Foto arhiv

Kronika projektov 2003

24.12.2003: Prednovoletna zabava

V sredo, 24.12.2003 smo v Mladinskem centru Jesenice priredili "Novoletno pogostitev" za naše zveste obiskovalce. Povabili smo 25 mladostnikov, ki so v preteklem letu še posebej prispevali k prijetnemu vzdušju v Mladinskem centru.

December 2003: Okrasitev smrek

Smrečice, ki so jih okrasili otroci jeseniških vrtcev in Mladinskega centra, krasijo vhod v Tea-ter!

5.12.2003: Obisk Miklavža

V petek, 5. decembra je Miklavž obiskal Mladinski center. S seboj je imel zlato knjigo, v katero so vpisani vsi pridni otroci. Pri naših mladih je nekoliko pogledal skozi prste in obdaril prav vse!

Okt/Nov 2003: Narcisne Jesenice

Spomladi bo na zelenicah Občine Jesenice vzcvetelo 3200 čebulic belih narcis. Mladinski center je v sodelovanju s Komunalno direkcijo občine Jesenice in Jeko-inom izvedel projekt »Narcisne Jesenice«. K projektu je pristopil še Acroni in podaril 1000 čebulic. Cilj projekta je bil narediti mesto Jesenice prepoznavnejše v slovenskem prostoru ter na nek način aktivno udeležiti otroke pri olepšavi Občine. S tem projektom smo želeli, da se mimoidoči spominjajo Jesenic kot mesta belih narcis.

V okviru tega projekta so osnovnošolci na zelenicah po občini Jesenice zasadili 3200 čebulic narcis. Aktivno so se udeležile projekta vse jeseniške osnovne šole. Sajenje se je pričelo 13.10.2003 na Hrušici in končalo 5.11.2003 na Koroški Beli. Vsak osnovnošolec OŠ Toneta Čufarja in OŠ Poldeta Stražišarja je zasadil eno čebulico narcis, medtem ko so se z OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Koroška Bela udeležili predvsem otroci nižjih razredov.

Pričakujemo, da se bo projekt »Narcisne Jesenice« nadaljeval tudi prihodnje leto, k sodelovanju bomo povabili tudi srednješolce. Naj sedanje generacije otrok in mladostnikov pustijo cvetoče zelenice prihodnjim generacijam.

Oktober 2003: Krompirjeve počitnice

V zadnjem tednu oktobra smo se podali na počitniško pustolovščino! Zaradi velikega števila rednih obiskovalcev Mladinskega centra Jesenice, smo pripravili zelo pester program za čas krompirjevih počitnic.

Prvi dan počitnic smo pripravili kviz za osnovnošolce ter turnirje v ročnem nogometu, pikadu in namiznem tenisu. Tekmovanj, ki so bila organizirana prvi dan krompirjevih počitnic, se je udeležilo več kot 50 otrok.
Otroci, ki so se udeležili kviza, so pokazali zelo veliko znanja, ampak vsi niso mogli biti zmagovalci. Kot pri vseh kvizih je za zmago poleg znanja potreben tudi kanček sreče. Na koncu si je zmago priboril Agan Bečič.
V turnirju namiznega tenisa sta zmagala Ajdin Redžič in Edis Mahmutovič, v turnirju ročnega nogometa Denis Cakaj in Amir Bešič, v turnirju pikada pa je bil najbolj natančen Almin Kljunič. Tekmovalci so dobili slastne nagrade.

Za sprostitev po napornem tekmovalnem dnevu, smo drugi dan počitnic organizirali izlet v naravo. Sprehajajoči se po Razgledni poti smo spoznavali rastline in drevesa v našem kraju, opažali vplive jeseni na naravo ter nabirali listje in plodove, iz katerih smo pozneje izdelali slike z jesenskimi motivi in svečnike.

Vrhunec našega programa je bil izlet v živalski vrt. Prednost do izleta so imeli redni obiskovalci Mladinskega centra in otroci iz enostarševskih družin. V nepozabno pustolovščino je 41 otrok nadvse prijazno popeljal Luka Tour. Po ogledu živalskega vrta smo se zapeljali do Mc Donald´s-a na Rudniku, kjer smo dobili brezplačno malico.

Zadnji dan počitnic smo organizirali ustvarjalne delavnice. Le-teh se je udeležilo 48 otrok, ki so prišli iz vseh koncev mesta. Otroški obrazi so žareli ob ustvarjanju izdelkov iz jesenskega listja in plodov. Včasih je zelo malo potrebno, da poletijo na krilih domišljije in pokažejo svoje skrite talente. Njihove izdelke smo razstavili v Mladinskem centru, kasneje se bomo potrudili z razstavo gostovati tudi na drugih lokacijah.

17.9.2003: Prireditev ob otvoritvi prenovljenega Čufarjevega trga

Mladinski center Jesenice je na prireditvi organiziral:
- delovne kotičke: izdelovanje vetrnic in lučk, kozmetični salon (risanje tatoojev in lakiranje), frizerski salon (frizerka Stanka), risanje s kredami,
- glasbeni nastop otrok z ulice pod vodstvom Ivanke in glasbeni nastop Miha Čuferja.

Poletje 2003: Ustvarjalne delavnice

Projekt smo pričeli izvajati 26.6.2003 ob 9. uri. Cilj projekta je bil mladim predstaviti ustvarjalne možnosti, ki jih ponuja uporaba različnih materialov ter jim zagotoviti aktivno preživljanje počitnic. Na ta način so mladi pod strokovnim vodstvom skozi razmišljanje in ustvarjalni proces upodobili svoje ideje.

