Foto arhiv

Kronika projektov 2004

naziv projekta datum
Praznični decemberdecember
BUS veseljanovember
Krompirjeve počitnicenovember
Narcisne Jeseniceoktober
Od papirja do gledališča - 2. delavgust
Poletni turnirji v MCJavgust
Prosti čas v Mladinskem centru Jeseniceavgust
Ustvarimo uporabne predmete iz modelirne maseavgust
Poletna košarkarska in nogometna liga 2004julij
Od papirja do gledališča - 1. deljulij
Most Javornik Koroška Belajulij
Ustvarjamo s Ksenjojulij
Zeliščna delavnicajulij
Poslikava Jesenicjunij
Računalniška delavnicajunij
TUŠ nam je podaril milijon tolarjev!junij
Poletne počitnicejunij
Most Blejska Dobrava: Rožice, vazice, metuljčkimaj
Nagradni izlet v Prekmurjemaj
Pomladanske počitniceapril
Narcisne Jeseniceapril
Most Hrušica: Izdelovanje pirhov, Delavnica Knjigožerapril
Ustvarjalne delavnice: Izdelovanje pirhovapril
Kviz o zgodovini Jesenicmarec
Most Hrušica: Izdelovanja cvetja iz najlonkmarec
Zimske počitnice v Mladinskem centrufebruar

December 2004: Praznični december

Že v novembru smo pričeli z delavnicami - izdelava voščilnic. Pri izdelavi voščilnic smo preiskušali nove materiale. Mladi ustvarjalci so jih kreativno uporabili pri oblikovanju svojih idej. Naslednje delavnice so bile namenjene izdelavi božičnih in novoletnih okraskov iz gipsa in fimo mase, katerimi smo okrasili MCJ. Seveda, brez novoletne smrečice ne gre. Izdelali smo jo iz žičnatega trikotnega ogrodja in smrekovih vej. Praznični december pa so nam dodatno popestrile še nove namizne družabne igre. V novoletnih počitnicah je vsakdo našel kakšno zabavo zase. Lahko se je udeležil turnirja v namiznem tenisu ali namiznem nogometu ali pikadu ali pa sodeloval v namiznih družabnih igrah. Zaključek leta v MCJ smo preživeli v družbi Dedka Mraza, ki nas je obdaril in tudi nagradil. MCJ je podelil tri nagrade in pohvale. Dobili so jo: Matej Razpet - za vzorno vedenje in prostovoljno delo v MCJ, Nika Bavdek - za udeležbo in ustvarjalne ideje na delavnicah MCJ ter Edin Jagurdžija - za najboljše rezultate pri športnih igrah in turnirjih MCJ.

izdelava voščilnic voščilnice voščilnice izdelava božično novoletnih okraskov iz gipsa okraski za smrečico izdelava okraskov obeski za srečo družabne igre družabne igre družabne igre Dedek Mraz

November 2004: BUS veselja

V sklopu meseca preventive v novembru smo z Uradom RS za droge ter Zavodom Janeza Smrekarja - SKALA organizirali program za animacijo mladih. Program se je izvajal na BUSU VESELJA - mobilnem mladinskem centru, ki je bil postavljen na Čufarjevem trgu. Animatorji so naključne mimoidoče in mlade povabili k reševanju kviza o drogah, k ogledu spota, pogovoru in izdelavi grafita na temo o drogah ter klepetanju ob igranju namiznih iger.

November 2004: Krompirjeve počitnice

Program - Kam med krompirjevimi počitnicami 2004

V prvem tednu v novembru smo organizirali športne, zabavne in ustvarjalne dejavnosti. Mladostniki so se zelo številčno odzvali in se udeležili teh dejavnosti. Prvi in drugi dan počitnic so se pomerili v namiznem tenisu, namiznem nogometu, pikadu in kvizu Najšibkejši člen. Tretji dan počitnic pa smo se odpeljali na izlet v Ljubljano. več »

kviz - živahna razprava kdo je najšibkejši člen... pikado - koliko točk...? namizni nogomet - odločilna tekma namizni tenis - "kdaj bom pa jaz na vrsti" vse je O.K.
Izlet - poln avtobus razigranih obrazov kdo bo povedal najboljši vic? V Mc Donald´s smo se okrepčali ter odnesli darilne lončke s seboj ustvarjalne delavnice - večnamenska uporaba mize za namizni tenis izdelki - delavnica se še nadaljuje

