Foto arhiv

Potopisno predavanje - Mehika

V četrtek 15.9. smo ob 19h v MCJ prisluhnili pripovedi Gašperja Kokota in Blaža Klinarja. In njuno enomesečno popotovanje (brez pomoči turističnih agencij) nas je spravilo v prijetno avanturistično razpoloženje. Zakaj?

Začela sta z zastavo in zemljevidom, pošteno pa so nas motivirale naslednje avanture: pripovedovala sta o vasi, kjer morajo "obsojeni" za kazen opravljati vlogo policistov; o zares dolgi in zelo razviti tradiciji Inkov; o zanimivih in dih jemajočih ruševinah, ki so jih Indijanci pustili za seboj; o iskanju kaktusa "pejotl", ki so ga staroselci iskali zaradi predvsem zdravilnih učinkov, današnja populacija pa ga seveda tudi izrablja; o njuni ježi konj v galopu, ki je trajala nekaj ur, njima pa pustila spomin na ježo za kar nekaj dni itd.

Gašper in Blaž sta se zelo dobro pripravila: na pamet sta znala povedati ogromno podatkov, vsako opisano destinacijo (ki so si seveda sledile kronološko) sta najprej geografsko umestila, nato pa prešla na statistične značilnosti in njuna doživetja tam. Tako je bilo tudi nam povsem jasno, o katerem delu Mehike se govori in kakšni ljudje tam živijo, kakšne so njihove značilnosti, zgodovina kot tudi izstopajoče navade. Tako smo slišali veliko podatkov in informacij, zaradi česar smo se naučili nekaj novih stvari, seveda pa smo se njunim prigodam tudi dobro nasmejali.

Zadovoljstvo tako s strani predavateljev kot občinstva pa je bilo najbolj očitno ob koncu, ko se je ob mehiški sladici razplamtela tudi dinamična debata.

Romana