Avgust 2003: Risanje narcisnih motivov

Od 11.8.2003 do 28.8.2003 smo risali narcisne motive na steklo, les, kamne in ploščice. K sodelovanju smo zvabili otroke in mladostnike stare od 6 do 14 let. Delavnice so potekale vsak dan, ustvarjali smo kar celo dopoldne, vmes pa smo se za sprostitev igrali družabne igre. Poleg otrok, ki so prihajali na ustvarjalne delavnice, se je v našem centru ves čas zadrževalo polno mladih. Fantje so večino časa preživeli pri računalniku, kmalu pa smo tudi mnoge od njih navdušili za risanje. Center je kljub poletni vročini in vročici pred začetkom novega šolskega leta pomladno vzcvetel v množici prečudovitih narcis, ki so jih narisali otroci. Pomladni šopek pravkar delimo s Turistično informacijskim centrom, kjer se naši izdelki bahajo v vsej svoji lepoti.

Jul/Avg 2003: Karton in nagubana lepenka

V drugi polovici julija in prvi polovici avgusta smo vsak dan (razen sobote in nedelje) kar celo dopoldne ustvarjali iz nagubane lepenke in kartona. Nastale so čudovite darilne škatlice v obliki antičnih stebrov, skrinjic in valjaste škatlice za shranjevanje. Poleg tega so otroci še vedno radi posegali po perlicah in izdelovali vedno bolj zahteven nakit.

Jun/Jul 2003: Moosgummi

V drugi polovici junija in prvi polovici julija smo vsak dan (razen sobote in nedelje) dve uri ustvarjali z najmlajšimi! Otroci stari od 6 do 10 let so izdelovali pisane, prisrčne, uporabne ali domišljijske izdelke iz Moosgummija! To je mehka guma v obliki listov, ki jo lahko režemo in lepimo. Izdelali smo okraske za svinčnike, slamice, napise za varata… Domišljija nas je na svojih krilih popeljala do novih idej in tako smo oblikovanju iz Moosgummija pridružili še izdelovanje ogrlic, prstanov, verižic…iz pisanih perlic. Tudi čas ustvarjanja se je vsak dan daljšal! Tako smo preživeli v prijetni družbi, ob delu spretnih prstov ter ubranem prepevanju kar cele dopoldneve.

Jul/Avg 2003: Poletna košarkarska in nogometna liga

Mladinski center Jesenice je v sodelovanju z Zavodom za šport Jesenice v času poletnih počitnic organiziral športna tekmovanja v nogometu na igriščih osnovnih šol in košarki (trojk) pod uličnimi koši, ki se nahajajo na različnih lokacijah po občini Jesenice. Več...

16.6.2003: Poslikava Jesenic

»Poslikava Jesenic« je skupni projekt Mladinskega centra Jesenice in Komunalne direkcije Občine Jesenice. V okviru projekta smo  poslikali zid pred vhodom v garažno hišo v centru II oz. zid pod trgovino DM.  Poslikava se je pričela izvajati v ponedeljek 16.6.2003 ob 16.45 uri. Za izvedbo poslikave je skrbela mentorica projekta ga. Neva Žemva, ki je že velikokrat sodelovala pri raznih akcijah poslikave praznih zidov po mestu. Poslikali so obzidje z motivi visokogorja in narcis, ki so značilne za našo občino. Na ta način so mladostniki pokazali, da znajo ustvarjati, če jim seveda ponudimo priložnost za to. Zato vabimo vse prebivalce mesta Jesenic, da si ogledajo obzidje, ki so ga poslikali naši otroci.

13.6.2003: Koncert za mlade

Zaključek šolanja predstavlja tudi slovo od jeseniških šol. Glede na to, da je znano, da se mladi želijo zabavati in bivati v prijetnem vzdušju je prav, da smo vsaj ob zaključku srednješolskega izobraževanja na Jesenicah pripravili priložnostno prireditev, na kateri so se dostojno poslovili od srednješolcev. Projekt je bil namenjen tudi osnovnošolcem in na sploh vsem mladim. Koncert je bil v športni hali Podmežakla in sicer 13.6.2003 ob 20.00, nastopili pa so Game Over, Sebastjan in Power Dancers. Vstopnina je bila 1000 SIT.

20.3.2003: Tekmovanje o zgodovini mesta Jesenice

Občina Jesenice je v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem v okviru občinskega praznika tudi letos organizirala Tekmovanje o zgodovini mesta Jesenice. Tema letošnjega tekmovanja je bila: »Planina pod Golico skozi čas«. Na tekmovanju so sodelovali: OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroška Bela, OŠ Poldeta Stražišarja, Srednja šola Jesenice ter Gimnazija Jesenice.

V kategoriji nižja stopnja osnovnih šol je bila prva ekipa iz OŠ Koroška Bela, druga je bila ekipa OŠ Prežihovega Voranca, tretja ekipa OŠ Toneta Čufarja, četrta ekipa OŠ Poldeta Stražišarja. Med višjimi razredi pa so prvo mesto zasedle vse tri osnovne šole, in sicer: OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Koroška Bela z enakim številom točk. Za srednji šoli pa sta tekmovali za vsako šolo po dve ekipi. Tako je zasedla prvo mesto prva ekipa Gimnazije Jesenice, drugo mesto je zasedla prva ekipa Srednje šole Jesenice, tretje mesto je pripadlo drugi ekipi Gimnazije Jesenice, četrta v kategoriji srednjih šol pa je bila druga ekipa Srednje šole Jesenice.

Na koncu prireditve pa je mlado in staro uživalo v nastopu skupine Game over.