Foto arhiv

Sklepna prireditev projektov MCJ v okviru kampanje »Vsi drugačni vsi enakopravni«

Vabilo

četrtek, 4. oktober 2007 ob 19. uri v dvorani MCJ
Otvoritev razstave del natečaja »Živimo skupaj«
v okviru kampanje »Vsi drugačni vsi enakopravni«
Vse, ki vas zanimajo unikatna, pestra, pa tudi družbeno kritična dela, ki so jih ustvarili mladi za MCJ natečaj »Živimo skupaj« vabimo, da se nam pridružite na otvoritvi razstave teh del. Izdelki, ki so se po oceni komisije v okviru svoje kategorije (proza, poezija, fotografija in likovno delo) najbolje približali razpisanim zahtevam natečaja, bodo nagrajeni. Samo otvoritev razstave pa bo potekala v sklopu nadvse prijetnega dogodka, to je
Sklepna prireditev projektov MCJ v okviru kampanje »Vsi drugačni vsi enakopravni«
Vabimo vas, da se skupaj poveselimo ob prejetju nagrade - diplome »Young Active Citizens Award«, ki jo je Mladinskemu centru Jesenice podelil Svet Evrope za projekte v okviru kampanje »Vsi drugačni - vsi enakopravni«. Skupaj s kulturnimi društvi različnih narodnosti, ki so z nami sodelovala v projektu »Kulturna mavrica Jesenic« bomo s petjem, igranjem in besedo tudi ta večer obarvali več-kulturno. več »

Zgodilo se je...

No, pa smo dokazali, da znamo že tako pisano jesen še bolj pestro obarvati. Z raznolikim kulturnim programom namreč. V četrtek, 4. oktobra, smo najprej na kratko predstavili kampanjo »Vsi drugačni vsi enakopravni« in vse projekte, ki smo jih v okviru kampanje pripravili v MCJ. Pod skupno ime »Jesenice« smo združili naslednje:

Hkrati smo se skupaj poveselili ob prejetju nagrade - diplome, ki nam jo je za omenjeni projekt podelil Svet Evrope v okviru natečaja »Young Active Citizens Award«.
Veselje smo želeli deliti z društvi, ki so s svojimi kulturnimi prispevki pravzaprav obarvali našo mavrico v maju, z vsemi, ki so aktivno sodelovali v športnem dogodku v juniju, z mladimi, ki so se udeležili delavnic, z vsemi udeleženci natečaja ter z vsemi, ki ste dogodke spremljali kot gledalci. Dogodki so bili skupnostno delo in nagrada Sveta Evrope pravzaprav pripada vsem sodelujočim!

Našemu povabilo na praznovanje so se ponovno odzvali v kulturnih društvih - nastopili so tako mladi kot mladi po srcu in nam s kratkimi, a izredno pestrimi in doživeto izpeljanimi nastopi, prikazali utrinek iz svoje kulture in tradicije. Sodelovala so naslednja društva:

  • Makedonsko kulturno društvo ILINDEN
  • Kulturno športno društvo Bošnjakov »BISER«
  • Kulturno umetniško društvo Triglav Slovenski Javornik - Jesenice
  • Kulturno, prosvetno in športno društvo Vuk Karadžić
  • iz KŠD Hrušica (Folklorne skupine Rožle in rožletki) so se zaradi neodložljivih obveznosti opravičili

Poleg omenjenih razlogov smo se zbrali tudi zaradi otvoritve del in razglasitve rezultatov natečaja »Živimo skupaj«. Prejeli smo 18 umetniških del enajstih mladih ustvarjalcev iz štirih področij, ocenjevala pa jih je komisija, sestavljena iz naslednjih predstavnikov in predstavnic:
Jasna Đorđević, Nina Hribar, Senka Pajić, Samir Sula, Vladimir Radić, Dragan Lazarov in Janez Pipan.

Po mnenju komisije so bili cilji natečaja najbolje zajeti v umetniških delih sledečih avtorjev:

  • v kategoriji poezija: pesem Ane Rozman
  • v kategoriji proza: prozno delo Faile Pašić Bišić
  • v kategoriji fotografija: fotografija Faile Pašić Bišić
  • v kategoriji likovnih del: izdelek Romane Jenkole.

Na koncu smo se nasmejali še ob skeču, ki sta ga pod vodstvom mentorice Senke Pajič pripravili Maja in Nadica z Mladinske točke Slovenski Javornik - Koroška Bela.

Tako se je zgodilo vsega po malem ... smeha in dobre volje, skupnega veselja ob plesu in petju, druženja, pa tudi kritičnega razmišljanja o potrebnih pozitivnih spremembah, sprejemanju drugih in drugačnih. Skratka večer, ki ga niste želeli zamuditi!

Za sodelovanje se vsem kulturnim društvom, članom komisije, nastopajočim in sodelujočim v vseh omenjenih projektih najlepše zahvaljujemo in upamo, da se bomo na podobnih prireditvah srečevali tudi v prihodnje!

ekipa
Mladinskega centra Jesenice

Sklepna prireditev projektov MCJ v okviru kampanje »Vsi drugačni vsi enakopravni«, 4.10.2007