Oktober 2004: Narcisne Jesenice

Uspešno smo zaključili projekt Narcisne Jesenice. V torek, 20.10.2004 so se zbrali mladi dijaki - prostovoljci s Srednje šole Jesenice na Čufarjevem trgu. JEKO-IN nas je s prijazno mentorico Karmen Hrovat prepeljal na dogovorjeno lokacijo - Potoki. Na kratko smo predstavili naš projekt ter pomen narcis za naše mesto. Narcise smo posadili v zelo veselem vzdušju ter se vrnili v MCJ. Razigrana družba se je nato pomerila v namiznem tenisu, namiznem nogometu in pikadu. S preživetimi uricami so bili zadovoljni ter so zagotovili, da bi še sodelovali pri kakšnem projektu za mlade.

cvetlična greda pred vstopom v mesto - med Potoki in Koroško Belo fantje se zabavajo tudi pri sajenju čebulic v tako veliko gredo je potrebno zasaditi veliko čebulic delovni team SŠJ z mentorico Karmen Hrovat

Termin sajenja narcis z dijaki Gimnazije Jesenice smo morali prestaviti na 26.10.2004, ker je pač ta čas - čas pisanja kontrolk. Tudi mladi gimnazijci so dokazali, da nimajo "dveh levih rok". Naključni obiskovalci in mimoidoči so nas presenečeno opazovali ter izrekli pohvalo. Vreme nam je bilo naklonjeno, tako je sajenje čebulic potekalo brez zapletov. Spomladi bomo lahko občudovali lepe bele cvetove vzdolž poti v spominski park ter na gredi Tavčarjeve ulice nasproti RK.

ponosni smo na lep spominski park v parku ne smejo manjkati narcise tudi na Tavčarjevi ulici se bodo spomladi prikazali snežnobeli cvetovi narcis srednješolci z Gimnazije Jesenice po opravljeni nalogi

Avgust 2004: »Od papirja do gledališča« - 2. del

Od 9.8. do 27.8.2004 so mladi ustvarjalci pod mentorstvom Katje Zupan in Mete Zupan dokončali kulise, maske in kostume za gledališko predstavo ter se pridno pripravljali na predstavo. 25.8.04 so se preizkusili v generalki na Čufarjevem trgu. Ker pa je ponagajalo slabo vreme so predstavo uprizorili naslednji dan v avli gledališča Tone Čufar.

Bila je huda mravljica... malce nam je ponagajal veter predstava se začne... kulise so postavljene mala goska toži mami goski

Med vajami za predstavo pa so otroci uporabili svojo domišljijo ter ustvarili fantazijsko mesto Jesenice iz odpadnih materialov .

izdelava sanjskega mesta pri graditvi mesta smo sodelovali končna podoba fantazijskega mesta barvito razgibani detajli

Avgust 2004: Poletni turnirji v MCJ

V času od 10.8. do 12.8.2004 smo v Mladinskem centru izvedli turnirje v namiznem nogometu, namiznem tenisu in pikadu. več »

Ko gre za nogomet, ni šale! namizni tenis zmagovalni met dvojni zmagovalec Ajdin - v namiznem tenisu in nogometu zmagovalec pikada Almin

Poletje 2004: Prosti čas v Mladinskem centru Jesenice

Vsak dan od 12.00 do 14.30 ure mladi prihajajo v Mladinski center, kjer lahko dejavno preživljajo prosti čas - tako med šolskim letom, kot tudi med počitnicami. Radi igrajo namizni tenis in namizni nogomet, največ časa pa preživijo za računalniki. Letošnje poletje smo razširili ponudbo, saj so na voljo kar štirje računalniki, vsi z dostopom do interneta.

Računalniki so ves čas zasedeni. Goool! Tudi miza za pink-ponk skoraj nikoli ne sameva. Nekateri prosti čas preživljajo zelo delovno!

Avgust 2004: »Ustvarimo uporabne predmete iz modelirne mase«

Od 2.8. do 6.8.2004 so otroci v Mladinskem centru v družbi mentorice Zvonke Rožič iz modelirne mase in odpadnih materialov izdelali čudovite svetilke, lončke za pisala in ogrlice.

