Foto arhiv

Posvet 'LETOS BOM PRVIČ (PRI 16ih)'

Vabilo

v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije

sreda, 7. april 2010, 12.30, Mladinski center Jesenice

Mladinski center Jesenice pristopa h kampanji Mladinskega sveta Slovenije z naslovom 'LETOS BOM PRVIČ (PRI 16ih)' (v okviru MSS projekta aktivendržavljan.si). Namen kampanje je spodbujati mlade, da se udeležujejo procesov sodelovanja, da se udeležijo letošnjih lokalnih volitev in hkrati da se izvede razprava o možnosti znižanja starostne meje za volilno pravico na 16 let.
Ob podpori Gimnazije Jesenice in Srednje šole Jesenice bomo organizirali posvet, ki se ga bodo udeležili dijakinje in dijaki dijaških svetov obeh šol. Namen posveta je informiranje in spodbujanje mladih, da se udeležijo letošnjih lokalnih volitev ter pridobivanje mnenja mladih, kako vidijo svoje možnosti in kakšni so njihovi interesi za vključevanja v procese, udeleževanje volitev ter njihov pogled na nižanje starostne meje za volilno pravico na 16. let. Posvet bo vodil moderator Mladinskega sveta Slovenije.

Zgodilo se je...

Posvet »Letos bom prvič (pri 16ih)«, 7.4.2010

Krog, ki so ga v dvorani Mladinskega centra sklenili dijaki iz dijaških skupnosti Srednje šole Jesenice in Gimnazije Jesenice - skupaj jih je bilo 35, je bil »zapolnjen« do zadnjega centimetra.

Namen posveta, mladim predstaviti kaj sploh pomeni dejanje »voliti« in pridobivanje mnenj mladih, kaj menijo o volitvah pri 16. letih, je bil po besedah Tadeje Mesojedec, moderatorke posveta iz Mladinskega sveta Slovenije (MSS), nedvomno dosežen, saj je veliko mladih podalo in argumentiralo svoja mnenja, ki pa so si bila različna. Nekateri udeleženci so menili, da so mladi pri 16. letih tudi s stališča volitev in odločanja zrele osebe, z lastnim mnenjem in presojo, in so torej podprli znižanje starostne meje za volilno pravico na 16 let. Drugi mladi so argumentirali stališče, zakaj so proti nižanju te starostne meje s podajanjem konkretnih možnih primerov zlorabe 'volje' mladih na volitvah.

Na posvetu se je mladim pridružil tudi direktor Zavoda za šport Jesenice, Zoran Kramar, ki je že vrsto let član občinskega sveta jeseniške občine in se že od svoje mladosti aktivno vključuje na različna področja družbeno političnega življenja jeseniške občine. Mladim je predstavil svoj pogled na nižanje starostne meje (le to je podprl) in izkušnje svojega aktivnega udejstvovanja v politiki.

Vsekakor so mladi udeleženci, tako tisti 'za' kot tisti 'proti' dokazali, da znajo razmišljati s svojo glavo, da znajo in si upajo svoja stališča argumentirati in se s tem tudi javno izpostaviti. Hvala vsem dijakom, ki ste se udeležili posveta in še posebej tistim, ki ste se aktivno vključevali v debato!

Za podporo in pomoč pri organizaciji posveta se zahvaljujemo vodstvoma Gimnazije Jesenice in Srednje šole Jesenice ter profesorjema Romanu Podlipniku (GJ) in Petru Novaku (SŠJ) za pomoč pri obveščanju dijakov dijaških skupnosti.

Prav tako hvala moderatorki Tadeji (MSS) za spretno vodenje posveta in sodelovanje!

za Mladinski center Jesenice
Lili Tkalec, vodja MCJ