Foto arhiv

Kviz »ZGODOVINA MESTA JESENICE«

Vabilo

organizatorji: Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Zavod za šport Jesenice in Mladinski center Jesenice

ponedeljek, 15. marec 2010, ob 17. uri, dvorana Kina Železar

Zima je že skoraj mimo in na vrata trka pomlad, ko jeseniška občina ponovno praznuje. Tudi letos (tokrat bo to že desetič po vrsti) imajo učenci in dijaki jeseniških šol ponovno možnost, da zvejo več o zgodovini svojega mesta ter se med seboj pomerijo na šolskih tekmovanjih.

Le najboljši na šolskih tekmovanjih pa se bodo uvrstili na finalno tekmovanje in hkrati na nagradni izlet v maju, ki ga vsem finalistom poklanja Občina Jesenice.

Finalno tekmovanje bo ponovno potekalo v obliki kviza. Da bo v dvorani res pravo in 'fer' navijaško vzdušje, pa lahko pripomorete tudi vi in hkrati spoznate tudi kak delček zgodovine svojega mesta!

Zato občanke in občani, vljudno vabljeni! Vstopnine ni!

Tukaj si lahko preberete več:
- gradivo za osnovnošolce - nižja stopnja, - gradivo za osnovnošolce - višja stopnja.

Zgodilo se je...

Deseti - jubilejni kviz ZGODOVINA MESTA JESENICE je minil v znamenju nekaterih sprememb: Miha Urek, ki se je v preteklih letih kar 6-krat prebil v finale, je letos dopolnjeval Branko Smole in Klemena Klemenca pri napovedovanju. Na finalni del so se s šolskih tekmovanj po večini 'prebili' novinci, čeprav smo opazili kar nekaj 'povratnikov' - torej takih, ki so že večkrat dokazali svoje dobro poznavanje zgodovine mesta Jesenice in okolice.

Vse zbrane sta pozdravila župan Občine Jesenice, Tomaž Tom Mencinger, in predsednik organizacijskega odbora kviza, Zoran Kramar.

Za dvig temperature med premori, med posameznimi starostnimi stopnjami, pa so z nastopi poskrbeli učenci in dijaki. Prva se je predstavila glasbena skupina Srednje šole Jesenice s svojima avtorskima skladbama, mentor skupine je g. Mare Možina. Med prvim premorom je nastopila plesno-navijaška skupina oš Koroška Bela pod vodstvom mentorice ga. Urške Razingar. Do solz so nas v drugem premoru nasmejali učenci oš Prežihovega Voranca z moderno interpretacijo pravljice Rdeča Kapica pod mentorstvom ga. Jelke Kusterle. Z ljudsko pesmijo 'Pojdem u Rute' sta presenetili dekleti z Gimnazije Jesenice, sledil pa je še izsek iz gimnazijske predstave 'Sen kresne noči' pod mentorstvom ga. Marije Palovšnik.

Kako uspešne so bile posamezne ekipe, si lahko pogledate TUKAJ!

Podelitev priznanj so se zagotovo najbolj veselili zmagovalci, saj bodo nagrajeni s poletom z letalom nad jeseniško občino - nagrada Občine Jesenice. Drugo uvrščeni se bodo vse poletje lahko brezplačno kopali na Kopališču Ukova - nagrada Zavoda za šport Jesenice. Tretje uvrščeni bodo lahko 4 x brezplačno obiskali Kino Železar - nagrada Gledališča Toneta Čufarja. Za tiste, ki jim to leto ni šlo najbolje na finalu (naj spomnimo, da so bili najboljši na šolskih tekmovanjih - torej so bili ravno tako uspešni), pa je Gornjesavski muzej podaril vstopnice za obisk njihovih prireditev. Prav vseh 36 udeležencev bo Občina Jesenice za uspešen preboj na finalno tekmovanje nagradila v mesecu maju z izletom!

Vsa pohvala za trud pri pripravi učencev in dijakov pa gre mentoricam vseh šestih sodelujočih šol, za kar se jim organizatorji kviza iskreno zahvaljujejo!