Drobne ročice, velike mojstrovine V dobri družbi gre vse bolje od rok tako nastajajo umetnine mala razstava mladi oblikovalci

Julij 2004: Poletna košarkarska in nogometna liga 2004

Mladinski center Jesenice je tudi letos v času poletnih počitnic organiziral predtekmovanja v nogometu na igriščih osnovnih šol in predtekmovalne trojke v košarki pod uličnimi koši, ki se nahajajo na različnih lokacijah na Jesenicah. Veliki finale je bil 31.7.2004 Podmežaklo... več »

igrišče na Blejski Dobravi igrišče pri Osnovni šoli Poldeta Stražišarja igrišče na Hrušici igrišče v Centru II karaoke
igrišče pri Osnovni šoli Koroška Bela igrišče pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca goool! Harlem Boys podelitev nagrad

Julij 2004: »Od papirja do gledališča« - 1. del

Od 1.7. do 24.7.2004 so mladi ustvarjalci pod mentorstvom Katje Zupan in Mete Zupan izdelovali kulise, maske in kostume za gledališko predstavo. V drugem delu bodo z delom nadaljevali in konec avgusta predstavo uprizorili na Čufarjevem trgu.

izdelovanje kulis šivanje kostumov Uganeš, kdo smo? Liki oživijo takoj, ko maske poveznemo na glave.

Jul/Avg 2004: Most Javornik Koroška Bela

1. julija 2004 je Mladinski center Jesenice začel z izvajanjem projekta Most Javornik - Koroška Bela. Mentorica Senka Pajič pripravlja pester počitniški program. Tako vsak ponedeljek in petek otroci lahko preživijo nekaj prijetih uric, se družijo, ustvarjajo ali se igrajo športne igre. Ustvarjalne dejavnosti se odvijajo dopoldne v prostoru Krajevne skupnosti na Javorniku, športne dejavnosti pa v popoldanskem času pred TVD Partizan na Koroški Beli. Otroci so v juliju očistili sobo in jo okrasili s slikami. Ob lepem vremenu pa so igrali odbojko in badminton. V prvi polovici avgusta je gostja projekta Urška Razingar. Pod njenim vodstvom dekleta spoznavajo osnove veščin mažuretk.

Julij 2004: »Ustvarjamo s Ksenjo«

Od 26.7. do 29.7.2004 je bila mentorica projekta "Ustvarjalne delavnice" Ksenja Šest. Pripravila je zanimiv program: prvi dan so otroci lovili veter v pisane vetrnice, ki so jih izdelali sami, drugi dan so v spomin na morske dogodivščine izdelali poletno sliko na keramični ploščici, tretji dan jih je Ksenja naučila oblikovati iz modelirne mase, tretji dan pa so nanizali perlice ter spletli indijanske zapestnice in ogrlice. Delavnice se je udeležilo toliko otrok, da smo porabili čisto vse stole, kolikor jih imamo v centru!

Julij 2004: Zeliščna delavnica

Od 5.7. do 7.7.2004 so otroci pod vodstvom Snežane Rauter nabirali in spoznavali zelišča. Prvi dan so se s kombijem podali v Kekčevo deželo, drugi dan pa v Javorniške rovte. Začasni laboratorij so postavili v OŠ Prežihovega Voranca, kjer so zelišča sušili, rezali, sortirali... ter zadnji dan delavnice pripravili čajne mešanice in različne pripravke (tonike, zeliščna olja, timijanov sirup, sirup iz smrekovih vršičkov).

Nabiralke Na sedlu Kočna Pri malici se nam je pridružil osliček Učilnico v OŠ Prežihovega Voranca smo spremenili v pravi laboratorij Pripravili smo čajne mešanice, tonike in olja za boljše počutje, za dobro voljo, za lepo kožo...

Junij 2004: Poslikava Jesenic

Zid so pred leti otroci že pobarvali z lepimi risbami in izvirnimi napisi. Žal jih je načel zob časa. S spoštovanjem bomo hranili fotografije starega zidu v našem arhivu, nov pečat pa bodo za nekaj let pustili mlajši otroci.

