Foto arhiv

Kaj vemo o živalih in kako skrbimo zanje

V Mladinskem centru Jesenice smo se odločili, da pred poletno vročino namenimo del pozornosti temi o živalih.

Že prejšnji teden smo risali svojo "NAJ ŽIVAL". Vsak obiskovalec je lahko narisal žival, ki mu je najljubša. Razgrnili smo velik risalni list in na njem so nastajale različne podobe živali, ki jih imajo otroci in mladi radi. Pri tem se kažejo tudi risarske sposobnosti in nekatere risbice so prav zanimive.

Ta teden smo s temo nadaljevali. Spet je lahko vsakdo narisal žival, tokrat tisto, ki jo ima doma - torej svojega hišnega ljubljenčka, in povedal kaj več o njem:

  • kaj je ta ljubljenček (kužek, mucek, papagaj, ribica, zajček...),
  • kako mu/ji je ime,
  • kakšno hrano ima najrajši,
  • kaj najraje počne in
  • koliko je star/a.

Tudi pogovarjali smo se o njih. Vsakdo, ki ima doma žival, ki mu je pri srcu, rad govori o njej. Žal pa vsi ne morejo imeti hišnih ljubljenčkov. Nekaterim tega ne dopuščajo stanovanjski pogoji ali pa se ne strinjajo starši.

Vse navedene dejavnosti smo zaključili z zanimivim in poučnim pogovorom z naslovom "Kako ravnati s hišnim ljubljenčkom", ki smo ga organizirali v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Jesenice.

Srečanja se je udeležilo kar lepo število mladih, ki so se aktivno vključili v pogovor s članico Društva za zaščito živali, Ireno Pezdir. Pozorno so spremljali njene o informacije in napotke, kako se z živalmi ravna, da se dobro počutijo, kako jih hranimo, navajamo na čistočo, skrbimo, da ostanejo zdrave oziroma da ne zbolijo, skratka vse, kar jih je zanimalo, so lahko vprašali in dobili odgovor.

Nikakor niso ostali ravnodušni ob fotografijah, ki so prikazovale, kako nekateri ljudje milo rečeno slabo skrbijo za živali, pozabijo nanje, jih ne hranijo, ali pa jim ne urejajo njihovih bivalnih kotičkov... Živali trpijo!

Mladi so dobili tudi zgibanke na različne teme o domačih živalih, ki so jih pripravili v Društvu za zaščito živali Jesenice

Odnos človeka do živali kaže na človekov značaj. Če se nekdo objestno in nehumano vede do živali, se to kaj hitro lahko prenese tudi na ljudi. Prav zato bomo v našem mladinskem centru še namenjali pozornost takim in podobnim temam.

Tadeja