom! Več informacij o filmu: http://www.vsegajekrivanina.si/

Obljubljamo vam zvrhano mero smeha in zabave! Vsi zainteresirani vljudno vabljeni!

Razpis delavnic »PROGRAMIRANJE MOBILNIH ROBOTOV«

razpis delavnic »Programiranje mobilnih robotov«

Dijaki in dijakinje, ki greste ali bi šli radi v korak s sodobnimi »igračkami«, ki pa so to le na videz!

Ure za OBVEZNE IZBIRNE VSEBINE lahko pridobite namreč s spoznavanjem blokovnega programiranja mobilnih robotov Fischertechnik!

Mobilni roboti bodo izvrševali različne ukaze kot so vožnja naravnost, zavijanje, vrtenje, vožnja po črni črti, robot se ne zaleti v steno, ne pade z mize... Dotaknili pa se bomo tudi bolj resnih tem: merjenje razdalje, osvetljenosti, napetosti... z računalnikom.

Delavnice bo vodil Milan Hlade, prof., opremo pa nam bo ponovno zaupala Osnovna šola Koroška Bela!

Prvo srečanje bo v sredo, 26. januarja, ob 15.30 uri v prostorih MCJ na Kejžarjevi 22. Delavnice so 4, vsaka traja 3 šolske ure!

Cena celotnega sklopa je 20 €, lahko pa strošek povrnete tudi z opravljanjem prostovoljnih ur v okviru programskih dejavnosti MCJ!

Več informacij in prijave do 24. januarja do 14. ure oziroma do zasedbe prostih mest, osebno v Mladinskem centru Jesenice, na telefon 5884 680 ali na dmcj@siol.net!

Delavnice - inspiracijski pogovori:
POSTANIMO ODGOVORNI ZA VSE DOGODKE IN OSEBE V NAŠEM ŽIVLJENJU

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

torek, 25. januar 2011, ob 18. uri, dvorana Mladinskega centra Jesenice

Pogovore bo vodila MAJA - 'DOBRA VILA S FACEBOOKA', popova zdravnica, svetovalka za medsebojne odnose, izdelovalka pravljičnega nakita...

Inspiracijska svetovalka Maja nas bo v nekaj urah popeljala na pot spoznavanja samih sebe in nas opogumila, da bomo s pozitivno naravnanostjo postali odgovorni za vse, kar se nam v življenju dogaja.

Redna cena je 35 EUR, subvencionirana pa 25 EUR (prijavi se lahko kdorkoli).
Prijave zbiramo do sobote, 22. januarja 2011. Prijavite se lahko na KJŠ (Anja, 051 351 365), na MCJ (040 666 940) ali pri Maji (maja@dobravila.com).

Več informacij najdete na Majini spletni strani: www.dobravila.com in na facebooku.

Potopisno predavanje KAMBODŽA, Jernej Grum

Potopisno predavanje KAMBODŽA, Jernej Grum, 21. januar 2011, ob 19.00 v dvorani MCJ

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

petek, 21. januar 2011, ob 19.00 v dvorani MCJ

Za Kambodžo pravijo, da je srce jugovzhodne Azije. Je država velikih nasprotij. Po eni strani je dežela osupljivih templjev, lepe narave, pristnih nasmehov, odprtih ljudi in dobre hrane, po drugi strani pa je revna, skorumpirana, znana po navdihujoči in seveda depresivni zgodovini državljanske vojne.
Vsak, ki jo obišče, doživi nepozabno izkušnjo, ostanejo pa mu lepi spomini.

Vljudno vabljeni, vstop prost!

»VISOKE PETE«, kiparska razstava diplomskega projekta METKE KACIN

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

petek, 14. januar 2011, ob 19. uri, dvorana Mladinskega centra Jesenice

Absolventka likovne pedagogike, Metka Kacin, se nam bo predstavila s svojim popartističnim kiparskim diplomskim projektom. Delo je nastalo pod mentorstvom izr. prof. Mirka Bratuše.

Delo bo na ogled vsak delovni dan med 10. in 16. uro ter v času uradnih ur Kluba jeseniških študentov v petkih in sobotah od 17. do 19. ure do vključno 27. januarja 2011.

Vljudno vabljeni!

PREDSTAVITEV SVETOVNE RAZSTAVE EXPO 2010 - Šanghaj, Hana Smolej

v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov

petek, 7. januar 2011, ob 19.00 v dvorani MCJ

Pridružite se nam prvi petek v novem letu 2011 in izvedeli boste, kaj pravzaprav EXPO je, kako je potekalo delo v slovenskem paviljonu, kolikšen je bil slovenski rekord v številu obiskovalcev v enem dnevu, koliko držav se je tam predstavljalo, kako je plesati polko pri štiridesetih stopinjah v soparni vročini in kako se po kitajsko reče Postojnska jama...in še kaj zanimivega se bo našlo!

Več uradnih novic o EXPU si lahko pogledate na www.expo2010.si

Vljudno vabljeni, vstop prost!

filmski natečaj »Youth Producing Change« (Mladi ustvarjamo spremembe)

Mednarodni filmski festival Human Rights Watch v sodelovanju z Adobe Youth Voices vabi mlade, stare največ 19 let, k oddaji kratkih filmov na temo človekovih pravic in socialnih tem. Video posnetki so lahko dolgi največ 15 minut, v DVD ali VHS formatu. Če filmi niso v angleščini, morajo imeti angleške podnapise.

Rok za oddajo prispevkov je 15. januar 2011
Več informacij je na voljo na: www.hrw.org/en/iff/youth-producing-change/call-for-submissions