Junij 2004: Računalniška delavnica

Od 28.6. do 2.7.2004 smo v Mladinskem centru organizirali Računalniško delavnico. Otroci so spoznali osnove ravnanja z računalnikom ter uporabe interneta. Mentor delavnice Dalibor Ilič je ob zaključku "novopečenim računalniškim mojstrom" podelil diplome.

Čeprav so se počitnice ravno začele, možgančki še delajo s polno paro! Ekipa računalniških mojstric Dalibor nas je naučil, kako varno in pravilno uporabljamo internet.

Junij 2004: TUŠ nam je podaril milijon tolarjev!

MCJ je bogatejši za milijon, za prijetno izkušnjo in občutek, da nam ljudje zaupajo! 23.6.2004 je na slavnostni otvoritvi Supermarketa Tuš Jesenice direktor g. Svetelšek Društvu mladinski center Jesenice izročil ček v vrednosti 1.000.000 SIT. Tako v imenu otrok, ki obiskujejo MCJ, kot tudi v imenu vseh, ki delamo z njimi, se iskreno zahvaljujem za velikodušno darilo. Ponosni smo, da smo bili med vsemi, za katere verjamemo, da bi takšno pomoč prav tako potrebovali, izbrani prav mi. Po skrbnem premisleku smo se odločili, da bomo denar porabili za nakup računalniške opreme. V veliko veselje nam je, da bomo lahko našim obiskovalcem omogočili še več zabave, da bomo še naprej spodbujali njihovo radovednost in jim pomagali razširiti obzorje. Nam, ki z mladimi delamo, pa donacija pomeni zaupanje v naše delo in odgovornost, da se bomo še naprej trudili zaupanje upravičiti. Podjetju Tuš želimo obilo poslovnih uspehov in se veselimo, da tudi oni na svoj način prispevajo k razvoju našega mesta. - Tina Vukan, vodja MCJ

Župan občine Jesenice Boris Bregant Otvoritveni pozdrav direktorja podjetja TUŠ Prevzem čeka Zahvalni govor Tine Vukan - MCJ

Junij 2004: Poletne počitnice

Program - Kam med poletnimi počitnicami 2004

Maj 2004: Most Blejska Dobrava: rožice, vazice, metuljčki

V maju so otroci izdelovali rože iz riževega papirja. Vazice so naredili iz stekleničk, ki so jih pobarvali z akrilnimi barvami. Tudi junij je v znamenju dehtečih travnikov, saj otroci izdelujejo pisane metulje iz najlonk.

Maj 2004: Nagradni izlet v Prekmurje

V sredo 26.5.2004 je Občina Jesenice organizirala nagradni izlet za učence osnovnih in dijake srednjih šol, ki so sodelovali na občinskem tekmovanju o poznavanju mesta Jesenic in okolice.

April 2004: Pomladanske počitnice

V sredo 28.4.2004 smo v Mladinskem centru organizirali drugi sklop počitniških turnirjev. Tekmovanja pikada, namiznega tenisa in namiznega nogometa se je udeležilo 20 tekmovalcev. Prvo mesto pri namiznem nogometu je osvojila ekipa Dinamo (Oliver in Sandi), prvo mesto v namiznem tenisu je osvojil Luka, prvak v pikadu pa je Edis. Lepo sončno vreme nas je nagovorilo k odlični ideji: vsi, ki smo na turnirjih pokazali svoje spretnosti ali pa vsaj nekaj volje, gremo naslednji dan na izlet! Kam pa? Posvetovali smo se in odločitev je padla: na Bled.

Zadeti ali ne zadeti - to je sedaj vprašanje! Igralec pikada in sodnik Koncentracija Nogometaši Akcija!

V četrtek 29.4.2004 smo se ob 9. uri zbrali v Mladinskem centru in se malo pred 10. uro odpravili z redno avtobusno linijo na Bled. Še na avtobusu smo glasovali: ali na grad ali s pletno na otok. Na otoku skoraj nihče od otrok še ni bil, zato ni bilo dileme. Gremo na otok. Sonce, polno turistov, pletna, romantična pot okoli otočka in k cerkvici, v kateri smo se vsi preizkusili kot zvonarji - skrite želje, se nam bodo prav gotovo izpolnile! Na koncu smo se še okrepčali in posladkali ter enotno zaključili, da smo se imeli čudovito.

»Po jezeru bliz´ Triglava čolnič plava sem ter tja«... in mi v njem. Do zvona, ki uresničuje skrite želje, vodi mnogo stopnic. Vesela druščina Otoček smo prečesali podolgem in počez... ... in v skritem kotičku presenetili spečo labodko.

April 2004: Narcisne Jesenice

Tako težko smo čakali na cvetoče narcise, da smo jih skoraj sto naredili iz papirja. Z njimi so okrasili gledališče za prireditev ob občinskem prazniku.

April 2004: Most Hrušica: Izdelovanje pirhov, Delavnica Knjigožer

9.4.2004 so otroci v Mladinski sobi na Hrušici s tempera barvami veselo barvali pirhe...

April 2004: Ustvarjalne delavnice: Izdelovanje pirhov

29.3 in 5.4.2004 smo v ustvarjalnih delavnicah delali pirhe.

Nič se ne bojimo, da bi se pirhi razbili, saj so iz stiroporja! Nastali so čisto posebni pirhi: piščančki! Da nam ne boste ušli!

Marec 2004: Kviz o zgodovini Jesenic

Tekmovanje o zgodovini mesta Jesenice.

tekmovalci OŠ Prežihovega Voranca tekmovalci SŠ tekmovalci OŠ Poldeta Stražišarja

Marec 2004: Most Hrušica: Izdelovanja cvetja iz najlonk

V Mladinski sobi so 5.3. in 8.3.2004 potekale delavnice izdelovanja cvetlic. Otroci so cvetje izdelovali iz starih, strganih najlonk za njihove mamice, mame, tete, babice, sestrične, ljubice... Prav vsem so cvetlice lepo uspele.

Februar 2004: Zimske počitnice v Mladinskem centru

V ponedeljek, 23.2.2004 smo se v Ustvarjalnih delavnicah pripravljali na Pustni torek. Izdelovali smo posamezne in skupinsko masko. V torek smo rajali! Kot cvetlična greda smo v mesto prinašali pomlad, na koncu pa se še posladkali s krofi!

Mogoče bi naju zaposlili v Benetkah. Katero masko bi izbral zase? Mi smo cvetlična greda in v mesto kličemo pomlad. Šopek cvetic se upira snegu in mrazu. Obiskali smo Občino in Center za socialno delo.

Sreda je minila v znamenju turnirjev namiznega nogometa in pikada. Na turnirju namiznega nogometa je tekmovalo 6 ekip. Tretje mesto je dosegla ekipa Caffe Inn (Sani in Samir), drugo mesto Uštipci (Edis in Ajdin), prvo mesto pa ekipa Gujslce (Alen in Luka). Turnirja pikada se je udeležilo 12 tekmovalcev. Tretje mesto je zasedel Muris Silič, drugo mesto Luka Razinger, zmagovalec pa je Sani Stančič.

Turnir namiznega nogometa Pomembno je sodelovati... ... pa tudi zmagati! (zmagovalna ekipa Gujslce) Turnir pikada

V četrtek je 14 bistrih glav svoje znanje preizkusilo v kvizu Najšibkejši člen. Zmagovalcu Alenu Kuzmiču sta sledila na drugem mestu Ajdin Redžič ter na tretjem Alen Petrovič. Deset nadebudnežev se je, prav tako v četrtek, pomerilo v namiznem tenisu. Tretje mesto je dosegel Amir Bešič, drugo je zasedel Ajdin Redžič, po napetem dvoboju z drugouvrščenim, pa smo ponovno dobili zmagovalca Sanija Stančiča.

Kviz Najšibkejši člen. Težka vprašanja, čas pa neusmiljeno teče. Prazen stol - en šibek člen je že izločen! Napet dvoboj. Turnir namiznega tenisa Tekmovalna mrzlica narašča!

Vreme je bilo kot naročeno. V petek smo načrtovali Igre na snegu in res nas je zamedlo!

Igre na snegu so se začele, kot se spodobi... s kepanjem! Tole bo glava za snežaka! Sneženi mož mara biti velik in lepo rejen! Mi trije smo zares dobra družba! Še korenček za nos, pa bo! Naš novi prijatelj, ki modro molči!